Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Čína může začít legálně obchodovat se slonovinou

1733MDQ.jpg

 

LONDÝN/PRAHA (Ecomonitor) - Čína dostala povolení legálně nakoupit slonovinu v rámci smlouvy o obchodu s ohroženými druhy zvířat CITES. To vyvolalo bouři odporu v řadách ochránců životního prostředí i politiků, kteří tvrdí, že tento krok znamená definitivní konec pro divoce žijící slony v Africe i v Asii, napsal deník The Independent.        

 

Licenci pro obchod se slonovinou získala Čína na zasedání zemí Dohody o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) v Ženevě, navzdory odmítnutí ze strany několika afrických států. Čína má tedy právo nakoupit slonovinu nabízenou na aukci čtyřmi jihoafrickými státy – Jihoafrickou republikou, Botswanou, Namibií a Zimbabwe. Podle ochránců zvířat vstup Číny na trh znamená lepší možnost pro praní ilegální slonoviny a do budoucna povzbuzení nelegálního lovu na celém kontinentu. V celé Africe dnes každý rok padne za oběť pytlákům na 20 000 slonů. Navzdory snaze místních úřadů je Čína stále světovým centrem nelegálního obchodu se slonovinou.

Na zasedání CITES dostala Čína devět hlasů pro, proti byly dvě země a další dvě se zdržely. Čína dostala hlas od Bulharska, které zde zastupovalo Evropskou unii, i od Velké Británie, proti byla Austrálie a Nový Zéland. Proti rozhodnutí se výrazně ohradilo několik afrických států, včetně Keni, Mali a Ghany, píše deník Independent.

 

„V roce 2002 se rozhodlo, že africké státy mohou jednorázově prodat své legálně držené zásoby slonoviny,“ řekla Independentu Joan Ruddocková, náměstkyně britského ministra pro životní prostředí. Podle ní Čína prostě splnila podmínky požadované pro účast v aukci. „Kritéria byla nastavená i pro nakupující země, Evropská unie prohlásila, že Čína tyto požadavky splnila. A jiné obchodování se slonovinou zůstává i nadále nelegální podle mezinárodního práva,“ vysvětlila Ruddocková. Již v roce 2006 získalo možnost zúčastnit se této aukce Japonsko.

Podle Ruddockové výbor CITES provedl důkladný průzkum, který prokázal schopnost Číny zaručit, že legální slonovina nebude později vyvezena ze země a prodána jinam. Země je prý také schopná důsledně monitorovat obchod v rámi Číny samotné. Podle Ruddockové Čína prokázala, že se úspěšně snaží potlačovat nelegální obchod se slonovinou a dá se předpokládat, že v tom bude i nadále pokračovat.

Prodej na aukci se týká 108 tun slonoviny, které legálně vlastní vlády čtyř afrických zemí. Botswana může prodat 43 682, 91 kilogramů surové slonoviny, Namibie 9 209,68, Jihoafrická republika 51 121,8 a Zimbabwe 3 755,55 kilogramů. „Kvůli této slonovině nebyl nelegálně zabit ani jeden slon,“ prohlásila Ruddocková.

 

Její kolegové z britského parlamentu však tak optimističtí nejsou. Shodují se na jednom, je to krok zpět a možná otevírá dveře pro široké obchodovávaní s nelegální slonovinou. V jeho důsledku může dojít k povzbuzení pytláctví a novému vybíjení slonů ve všech afrických státech.

Dohoda CITES zakazuje od roku 1989 mezinárodní obchod se slonovinou. V roce 1997 se podle CITES zlepšila situace v jižních státech Afriky natolik, že Botswana, Namibie a Zimbabwe dostaly povolení na jednorázový prodej 50 tun slonoviny Japonsku. Obchod se uskutečnil v roce 1999 a vydělal zhruba pět milionů dolarů na ochranu sloní populace.

 

Zdroj: Ekolist.cz

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Bezplatná doprava ve Valašském Meziříčí 
Čůrání ve sprše podle brazilských ekologů ušetří spousty vody 
Máte ekologickou domácnost? - Odpad 
Vydra se vrací po šedesáti letech do Nového Mexika 
Žíznivé eukalypty v Keni musí pryč 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny