Články

 

16.03.2009 - Iva Veselá

Honí vás mlsná?

1845MmQ.jpg

 

Když vás honí mlsná, můžeme to definovat jako intenzivní vášeň pro určitý druh jídla, jemuž nemůžete odolat. Prostě si řeknete: „Chci tyčinku a chci ji HNED!" Chutě mohou mít různé příčiny - stres, deprese, hormony. A i když některé dokážete potlačit, u jiných to nejde. Co se s tím dá dělat? Prozradíme vám stručný návod, podle kterého poznáte, kdy máte bojovat, a kdy to vzdát.

 

Chcete se zbavit špíčků?

Kontrolujte svou chuť k jídlu. Řiďte se následujícími radami a budete v pohodě.

S nutkavou touhou po konkrétní pochutině se těžko bojuje. Možná si myslíte, že mít na něco chuť, je způsob, jakým si tělo říká o určitý druh látek, které postrádá. Když mu je dáte, všechno bude v pořádku. Ale vždycky to tak není.

 

8.00 - honí vás mlsná: kukuřičné lupínky

Ranní velká chuť k jídlu je způsob, jakým se tělo vyrovnává s hladověním v době spánku. Mozek uvolňuje látku zvanou neuropeptid Y, která zvyšuje chuť k jídlu. Čím déle jste nejedli, tím větší hlad po probuzení budete mít.

 

Poddat se, nebo bojovat?

Není na škodu sníst ráno misku vloček, pokud si k nim dáte i nějaké jídlo s vysokým obsahem bílkovin. Bílkoviny udrží apetit pod kontrolou déle než sacharidy nebo tuk. Takže si klidně dopřejte müsli, ale přidejte jogurt nebo sýr ke svačině.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

8.45 - honí vás mlsná: kobliha s marmeládou

Pravděpodobně jste se vydatně nenasnídali. Jíst každé dvě až tři hodiny je normální. Zhruba tak dlouho trvá, než tělo stráví cukry obsažené v jídle a přemění je na energii.

 

Poddat se, nebo bojovat?

Bojujte. Místo cukru potřebujete jídlo s vysokým obsahem vlákniny, jejímž nedostatkem populace trpí - naplní vás, ale nezasáhne do pozdější svačiny. Dopolední přesnídávky jsou skvělé, ale teď ještě není dopoledne a vy nechcete svačinu zhltnout moc brzy. Místo koblihy si dejte sušené ovoce, hrst oříšků nebo energetickou tyčinku. Snězte dost na utišení chuti, ale ne tolik, abyste za hodinu nebo dvě už neměl hlad. (Více o vláknině ZDE)

 

10.30 - honí vás mlsná: coca-cola

Potřebujte kofein. Kafe nebo minerálka, jež jste vypili před cestou do práce nebo školy, jsou pryč. Potřebujete další dávku, abyste zvýšil hladinu energie na úroveň, kterou považujete za normální.

 

 

Poddat se, nebo bojovat?

Bojujte. Opravdu vám cola za to nestojí. Kofein vám dodá falešný pocit energie, ale tělu neposkytne žádné skutečné palivo, které by mohlo zužitkovat. Pokud vyměníte kávu za nápoj bez kofeinu (voda, zelený čaj), nejenom že zaženete mlsnou, ale možná si ani nevšimnete rozdílu v chuti. Mnohé výzkumy ukazují rozdíl mezi nápoji s kofeinem a bez kofeinu poznalo necelých 10 procent lidí.

 

12.00 - honí vás mlsná: těstoviny se sýrem

Jste vystresovaní ze spolupracovníků, umírá vám pes, umírá pes vašeho spolupracovníka, prostě pořád něco. A přejídání je způsob, díky němuž se tělo cítí lépe. Sacharidy vedou k produkci hormonu serotoninu, který vyvolává příjemné pocity. Pomůže vám zvednout náladu a dočasně odbourat stres.

 

Poddat se, nebo bojovat?

Poddejte se - alespoň občas. Jídlo je dobrý prostředek, který vám pomůže dočasně se oprostit od problémů. Navíc jedná-li se o dobu oběda, organismus stíhá aktivněji spalovat než večer. Ale nesmíte se k němu uchylovat pořád. Zkuste občas využít pauzu na oběd, abyste si šli zaběhat, zacvičit nebo jen na procházku. Když máte na něco chuť, snažte se to vypudit z mysli. A když je nutkání horší, oznámkujte úroveň hladu (ne chutí!) na stupnici od jedné do deseti. Pokud si nedáte známku sedm nebo osm, jídlo si zakažte, protože převládají chutě.


Pořád máte hlad?

Nevzdávejte to a najezte se, ale dejte si malou porci pokrmu bohatého na bílkoviny. Třeba steak, kuře nebo tuňákový salát. Poslední věc, kterou potřebujete v práci k obědu, jsou těstoviny se sýrem. Pár sacharidů vám může zlepšit náladu, ale velké množství unaví mozek, takže budete ospalí a unavení.

 

14.45 - honí vás mlsná: čokoláda

Možná nemáte dost hořčíku. Čokoláda je jeho dobrým zdrojem. Čokoláda a kakao údajně obsahují podobné látky zlepšující náladu jako alkohol. Ovšem počítejte čverečky!

 

Poddat se, nebo bojovat?

Poddejte se. Pokud máte intenzivní chuť na trochu velmi specifického jídla, jakým je čokoláda, je lepší si ho dopřát. Když to neuděláte, chuť se natolik zvětší, že ji budete muset stejně uspokojit. Tak byste mohli spořádat spoustu zbytečných kalorií ve snaze vyhnout se čokoládě. Ujistěte se, že máte pod kontrolou množství. To znamená, že si dáte maximálně jednu sušenku a zbytek schováte. Možná budete mít pocit, že byste si dali víc. Lidé, kteří se spokojí s malou porcí jídla, se přeci musí cítit stejně plni jako ti, kdo spořádají neomezené množství.

 

20.30 - honí vás mlsná: slané brambůrky

Chcete si odpočinout. V tomhle případě nejde ani tak o jídlo jako takové, ale to, co dobré jídlo znamená. Mnoho z nás pociťuje stres, a jsme proto celý den unavení. Když přijdeme domů, chceme jen odpočívat a zapomenout na hrozný den se sáčkem brambůrek a dálkovým ovladačem? Cítíme se, jako bychom nás celý den někdo kontroloval a řídil, a brambůrky jsou součástí odměny?

 

Poddat se, nebo bojovat?

Bojujte. Jíte ze špatného důvodu. Z krátkodobého hlediska to možná nevypadá tak špatně. Časem však takovéhle přejídání vede k tloustnutí.

Chcete-li se svého zlozvyku zbavit, řiďte se následující zásadou: Žádné jídlo u televize. Dokonce ani zdravá svačina nezničí asociaci jídla a odpočinku. Chutě můžete omezit, když se budete vyhýbat místům, kde vás obvykle přepadají (u PC, kuchyně,...)

 

23.00 - honí vás mlsná: zmrzlina

Chcete se dívat na detektivku, ale tělo touží po spánku, jelikož začíná svůj regenerační proces. Máte chutě na zmrzlinu a keksy?

 

Poddat se, nebo bojovat?

Co zde říci - podívejte se na hodinky a sami musíte usoudit, že v tuto dobu není nejlepší jíst. Nechte si chutě na ráno na vydatnou snídani a radši běžte spát, než přepadnete ledničku.


Hodnocení článku

Hodnotilo 20 čtenářů průměrem 4.4 bodů z pěti


Čtěte také:

Aktuální přehled potravin s pozměněnými daty spotřeby 
Balené sýry s přelepenými daty použitelnosti 
Jsou trans-nenasycené mastné kyseliny hrozbou? 
Slazené nápoje? Ne, děkuji... 
Sledi s parazity 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny