Články

 

30.09.2009 - Iva Veselá

Tipy pro ekologickou domácnost

Recyklace (z anglického slova recycling = recirkulace, vrácení zpět do procesu) znamená znovuvyužití, znovuuvedení do cyklu. V původním slova smyslu se recyklací rozumí vrácení do procesu, ve kterém odpad vzniká – tedy pro původní účel a stejný systém. Lze ji považovat za strategii, která opětným využíváním odpadů šetří přírodní zdroje a současně omezuje zatěžování prostředí škodlivinami. Recyklace umožňuje zajištění zásob v případě absolutního nedostatku, snížení nákladů při stoupající cenách surovin a snížení ekologické zátěže prostředí odpady.


Reduce - omezte spotřebu

To opravdu nejlepší, co pro naši planetu Zemi můžeme udělat, je více ji šetřit, využívat méně z jejích zdrojů. Jádrem problému naší ekologické krize je právě naše společnost založená na spotřebě. Předtím, než si něco koupíme, bychom si měli položit otázku: "Opravdu tento výrobek potřebuji, nebo jej potřebuje ten, pro koho jej kupuji? Neexistuje nějaký jiný výrobek stejného druhu, ale šetrnější k životnímu prostředí? Jak dlouho mi vydrží? Vím něco o jeho výrobě, použití, nebo o tom, jak se v přírodě rozkládá? Kde byl tento produkt vyroben a za jakých podmínek? Je možné tento produkt recyklovat a byly suroviny použité k jeho výrobě získány za šetrných podmínek?

 

 

 

Reuse - používejte opakovaně

Bohužel žijeme v době, kdy je skoro vše "na jedno použití" a my jsme neustále nuceni nejen reklamou k nákupu nových a vylepšených výrobků. Přehlížíme přitom fakt, že ty staré výrobky, které už máme, se dají mnohdy snadno opravit. Při nákupu bychom se měli snažit koupit výrobek, který má dlouhou trvanlivost, měli bychom o něj dobře pečovat a v případě poruchy bychom se měli snažit jej opravit. Pokud se budeme řídit těmito radami, pak nás nepřekvapí, že mnoho našich věcí vydrží celou jednu generaci, nebo nás i přežijí. Navíc vám tyto úvahy šetří jak čas, tak i vaši peněženku. V případě výrobků, které jsou vzhledem ke svému původnímu účelu znovu nepoužitelné, zapojte svou vynalézavost a snažte se pro ně najít nové uplatnění. Pokud máte pocit, že už pro ně nenajdete žádné uplatnění, přemýšlejte o tom, jestli by je nepoužil někdo jiný. Neříkáme, abyste byli vetešníky, ale přeci jen vyhazujeme často ještě použitelné věci.

 

Recycle - recyklujte

Raději než byste nějakou věc vyhodili jenom proto, že už vám ani nikomu jinému nepřináší žádný užitek, pokuste se ji raději recyklovat. Přesto, že recyklace není dokonalá, protože potřebuje energii a proces přeměny z jedné věci na druhou má často za následek výrobu vedlejších zplodin, je recyklování přesto lepší než skladování přebytečného odpadu na odkrytých skládkách nebo jeho pálení. Informujte se o tom, jaké výrobky se ve vaší oblasti recyklují. Ještě před vynesením odpadků k popelnicím vše roztřiďte a očistěte, protože popeláři často odmítnou odvézt smíšený odpad či odpad, který obsahuje nerecyklovatelné věci.

 

 

Recyklujete? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Biopotraviny nejsou zdravější? Jak v kterých novinách! 
Čůrání ve sprše podle brazilských ekologů ušetří spousty vody 
Ekologické pojednání se slimáky 
Pobavit i poučit chce Muzeum spotřebičů na pražském letišti 
Průmyslové zemědělství a zdraví 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny