Články

 

24.02.2009 - Iva Veselá

Je vám těžko a sami nevíte proč?

Špatně spíte, nechutná vám jíst, obtížně se koncentrujete? Býváte zdánlivě bez příčiny apatičtí, smutní, podráždění? Máte občas pocit, že už vše nemůžete unést? Obáváte se o své duševní zdraví?


Už delší dobu se cítím bídně. Všechno mne rozruší, bez příčiny se rozpláču, nic mne nebaví, u ničeho nevydržím. Vstát po ránu z postele je pro mne někdy úkol přímo nadlidský. Uvažuji o smyslu takového života, čas od času mám pocit, že by snad bylo lépe nebýt. Když je venku hezky, tak to vše ještě nějak jde. Nejhorší jsou podzimní plískanice a předjaří. Každou chvíli mne někde něco zabolí, špatně spím, nechutná mi jíst. Obešla jsem snad všechny možné doktory, nikdy mi nic nenašli. Přitom vlastně ani nemám, proč bych se měla cítit tak zle. Mám hodného muže, dvě zdravé děti, práci, hezký byt. Sama sobě jsem protivná tím, jak všechny okolo sebe trápím. Možná i jim by se ulevilo, kdybych nebyla...
Vlasta, 43 let, Kolín


Podobné pocity, i když možná v menší intenzitě, zažívá čas od času téměř každý. Pokuste se alespoň něco změnit. Všímejte si situací, kdy je vám přece jen o něco lépe (méně špatně), jakýchsi „bezděčných výjimek". Při kterých činnostech, v jaké společnosti se objevují? Vyhledávejte příležitost k tomu, aby se tyto bezděčné výjimky mohly změnit v záměrné. Dělejte častěji to, při čem je vám přece jen o něco lépe, vyhledávejte tu společnost, v níž se cítíte méně špatně. Pokuste se udělat si každý den alespoň nějakou drobnou radost - kupte si něco pro sebe, zajděte ke kadeřnici, setkejte se s přáteli, jeďte na výlet... Pokud máte pocit, že se vám do ničeho nechce, zařiďte si jistý „vnější tlak" - přihlaste se na pravidelné cvičení, do klubu turistů, jazykové školy nebo třeba na kurz paličkování krajek.

 


Máte-li pocit, že nic nestíháte, pak si alespoň na čas vytvořte pevný „rozvrh hodin a činností". Vždy alespoň na týden dopředu včetně prostoru pro „radosti" (kino, divadlo, výstava, pohyb...). Pokuste se tento rozvrh také dodržet - do jisté míry i bez ohledu na to, zda se vám právě chce, či nechce. Práce nemá nožičky, ani ta zdánlivě neodkladná vám neuteče. Podělte se o své starosti s přáteli, známými, nebojte se, že budete obtěžovat. Třeba jim to budete někdy moci oplatit. Jen ten, kdo o vašem trápení ví, vám může pomoci.


Pokud vám nic z toho nepomáhá, nebojte se navštívit psychologa. Společně s ním pak snáze naleznete zdroj svého trápení; třeba jej pak společně také dokážete odstranit. Některé rozlady opravdu nemusí mít žádnou vnější příčinu. Ta může být někde v nás - ať již v osobní historii, či v těžko rozpoznatelných vnitřních procesech. I některé „deprese" mají spíše biochemický než vztahový podklad. Charakteristické pro ně jsou nejen denní výkyvy (ranní pesima, česky řečeno „ráno - blbec") nebo sezonní výkyvy (stupňují se na jaře a na podzim), ale i to, že se těžko zvládají vůlí a poměrně snadno prostřednictvím vhodných léků. Nespoléhejte se na samoléčitelství, berte s rezervou i „zaručené" recepty přátel a známých. Léčba patří do rukou odborníkům. Naleznete je v rodinných poradnách či na psychiatrických odděleních; pomoci může i dobře informovaný praktický lékař. Značné možnosti poskytuje i správně zvolená psychoterapie.

 

Zapamatujte si:
Některé rozlady nemusí mít žádnou vnější příčinu.
Dopřávejte si alespoň drobné denní radosti.
Sledujte, kdy se cítíte alespoň o něco lépe.

 

Ukázka z knihy Manželská a rodinná trápení (Portál)
http://obchod.portal.cz/produkt/manzelska-a-rodinna-trapeni/

 


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Co dělat, když selháváte 
Jak si vyříkat všechno pěkně na ostro 
Konečně hubená, ale ne šťastná 
Myslete zdravě, buďte zdraví 
Proč máme nemoci? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny