Články

 

19.11.2014 - Iva Veselá

Diagnóza - podzim!

2589MzQ.jpg

 

Šťastnější z nás proplují podzimem bez jakékoliv újmy, na ostatní padají splíny, deprese a nálada pod psa. Jak si v těchto případech pomoci? Receptů na tuhle mizérii je několik a všechny zabírají!

 

1. Spánek vás vytáhne ze splínů a únavy

Spánek hraje roli snad ve všem. Tvoří 1/3 našeho dne a pokud ho budete šidit, bude to mít negativní dopad na nervovou soustavu (podrážděnost, nesoustředěnost, zapomnětlivost).

 

2. Barvy proti depresím

Existují barvy, které na nás působí veselým dojmem a naopak barvy, které v nás probudí smutek a únavu. Radou tedy je oblékat se do světlých a zářivějších barev. To, že všichni kolem vás chodí v černé, hnědé a šedé neznamená, že šedou myší zůstanete také. Velmi pomáhá oranžová barva, žlutá a pastelově zelená. Barevně můžete ladit své oblečení i bytové doplňky (prostěradla, ručníky, stolní ubrusy, nádobí) a podzimní pochmurná nálada nebude mít šanci.

 

3. Světlo je síly zdroj

Možná jste už slyšeli o fototerapii - léčba světlem, která se používá v některých centrech pro léčbu depresí a psychických poruch. Intenzivní světlo o více jak 10.000 luxů je vhodné zejména z rána pod dobu 0,5-1 hodiny. Pro srovnání domácí stolní lampy svítí jen kolem 2.000 luxů, stojanové mezi 3-5.000 luxů.

Pokud to na docházku k lékaři není, můžete si svoje soukromé slunce rozsvítit doma. Není to nejlevnější, ale i uprostřed zimy vás potěší. Stolní lampy stojí kolem dvou tisíc, stojanové mezi třemi a pěti tisíci.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a přípravu na Vánoce kontaktujte odborníka na výživu!

 

4. Endorfiny

Nic jiného vás nepovzbudí tolik jako endorfiny - hormony štěstí. Nejmenují se jen tak pro nic za nic. Vyplavují se během fyzické aktivity. Endorfiny zlepšují náladu, psychickou pohodu a skvěle odstraňují únavu. To, že je venku tma, neznamená, že máte sedět zavření doma a užírat se špatnou náladou. Naopak - jděte cvičit, běhat, posilovat, na jógu, badminton s kamarády nebo do sauny. Nejúspornější a zároveň tělu nejpřirozenější pohyb je chůze. Dopřejte si procházku a po ní třeba zázvorový čaj s citrónem.

 

5. Klidný spánek

Spánek tu máme podruhé. Abyste se dobře prospali, měli byste dodržovat několik zásad, jak spánek nenarušovat. Velkou večeři  si dejte 3-4 hodiny před spaním, večer doplňujte tekutiny (např. teplé bylinkové čaje), vyhýbejte se nadměrné večerní fyzické aktivitě, omezte k večeru pití kávy, zeleného a černého čaje, alkoholu a kouření cigaret.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

"Na usínání je dobré čtení knížky, kdy už nebudete myslet na stres v práci a jiné povinnosti. Před spaním si dobře vyvětrejte ložnici a zatáhněte záclony, aby do místnosti neprostupovalo světlo. Pokud vás přes den přesto trápí únava, zaměřte se na pravidelné stravování a dopoledne dbejte na příjem sacharidů (pečivo, vločky, obilné výrobky,...). Bez zařazení sacharidů se únavy nezbavíte."

 

 

 


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co dělat, když selháváte 
Myslete zdravě, buďte zdraví 
Pozitivní myšlení - klíč k úspěchu 
Proč máme nemoci? 
Síla úsměvu a pozitivní mysli 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny