Články

 

30.11.2008 - Iva Veselá

9 kroků pro silnou a pozitivní mysl

 Pro dnešek máte slíbený navazující článek na článek včerejší – „Síla úsměvu a pozitivní mysli“. Následujících 9 kroků vám pomůže odpoutat se od země a něco se sebou začít dělat. Jistě každý má na sobě co napravovat a jistě si některé rady vezmete k srdci. Člověk se sice narodil s jistými vlastnostmi a má určité chování, které mu přinesla výchova, ale nikdy na sobě nesmí přestat pracovat. A to jak po fyzické stránce, tak i po té duchovní. Sebezlepšování by mělo být na našem denní pořádku.

 

1. Jasně si stanovte svůj cíl

 

Když jsem dělala malou pilotáž v posilovně, zjistila jsem, že většina žen chodí cvičit proto, aby zhubla. Od přírody mám mezorfní typ postavy. Nepotřebovala jsem nikdy hubnout, ale toužila jsem po tvarech. Po širokém hrudníku, úzkém pasu, kulatém zadečku a dobře formovaných pažích a stehnech. Odmala jsem měla slabost pro estetičnost a pevnost. Byla jsem fascinována skutečností, že každá partie těla se dá formovat. Byla jsem přesvědčena, že cvičením si vyformuji nejen tělo, ale i osobnost. A tak se i stalo.

2. Sžijte se svým cílem

Pokud je vám jasné co chcete, svůj cíl si neustále připomínejte. Můžete si jej opakovat v myšlenkách, zapsat si ho na viditelné místo nebo o něm aktivně mluvit. Mám kamarádku, která má obrovskou domácí nástěnku, na kterou si všechno nalepuje. Podstatnou část nástěnky tvoří její krátkodobé i dlouhodobé cíle, které si podle priorit zapisuje na různobarevné papírky. Když cíl dosáhne, jednoduše papírek strhne a nahradí ho dalším. Já mám velmi dobrou zkušenost s mluveným slovem. Už několikrát se mi stalo, že když jsem otevřeně mluvila o svých představách a touhách s blízkým okolím, kterému důvěřuji, většinou mě podpořilo a cíl jsem dosáhla mnohem dříve než jsem plánovala.

 

3. Buďte objektivní a myslete kladně

Nejdůležitějším faktorem v celém procesu je pozitivní myšlení. Bez něho se nikam nedostanete. Věřte, že každý cíl je reálný. Když budete upřímně věřit, že to, co chcete dosáhnete, splní se vám to. Je potřeba počítat s tím, že všechny vaše plány by měly být přizpůsobené vašim reálním možnostem. Když máte například těžkou nadváhu nebo problémy se zády, které vás pronásledují již mnoho let, je málo pravděpodobné, že optimálního zdravotního stavu dosáhnete za pár týdnů.

 

4. Těšte se z každého úspěchu

Kdysi jsem nedokázala být trpělivá. Chtěla jsem hned všechno a cílům, které jsem si vytyčila jsem nenechávala dostatečný prostor ani čas. Po pár zkušenostech, které nedopadly zrovna tak, jak jsem očekávala, a to právě kvůli časovému stresu, který jsem si způsobila sama, jsem pochopila, že všechno má svůj čas. Lidská psychika, tělo a vůbec každá věc, má svůj vlastní biorytmus, svoji vlastní harmonii a neoplatí se, abyste tuto přirozenost jakýmkoliv způsobem narušovala. Proto, i když dosáhnete malinkatou změnu, těšte se z ní. Je důkazem toho, že jste na dobré cestě. Ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší.

 

5. Obklopujte se věcmi a prostředím, které vám dělají dobře

 

Je přirozené, že když budete měnit nároky na sebe, budou se měnit nároky i na váš zevnějšek a prostředí ve kterém žijete. Zaznamenala jsem, že lidé, kteří se postupně zbavují blokád a negativních emocí, se stávají senzitivnější vůči svému šatníku, dbají více na úklid, změní názor na barvy, materiály, tvary, uspořádání a podobně.

 

Znám dámu, která se dlouhá léta oblékala jenom do černé barvy. Černá představuje ochranu vůči vnějším vlivům. Ten kdo se zahaluje do černých barev má potřebu chránit se před někým nebo něčím. Zároveň je však symbolem nevyrovnanosti a fyzických problémů. Když se s touto tajemnou ženou rozvedl manžel, černou ze dne na den vyměnila za veselé pastelové barvy. Nelekejte se nových myšlenek, změněných nálad nebo jiného vkusu. Dělejte to, co vám říká intuice. Když budete mít chuť vymalovat stěny vašeho pokoje na žluto, tak to jednoduše udělejte!

 

6. Vyhledávejte lidi, se kterými se cítíte příjemně a kteří vás inspirují

Vždy jsem vyhledávala společnost, se kterou jsem si rozuměla a která mě inspirovala. Tak jako věřím ve vzájemnou symbiózu těla a ducha, věřím i na harmonické vztahy. Proto se řídím filozofií „to co dávám taky přijímám“. Všechno se vám vrátí, a tak jak se chováte ke svému okolí, tak se bude okolí chovat k vám.

 

Abyste se vyhnula zbytečným nepříjemnostem a konfliktům, raději si své okolí pečlivě selektujte a buďte nekompromisní. I zde vám pomůže vlastní intuice. Když se s někým necítíte dobře, tak tento kontakt přerušte nebo mu dejte jinou formu. To, že budete mít s někým jenom formální vztah, neznamená, že budete mít nepřítele.

 

7. Vizualizujte si svůj cíl

 

Vizualizaci považuji za jednu z nejúčinnějších praktik, kterou znám. Jde o zhmotňování vašich cílů prostřednictvím živých představ v bdělém stavu. K této metodě mám obrovský respekt, protože vychází z přirozených vlastností člověka a velmi často se využívá v alternativní medicíně.

 

Vizualizaci vám doporučuji praktikovat v uvolněném a klidném stavu. Já ji provádím těsně před spaním, kdy mám nejlehčí myšlenky. Postup vizualizace je jednoduchý, měla byste však při ní dodržet dvě podmínky. Ta první je, že vaše touha neboli cíl by měla vycházet z vašeho nitra, to znamená, že to, co chcete, byste měla chtít doopravdy. S tím souvisí další podmínka, kterou je koncentrace. Pokud například toužíte po štíhlejších nohách, ztotožnite se s tímto cílem, tak jakoby jste ho už dosáhla. Vnímejte se ve svých představách se štíhlejšíma nohama. Můžete si představovat, jak se svých štíhlých nohou dotýkáte, nebo jak vás vaše okolí za ně obdivuje. Vizualizace je proces, který by se měl pravidelně opakovat. Já bez vizualizací neusnu.

 

8. Testujte se

Testování bych přirovnala k malým zkouškám, které ukážou, jak na tom momentálně jste. Můžete ho provádět, kdykoliv se vám zachce. Vytyčte si nějaký malý cíl a limitujte ho časem. Testy jsem si zvykla provádět několikrát za týden. Vždy si vymyslím nějaký malý cíl. Úkol, který je jakoby aktivitou navíc. Úkol zapíšu do diáře a limituji ho časem - určím si, do kdy úkol splním. Když se tak stane, do diáře udělám poznámku, že úkol jsem splnila.

 

9. Odměňujte se

Nezapomínejte být na sebe hodná. Zasloužíte si odměnu, když se vám něco podaří! Choďte s přáteli nebo manželem na večeři, zajděte si na zákusek nebo si kupte něco, co vás potěší.

 

Každá z nás je jiná. Možná budete tyto principy považovat za přirozené a okamžitě se s nimi ztotožníte, možná, že vám to naopak bude trvat déle. Na základě astrologických znamení, ve kterých je obsažena základní charakteristika a osobnostní vlohy, předpokládám, že s pevnou vůli budou mít větší problémy ty, které se narodily v astrologických znameních: Býk, Rak, Váhy, Panna a Kozoroh. Všechno však záleží na vaší motivaci a skutečném přesvědčení.

 

 

Zdroj: Silná a pozitivní mysl – tajemství každého úspěchu

Autor: Iva Veselá


Hodnocení článku

Hodnotilo 21 čtenářů průměrem 4.52 bodů z pěti


Čtěte také:

Diagnóza - podzim! 
Jak se zbavit nepotřebných věcí 
Pozitivní myšlení - klíč k úspěchu 
Proč máme nemoci? 
Síla úsměvu a pozitivní mysli 


Diskuze

majda

článek

výborný článek, doporučuji přečíst ho každému !!!!!!!!!

29.12.2008 21:59
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny