Články

 

08.10.2013 - Iva Veselá

Myslete zdravě, buďte zdraví

 

Oslabená imunita, bolesti hlavy, žaludeční neuróza... Bolí vás celý člověk? Než se rozběhnete k lékaři, dejte si nejdříve třeba šálek zeleného čaje, zapalte svíčku a nalaďte svoji oblíbenou hudbu...

 

O skutečných schopnostech naší mysli vědci stále ještě nemají jasnou představu, ale naše mysl je silnou zbraní. Zbraní, která nám může pomoci v uzdravení těla i psychiky. V poslední době je tato otázka předmětem mnoha výzkumů a odborníci pomalu, ale jistě dokazují, že zdraví je "pouhou" otázkou mysli a pravá příčina chorob tkví především ve způsobu myšlení, pociťování a prožívání, tedy v naší psychice. Možná úplně neplatí, že "víra tvá tě uzdraví". Přesto ale už starořecký lékař Hippokrates hlásal do světa, že naše pocity mohou ovládat jednotlivé orgány, a proto vznikají naše zdravotní neduhy.

 

Kdo je viníkem?

To, že si za své potíže můžeme v podstatě sami, je dnes už prokázaný fakt. Podle různých výzkumů více než 70 % všech nemocí není fyzického, nýbrž tzv. psychosomatického původu. To znamená, že kromě tradičních rizikových faktorů, jako je nevhodná životospráva či znečištěné prostředí, je to především naše psychika, nezvládnutý stres a přemíra negativních vlivů, které mají největší podíl na hrozivém nárůstu civilizačních chorob. Pokud zároveň zapomínáte na odpočinek a regeneraci, je zaděláno na průšvih. Z neustálých obav, strachu a neklidu vzniká trvalé psychické napětí, což vede k narušení tělesných funkcí a snížení obranyschopnosti imunitního systému, a tedy i k nemoci. Je nezbytné hledat příčiny "postižení duše". Kořeny jsou především v zaběhnutých životních názorech, stylu chování a způsobu řešení situací, nedokonale zpracovaného duševního traumatu, zážitku z dětství a podobně.

 

Tyto psychické záležitosti, ať už jsou vědomé nebo podvědomé, mohou ve svých důsledcích vést k rozvoji nemoci. To ale není vše. Pokud pomineme vrozené dispozice, hraje podle výzkumů svou roli při vzniku nemocí vedle přímých psychických faktorů také typ osobnosti (klidná, cholerická, soutěživá...) a v neposlední řadě sociální faktory, jako je rodina, zaměstnání či přátelé.


Co vás trápí?

Největší chybou při léčení nemocí je rozdělení lékařů na lékaře těla a lékaře duše, protože obojí nelze od sebe oddělit, i v dnešní době je bohužel dělení psychické stránky od somatické (tělesné) úplnou samozřejmostí. Není divu, že většina praktických lékařů pohlíží na nemocného jako na pokažený stroj, který je potřeba opravit a jejich pomoc je omezená pouze na laboratorní vyšetření či rentgenologické nálezy, podle kterých určují diagnózu. Trápí vás bolest hlavy, pohybového ústrojí, zubů nebo uší? Chceme-li zjistit psychickou podstatu té které nemoci, je mnohem přínosnější se obrátit na příslušného odborníka, který dokáže pomocí různých metod definovat váš problém a poradit s řešením.

 

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně správné výživy i psychické podpory kontaktujte našeho výživového poradce!

 


Lék, nebo úsměv?

Průzkum zaměřený na podstatu dlouhověkosti a dobrého zdraví nejstarších lidí odhalil zajímavá fakta ohledně otázek receptu na dlouhý život. Odpovědi se různily co se týká způsobu stravování a stylu života, nicméně v jednom se shodovaly. Přístupem k životu. Způsob, jakým všichni tito lidé s nadhledem zvládali životní nezdary a každodenní nesnáze. Pozitivní myšlení a vnitřní vyrovnanost se tedy jeví jako základní podmínka dobrého zdraví.

 

Jak si ale v dnešní době udržet duševní vyrovnanost?

Zkuste se inspirovat:

  • 1. Uvědomte si, jaké myšlenky a pocity převládají ve vaši mysli

Je-li vaše smýšlení převážně pozitivní, konstruktivní a zdravé, pak se nacházíte na dobré cestě. Pokud se jedná o myšlenky negativního charakteru, myšlenky destrukce a nenávisti, je pravděpodobné, že zdravotní problémy na sebe nenechají dlouho čekat.

  • 2. Změňte svůj postoj k věcem a událostem

Přehodnoťte všechny aspekty svého života a svůj vztah k nim. Pokud jste v řadě z nich "citově angažováni" nebo některý cítíte jako nedořešený či problematický, snažte se to napravit. Jestliže vás rychle cokoli rozčílí, pohorší nebo rozhněvá, zkuste najít skutečný důvod. Podle psychologů se ve skutečnosti za většinou zloby skrývá pouhý strach. Strach z něčeho či někoho, z možných následků či konfrontace neznámého.

  • 3.  Slovo "musím" nahraďte výrazem "chci"

Přesvědčení, že práce nepočká, rodina umře hlady nebo strach z toho, co by si pomysleli sousedé, když nepokosíte trávník, vás zcela zbytečně uvádí do stresu. Zapomeňte na to, že něco "musíte" udělat. Stačí, když se na celou věc podíváte z jiné perspektivy a uvidíte, že vše hned půjde snadněji. Jak se říká: Nic se nejí tak horké, jak se uvaří...

  • 4. Naslouchejte svému tělu

Náš organismus vysílá varovné signály, obzvlášť pokud se dostane do stresové situace. Pocitem duševního napětí až předrážděností, rozladěností, úzkostí, zlostí či pocitem únavy dává tělo jasně najevo, že tudy cesta nevede. Pokud si těchto signálů všimneme včas, lze zabránit dalším následkům, které se mohu v nemalé míře podepsat na zdraví. Pokud takové signály budeme přehlížet, může nastat kolaps organismu či další závažný problém.

"Náš život je takový, jak o něm smýšlíme. S tím se nedá než souhlasit. A týká se to mimo jiné i toho, co nám v životě škodí a co prospívá. Jsme-li přesvědčeni, že zelený čaj je zdravý, tak nám pravděpodobně bude dobře, budeme-li ho pít. Když ale budeme přesvědčeni, že lék proti všem chorobám spočívá v tom dát si ráno doušek slivovice, proč ne?" dodává MUDr. Kunertová.

 

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

EMOCIONÁLNÍ PROPOJENÍ S NEMOCÍ

  • artritida, revma - závist, zlost, neschopnost odpouštět
  • astma - obavy, chronický strach, potlačování
  • natržené vazivo - prosazování vlastní vůle ať to stojí, co to stojí
  • vyčerpanost - žárlivost, strach, nenávist, boj o moc
  • kožní onemocnění - žal, stres
  • srdce - majetnická láska, hamižnost, pýcha, přeceňování sebe sama, zatvrzelost, necitelnost
  • žaludek, střevo - nejistota, špatné zkušenosti, nesoulad, nespravedlnost, náladovost, finanční potíže, obavy
  • ledviny, močový měchýř - neschopnost odpoutat se od minulosti, lpění na zbytečných věcech a na starých citech, citový chlad
  • uši - nepochopení, prosazování vlastní vůle, neochota naslouchat
  • ramena, záda - nakládání si zbytečných břemen, mylné představy o zodpovědnosti, sebelítost
  • ženské nemoci - nevyvážený citový život

Pomocníci duše i těla

  • Sportujte: Pravidelný pohyb utužuje zdraví i dobrou náladu. Zvyšuje totiž hladiny hormonů štěstí serotoninu a endorfinu, který navíc reguluje hladinu cukru v krvi. Cítíte se skvěle.
  • Snídejte: Lidé, kteří ráno vynechají jídlo, brzy bojují s únavou a ospalostí, často také s lehkými depresemi. Naopak kdo si dopřeje třeba müsli s ovocem, má díky rychlým cukrům, vitaminům skupiny B a aminokyselině tryptofan, ze které si organismus vyrábí serotonin, hned důvod k úsměvu. Ten, kdo vynechává snídani, je navíc náchylnější k chřipce nebo k nachlazení.
  • Vsaďte na žlutou: Tato barva nahradí pozitivní účinky slunce nejen v případě, že je venku špatné počasí a vy se cítíte pod psa. Vnáší radost a chuť do života, rozveseluje. Vyzařuje pozitivní energii, působí dobře na nervy, uvolňuje a dodává pocit svobody.
  • Doplňte selen: Podporuje funkci centrálního nervového systému, zlepšuje imunitní systém a jako účinný antioxidant snižuje riziko rakoviny, pomáhá při prevenci civilizačních onemocnění. Na tento důležitý stopový prvek jsou bohaté např. ořechy, vnitřnosti, celá zrna a mořské ryby.
  • Malé radosti: Masáže, kosmetika, kultura, šálek dobrého čaje. Prostě vše, co vám pomůže uvolnit se a aspoň na chvíli zapomenout na každodenní starosti, prospívá tělu i duši.

 

Zdroj: Arnold H. Lanz: Pět Tibeťanů, Pragma

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

4 dohody - Kniha moudrostí starých Toltéků 
9 kroků pro silnou a pozitivní mysl 
Co dělat, když selháváte 
Síla úsměvu a pozitivní mysli 
Ukázka knihy: Jak lépe žít se zdravotními problémy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny