Články

 

18.08.2009 - Iva Veselá

BBC: Proč plaměňáci postávají na jedné noze?

PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor) - Jednoduchá otázka, ale dosud neobjasněné tajemství přírody: proč stojí plameňáci na jedné noze? Biologové dosud nedokázali najít na tuto otázku spokojivou odpověď. Dva američtí výzkumníci, kteří se dlouhodobě zabývají studiem plameňáků karibských žijících v zajetí, ale prý našli konečně řešení, píše internetové zpravodajství BBC.

Matthew Anderson a Sarah Williamsová jsou odborníci na srovnávací psychologii na univerzitě Saint Joseph ve Filadelfii. Ve své vědecké práci se zaměřují na zkoumání vlivu prostředí na chování. Podle nich plameňákům postávání na jedné noze pomáhá při regulaci tělesné teploty. Výzkumníci zveřejnili výsledky své studie v časopise Zoo Biology.

 

Podle Matthewa Andersona mohou plameňáci žijící v zajetí vyvolávat zájem z mnoha důvodů. Podle něj jsou díky stádnímu chování ideálními objekty pro studium vzorců chování. Anderson a Williamsová zkoumali u plameňáků lateralitu, tedy jak ptáci využívají pravou či levou polovinu těla při různých úkonech. Jinými slovy zda jsou podobně jako lidé praváci či leváci. Zjistili, že při odpočinku si plameňáci ukládají hlavu na jednu stranu mnohem častěji než na druhou. Kterou stranu zvolí prý závisí na tom, jak agresivní je jedinec k ostatním zvířatům v hejnu, píše BBC.

 

To vedlo k další otázce, zda plameňáci také dávají přednost stání na pravé či levé noze raději než na té druhé. Což vede k otázce, proč vůbec postávají na jedné noze. Vědci sledovali po řadu měsíců zvířata chovaná ve filadelfské zoo. Každé z nich bylo označené páskem na noze, aby bylo možné od sebe jednotlivá zvířata rozpoznat.

 

Obecně se předpokládá, že stání na jedné noze pomáhá plameňákům zmenšit únavu nohou. Druhá možnost je, že pomáhá zrychlit případný únik před dravci. Z jedné nohy totiž plameňák rychleji „startuje“, tedy trvá mu kratší dobu, než vzlétne do vzduchu. Obě tyto příčiny jsou obecně uznávané jako důvod, proč plameňáci stojí na jedné noze.

 

Vědci však obě vysvětlení vyloučili. Podle jejich pozorování naopak trvá zvířatům déle a také je stojí více energie, když se mají pohnout z jedné nohy, než kdyby stáli na obou. Podle zkoumání se také nedá říct, že by zvířata preferovala stání na jedné či druhé noze. Ani stání na jedné noze nepomáhalo zvířatům lépe udržet rovnováho při větrném počasí, což byl také jeden z předpokladů.

 

Nicméně vědci zjistili, že plameňáci podstatně častěji dávají přednost stání na jedné noze, když stojí ve vodě, než když jsou na souši. „Voda vždy odčerpává více tělesného tepla, což podporuje naši termoregulační hypotézu,“ řekl BBC Anderson. Zkrátka ptáci postávají na jedné noze, aby lépe udrželi tělesnou teplotu. Kdyby měli obě nohy ve vodě, mohli by ztrácet více tepla než je zdrávo. Ptáci také nohy vyměňují, aby se jedna končetina příliš neprochladila. Kdyby stále stáli jen na jedné, riskují prý silné prochlazení a potencionálně i poškození tkání z chladu.

 

„Plameňáci jsou brodiví ptáci, takže stání na jedné noze možná pomáhá i snížit nebezpečí plísňové nákazy nebo parazitů,“ dodává Anderson. Řada dalších vodních ptáků jako je volavka, čáp nebo kachna také postávají ve vodě na jedné noze, zřejmě ze stejného důvodu jako plameňáci, napsal server BBC.

 

Zdroj: Ekolist.cz

Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

ČEZ nabízí svým zákazníkům 1000 Kč „šrotovného“ 
Eko tašky uspěly. Čekají nás další novinky! 
Fair Traide projekt HAND IN HAND 
Velké srovnání dodavetelů elektřiny pro rok 2012 
Všudypřítomný elektrosmog 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny