Články

 

08.02.2012 - Iva Veselá

Co možná nevíte o kupovaném chlebu

2199MWI.png

Stačí jen o 5 minut zkrátit dobu pečení a "vitální" chléb hezky kvete...

 

 

"V dnešní době by vězni o chlebu a vodě dlouho nepřežili. Enzymy a éčky nikoho nenakrmíte."

 

Co jsou schválně nedopečené, pytle nacpané enzymy a přídavnými látkami (tzv. éčka) ve skladech a starý chléb rozemletý do těsta. Tohle všechno najdete v průměrné české pekárně. Za posledních dvacet let došlo k dramatickému úpadku kvality tradičního českého chleba. Tuzemští pekaři hromadně opustili tradiční způsob výroby a místo z kvásku, mouky a vody pecny připravují z předchystaných směsí a umrtvených průmyslových kvasů. Původní receptury se drží už jen malé procento podniků.

Chléb tak sice vypadá stále stejně jako dřív, ale tvar, barva i chuť bochníků jsou vyhnané enzymy a různými "éčky". Díky nim se výroba chleba zkrátila o víc než polovinu času.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

Jak to chodí v praxi

"Když uberete z výroby chleba čas, ubíráte i všechny jeho kvality včetně vůně a chuti," říká Josef Příhoda, který se na Vysoké škole chemicko-technologické věnuje výrobě chleba většinu svého života. "Dnes pekaři nahrazují čas enzymy a dalšími přídavnými látkami."

Kromě toho, že se z chleba vytratily přirozená chuť a vůně, mnohem rychleji podléhá zkáze. Plesnivá střída není nijak výjimečná už po třech dnech. Ještě před dvaceti lety přitom potravinářské normy určovaly, že chleba musí vydržet poživatelný čtyři dny. Dnes se "záruční lhůta" u většiny chlebů smrskla na čtyřiadvacet hodin od upečení.

 

"Každý chleba je dobrý, když je čerstvý. Ale jde taky o to, aby byl k jídlu ještě druhý nebo třetí den. A to už je dnes řada chlebů plesnivá anebo úplně ztvrdlá," říká docent Josef Příhoda z VŠCHT.

 

Běžnou praxí je v českých pekárnách přidávání rozmočených neprodaných pecnů do nového těsta. "Starý chleba může tvořit klidně desetinu objemu toho nového," potvrzuje Vladimír Doležal z České zemědělské univerzity.

 

Nijak výjimečné není ani úmyslné nedopékání chleba. Ten je pak měkčí a zákazníci jej považují za čerstvější. "Hodně lidí vybírá chleba tak, že ho ohmatají a vyberou ten měkký, protože to je pro ně synonymum čerstvého. No, a když necháte chleba místo padesáti minut péct pětačtyřicet, tak je měkčí na omak. A právě tohle někteří pekaři dělají," vysvětluje používané postupy Jaromír Dřízal z pekařského svazu.

Pekaři s pytli předmíchaných směsí a pecny, co plesnivějí za tři dny, ale nepředstavují jediné záporné hrdiny tohoto příběhu. Dalšími jsou supermarkety. Tlačí pekárny k co nejnižším cenám, vybírají od nich různé poplatky a smlouvami nutí pekaře k dost nevšednímu počínání. Český chléb schází na úbytě...


Týdenní nákup nacestoval 68 077 km

Kopr z Izraele, hrozinky z Chile, holandská rajčata a salát ze Španělska. Potraviny z nákupu, jaký děláte každý týden, toho najezdily víc než vy za celý život. A vy si díky tomu můžete u regálů užívat svět bez ročních období. Jenže něco v tom světě je strašně špatně. Zmizela chuť, vůně a vitamíny.

 

Zdroj: iHNed.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.62 bodů z pěti


Čtěte také:

Jsou trans-nenasycené mastné kyseliny hrozbou? 
Klamavé filety ze Intersparu 
Nelegální výrobna v Praze 4 
Pozor na mléčné pudingy s nebezpečným peroxidem 
Zkyslé mléko v Kauflandu 


Diskuze

john

domácí hléb-super

ahoj, také si peču domácí chléb a je tedy potřeba mouka(já používám bio žitnou cca 80 procent a zbytek bio přeničnou, ale v nejlepčím případě špaldovou, ale ta je strašně drahá) potom domácí kvásek a potom přidám sůl, vodu a někdy nějaké semínka pro obohacení. Toto je tradiční směs na chléb. Nikdy\\\"\\\"\\\" nepoužívám kvasnice. Přeji dobrou chuť.

04.06.2012 11:03
zemekf

ale diť na tom nic není

kilo mouky (20/80 reř/pšen. nebo podle chuti). kvasnice, den-dva, předem založi kvásek, trocha soli, trocha kmínu a šup s tím do trouby. Odjekživa sa doma pékl chleba, při nastrouhání jednéj erteple vydržál aj víc jak týdeň ale to nebylo potřeba. Zedli ho dřív.

05.04.2012 08:21
iva klásková

Chleba si peču doma sama,kupuji 1 kg směs na chleba v Lidlu(selský,slunečnicový,směs na ciabatty atd)na netu je plno receptů na ciabatty-peču je s olivami.Směs na chleba stojí 35,-Kč,ale sleduji akce,lze koupit za 20,-Kč to si pak koupím hodně do zásoby.Jsme dva a chleba nám vydrží cca 6 dní než ho sníme a je vynikající,neosychá,neplesniví,je stále křupavý,kam se\"hrabe\"kupovaný! Přidávám do směsi dýňová a slunečnicová semínka i navrch dle chuti.Zkuste a uvidíte!

08.02.2012 08:32
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny