Články

 

08.06.2011 - Iva Veselá

Nevhodné tavené sýry?

1867ZDF.jpg

 

Tavený sýry jsou nejmladší skupinou sýrů. Začaly se vyrábět až na začátku minulého století. Nevznikly náhodným objevem, ale byly plánovitě vyvíjeny. Cílem bylo získat trvanlivý sýr schopný skladování a transportu, který si zachová neměnnou konzistenci. Tavený sýr ovšem v sobě skrývá ne zrovna nejlepší látky. Jsou to především tavené soli.

 

Češi jsou opět první

Čechům pak patří ve výživě jedno ošidné prvenství. Tentokrát nejde o konzumaci piva ani vysokou spotřebu másla, ale o tavené sýry. Přestože většinou mají vysoký obsah živočišných tuků a nemají optimální složení mastných kyselin, každý z nás jich sní za rok průměrně 2,6 kg. Oproti tomu Francouz 1,3 kg a Brit pouze 0,6 kg. Bohužel lidé nejsou seznámeni s jejich riziky, proto si pojďme o tavených sýrech něco povědět.

 

Výroba taveného sýra

Tavený sýr se vyrábí z umletého přírodního sýra, který se rozpouští pod velkým tlakem při teplotách 120 °C. Aby se docílilo homogenní sýrové hmoty, přidávají se tavící soli, především fosfát sodný. Sýrová hmota se nalije do forem a ochlazením se nechá ztuhnout. Tavený sýr je praktický, protože má stále stejnou strukturu a na trh přichází se standardizovanou vůní a chutí. Kromě toho je mimořádně trvanlivý.

 

V případě dotazů ohledně svého jídelníčku a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Tavené sýry ale moc zdravých předností nemají

Roztíratelné sýry nabízí sice některé výhody: delší trvanlivost, dobře se roztírají, lze je libovolně ochucovat a levně vyrobit. Jejich výživová hodnota však nedosahuje úrovně přírodních sýrů. Viníkem je tepelná úprava při výrobě a přidávání tavicích solí. Díky tomu klesá obsah vitaminů a hodnota bílkovin, naopak roste obsah fosforu a sodíku, jehož příjem je u nás dvojnásobný než doporučovaný.

Přidáním chuťových přísad (koření, šunka, bylinky, zelenina) vznikají nespočetné varianty tavených sýrů. Mohou být přidány ovocné přísady i ořechy. Tavené sýry mohou být vyrobeny z jednoho druhu přírodního sýra (např. tavený ementál) nebo jako směs tvrdých a měkkých sýrů (případně i tvarohu).

 

Náhrada je přitom jednoduchá

Nejen tavené sýry, ale i tučné tvdé sýry je možné nahradit několika zdravými a velmi chutnými a dietními alternativami. Je jím oblíbený sýr Cottage (4,5% tuku), olomoucké tvarůžky (1% tuku, zde pozor na vysoký obsah soli!), Lučina Linie (10% tuku), žervé, kozí sýr, ovčí sýr, tofu (1,5 - 12% tuku), Natto, Tempeh nebo Šmakoun vyrobený z bílků.

 

Pozn.:

Jako nízkotučný lze označit tavený sýr s obsahem tuku v sušině nejvýše 30 %. Jako vysokotučný lze označit tavený sýr s obsahem tuku v sušině nejméně 60 %.

 

Tavené sýry nejsou vhodné pro děti

Aby byly tavené sýry měkké a snadno roztíratelné, používají se při jejich výrobě tavicí soli, nejčastěji fosforečnany. Tyto látky jsou sice důležité pro správné ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství mu mohou naopak škodit. Pokud je jich totiž ve stravě nesprávný poměr (více fosforu než vápníku), mohou způsobovat vyplavování vápníku z těla a dokonce jeho odebírání z kostí. Pro děti, u nichž je potřeba velké množství vápníku pro správný růst kostí a zubů, je pravidelné podávání tavených sýru z mého pohledu nevhodné.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 37 čtenářů průměrem 4.03 bodů z pěti


Čtěte také:

Aktuální přehled potravin s pozměněnými daty spotřeby 
Cherry rajčata způsobují zažívací potíže 
Karcinogeny v potravinách 
Nadlimitní množství histaminu v sardinkách 
Nebezpečný balený Madeland z Alberta 


Diskuze

Petr
Web: http://www.antidiesel.eu

Tavene syry bych prirovnal k osobnim autum na naftu. Smrdi, jsou hlucna,rachtajici, ale vsichni cesi v nich jezdi. Podle svetove zdravotnicke organizace jsou splodiny ze spalene nafty (i přes vsechny \"moderni\" katalyzatory karcinogenni). Vsem je to ale jedno, takze jako syry :-) Dobrou chut

21.09.2012 14:20
L.B.

jen bych chtěla opravit teplotu pro výrobu tavených sýrů - pohybuje se kolem 90-95°C (při vyšších teplotách sýr karamelizuje) a co se týče \"zdravosti či nezdravosti\" - pokud jsou sýry ze sýry, myslím, že to tak \"špatné\" není, ovšem je škoda, že to už dnes tak vyrábí málokdo

23.06.2009 11:50
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny