Články
04.08.2010 - Iva Veselá
Přestaňte si leptat sklovinu
Pokud si často dopřáváte kolové nápoje, šumivé tablety anebo nápoje, které obsahují velké množství vitamínu C, zbystřete! Možná si totiž nevědomky ničíte zubní sklovinu.
V čem je problém
Pokud si jednou za čas dopřejete takových nápojů, vše je nejspíše v nejlepším pořádku. Pokud jste si navykli na konzumaci výše uvedených nápojů, zejména šumivých, nevratně si narušujete svoji zubní sklovinu. Porušená nebo jen oslabená sklovina přispívá k tvorbě zubních kazů nebo vede k vysoké citlivosti zubů.
Pokud vás zuby bolí již pichlavou bolestí, vyhledejte co nejdříve svého stomatologa. Je to známka toho, že je sklovina natolik poškozená, že zubní dřeň nebo nervy nejsou chráněny!
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Na co si dávat pozor
Velkou roli v kvalitě zubní skloviny hraje nejen konzumace šumivých, coca-colových nápojů, kyselých nápojů nebo ovocných džusů, ale také čas, kdy si čistíte zuby. Nejhorším zlozvykem je čistit si zuby těstě po požití takového nápoje. Látky, které způsobují leptání skloviny, kartáčkem snadno zapracujete do zubní skloviny. Jestliže si v domnění zdravého začátku dne dopřejete ovocné šťávy a poté si vyčistíte zuby, naděláte více škody, než užitku.
Čistit nebo nečistit
Jak je výše popsáno, je důležité si čistit zuby s ohledem na konzumované pití či jídlo (platí to i o kyselém ovoci). Vždy proto počkejte s čištěním zubů alespoň hodinu. Pokud čas nemáte, je nutné kyselé prostředí v ústní dutině neutralizovat např. mléčným výrobkem.
Pokud preferujete přehnanou péči o své zuby, stomatologové by vás zřejmě přesto nepochválili. Podle mnoha zkušeností se častým čištěním zubů zubní sklovina také ničí.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Amarantové lupínky - nezdravá pochoutka ve zdravém obaluGrilování - tuky a jejich rizika
Mléčná rýže obsahuje sklo
Nadlimitní množství histaminu v sardinkách
Potravinová policie: rozinky, zelenina Wok a mandle