Články

 

10.12.2010 - Iva Veselá

Pistácie s nadměrným množstvím aflatoxinů

1878OGI.jpg

 

Podle informace serveru Svet-potravin.cz zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve výrobku s obchodním názvem Pistácie pražené solené původem z Íránu (šarže L81000118A, datum minimální trvanlivosti 3. 6. 2011, balení 500 g) nadlimitní množství aflatoxinů.

 

Dodavatelem této potraviny je ENCINGER, spol. s.r.o. sídlící v Bratislavě, která pistácie dodala společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. v celkovém množství 1620 kg.

 

Co jsou aflatoxiny?

Aflatoxiny jsou jedním z druhů mykotoxinů produkovaných některými druhy plísní a patří mezi nebezpečné látky ohrožující lidské zdraví. Napadají především suché skořápkové plody, tedy například různé druhy oříšků a dále například i některé obiloviny.

 

Společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. bylo uloženo opatření okamžitě stáhnout tuto potravinu z oběhu ve všech svých provozovnách. Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé kontaminované pistácie stále doma. S ohledem na zjištěný obsah aflatoxinů SZPI v žádném případě nedoporučuje jejich konzumaci.

 

Informace o případu byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na podobné výrobky upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.

 

Image: Maggie Smith / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 1.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Hořké piniové oříšky 
Pečivo ano, ale s mírou 
Potravinová policie: kuřecí řízky a pražené mandle 
Přehled nově zjištěných potravin s klamavým označením 
Sledi s parazity 


Diskuze

Kurvysouto

Pražská prodejna Kaufland Pod Hranicí toto vyřešila následovně - Všechna ta závádná půlkilová balení vysypali do volného prodeje na váhu a lidé před silvestrem odcházejí s pytlíky plísně, na váhu... mhhhmmm

01.01.2011 11:05
CHemik

Dobrý den slečno, nebo paní Veselá. Chci Vás upozornit na pro laiky nepatrnou, ale pro odbornou veřejnost závažnou chybu. Nejedná se o alfa-toxiny, ale o AFLATOXINY produkované mykotoxiny Aspergillus flavus. Někde to máte dobře a někde špatně. Hezký den

13.12.2010 14:58
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny