Články

 

23.02.2012 - Iva Veselá

Falešné pesticidy se do potravin nedostanou

2203Yjl.jpg

 

Ekologičtí zemědělci totiž chemické pesticidy nepoužívají. Netestované padělané pesticidy zaplavují v poslední době evropský trh. Zisky organizovaného zločinu z obchodů s látkami, které mohou představovat nebezpečí jak pro samotné zemědělce, tak pro životní prostředí, dosahují miliard eur. Dá se předpokládat, že takové pesticidy, které neprošly testy, mohou obsahovat nedovolené látky a ohrožovat tak veřejné zdraví.

 

Minulý týden o tom informoval server euroactiv.cz . Uvádí, že podle mluvčího Europolu Sørena Pederse velkoobchodníci nemají ani ponětí, že nakupují nepravé zboží. To totiž obvykle nese označení významných výrobců. Odhady hovoří o tom, že v některých evropských zemích mohou být falešné pesticidy požívány až ve čtvrtině případů. Jistotu, že takové látky rozhodně nevstoupily do výrobního řetězce potravin, mají v této situaci především ti, kdo upřednostňují produkty ekologického zemědělství. „Jakékoliv pesticidy patří v ekologickém zemědělství k nedovoleným látkám.

 

V případě dotazů ohledně stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Se škůdci ekologičtí zemědělci bojují přirozenými prostředky. Jen těžko najdete rozsáhlé plochy monokultur v ekologickém režimu, dodržuje se důsledně střídání osevních postupů. Na místo herbicidů se s plevely ekologičtí zemědělci vypořádávají především ,mechanicky‘. Plením, péčí o plodiny nebo častějším sečením travních porostů, což znemožňuje vysemenění a další šíření nežádoucích plevelů. Když je nejhůř, může ekologický zemědělec sáhnout po schválených preparátech na přírodní bázi, jakou jsou například různé výluhy z bylin, chytré houby apod. Jejich účinnost pochopitelně není tak plošná a razantní jako u pesticidů, ale ekologičtí sedláci a spotřebitelé se aspoň nemusí bát ohrožení svého zdraví," vysvětlila manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová.

 

Tam kde je třeba ochránit plodiny v režimu bio před hmyzími škůdci, se výborně osvědčili přirození nepřátelé, například draví roztoči - slunéčka sedmitečná.Ochrana rostlin v ekologickém zemědělství je kvůli vyloučení pesticidů mnohem náročnější a tudíž nákladnější ale zároveň také přirozenější, zdravější a příznivější k celému ekosystému. Výsledek, tedy biopotravina, je možná dražší než její „konvenční sestra", je třeba si však uvědomit, že ekologická produkce nese řadu pozitiv. Mezi ně se dá v souvislosti s posledními informacemi Interpolu připojit i fakt, že se nepodílí na organizovaném zločinu.

 

Tisková zpráva: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Image: Stoonn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bezplatná doprava ve Valašském Meziříčí 
Ekologické boty z odpadků 
Jaký je rozdíl v úspoře energie mezi indukční a sklokeramickou deskou? 
Proč elektřina zdražuje? 
Průmyslové zemědělství a zdraví 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny