Články

 

09.08.2009 - Iva Veselá

Biopotraviny nejsou zdravější? Jak v kterých novinách!

Nejen českými médii se prohnala bouře v podobě britského výzkumu o zdravotní bezvýznamnosti biopotravin, více než o biopotravinách však vypovídá o stavu našich médií.

 

Málokdo v posledních dnech nezaznamenal sérii článků v českých médiích (např. Novinky.cz, idnes.cz, týden.cz, ihned.cz, etc.) oznamujících „konec jedné módy“. Jasná zpráva ke všem českým spotřebitelům zní: „Biopotraviny nejsou o nic lepší než potraviny běžné, jsou jen dražší“.

 

Je to skutečně vážné konstatování, navíc podpořené důvěryhodným výzkumem zadaným britským státním úřadem (přesněji Food Standards Agency – něco jako naše SZPI), které je jistě třeba medializovat.

 

Odhlédněme od faktu, že celé řadě jiných významných studií realizovaných neméně významnými úřady (např. EU) se takové medializace vůbec nedostalo a podívejme se raději na to jak se zprávou pracují česká média.

 

 

Na mediálním pokrytí tohoto tématu zarazí především její pojetí - zpráva je tak jak stojí a leží otištěna, aniž by si novináři dělali hlavu s ověřením údajů v primárních zdrojích či se zjišťováním výsledků jiných významných prací.

 

Proč se česká média (až na čestné výjimky) nesnažila o hlubší vhled do problematiky, jako se to povedlo například on-line verzi týdeníku Times, který přináší ke studii názory z mnoha různých stran? Těžko říci.

 

Skutečností tak zůstává, že česká média opominula snad nejdůležitější sdělení celé studie: tedy to, čím se studie vůbec nezabývala! A tím byly obsahy škodlivých kontaminantů (jako jsou rezidua pesticidů, herbicidů, dusičnanů atd.) v jednotlivých potravinách, které bývají v popředí zájmu spotřebitelů a ekologické zemědělství v jejich absenci intenzivní způsob produkce překonává.

 

To čím se vlastně studie zabývala trefně vyjádřila jedna z diskutujících jednoho ženského serveru: „Vidíte já myslela, že biopotraviny jsou bio, protože s nimi nepozřu pesticidy a herbicidy. A ono je to poměrem dusíku s fosforem…“

 

Nelze se potom divit, že česká média nezaznamenala, že studie vůbec nezahrnula také všechny další aspekty, které s ekologickým zemědělstvím souvisejí, to znamená například:

 

  • dopady zemědělského systému na samotné zemědělce (aplikace pesticidů a jiných toxických látek v konvenčním zemědělství může být velmi nebezpečná);
  • dopady na přírodu a krajinu - eroze, eutrofizace, zhutňování půdy, ubývání biotopů pro volně žijící živočichy, snižování biologické rozmanitosti, atd. (to jsou pojmy, které konvenční zemědělství způsobuje a ekologické zemědělství řeší);
  • chov hospodářských zvířat (co si vyberete výběh na trávě nebo klec/kotec/cokoliv, kde se nemůžete ani otočit?);
  • a mnoho dalšího.

 

Nechceme, zde v žádném případě naznačovat, že média jsou nějak zaměřena proti ekozemědělství a biopotravinám, to by možná bylo ještě dobré. Obáváme se ale, že takováto praxe se může týkat i dalších zahraničních zpráv, které k nám prostřednictvím sedmé velmoci dolehnou…

 

Zdroj: Biospotrebitel.cz

Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je biodynamické zemědělství 
Český výrobce nabízí EKO parkety 
EU-USA: Společně proti změnám klimatu 
MŽP pomáhá školám třídit odpad 
Velké srovnání dodavetelů elektřiny pro rok 2012 


Diskuze

fittka

Vůbec nechápu, jak si tak velké servery mohou dovoli psát takové bláboly, které jsou postavené na důkazech, které s tím vůbec nesouvisí. Jak se říká - na jednom konci vesnice si uprd, na druhém se posr* :D Tak to asi chodí v novinách...

11.08.2009 08:52
ivča klásková

Četla jsem ten článek na internetu-jedním slovem:hloupost.Nechápu,že pustí mezi lidi takové lži.Kdo biopotraviny papká,zná ten rozdíl chutí oproti běžné zelenině,ovoci atd.Nezbývá než zakroutit nad tím hlavou a říct si:to snad není možné! a doufat,že takových článků bude méně a méně.

11.08.2009 08:07
Ondrasek

Tak tenhle clanek by meli otisknout na novinky.cz!!! Je to presne tak...delaji z nas debily!!!

09.08.2009 13:50
fittka

biopotraviny

To je zajímavý, že o úspěšných výzkumech o biopotravinách se vůbec nemluví. Naopak když se objeví podobná zpráva, tak jsou toho plný noviny. Jisté výzkumy mluví za vše a já osobně budu biopotravinám dál fandit. Sama cítím rozdíl v chuti např. biojablek, zeleniny, kečupu! nebo jogurtů. Je to naprosto nesrovnatelný chuťový rozdíl. A ekologicky šetrné čisticí přípravky taky budu používat. Zaprvé jsou šetrné k přírodě a zadruhé nemusím mít strach, že mi to sežere ruce! :D

09.08.2009 13:41
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny