Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Člověk vyhubil tasmánské klokany!

1729ZTU.jpg

 

PRAHA/SYDNEY - Člověk, nikoliv klima, způsobil vyhubení gigantických klokanů a dalších prehistorických vačnatců obývajících Tasmánii - ostrov ležící u jižního pobřeží Austrálie. Tvrdí to nová studie v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, o níž informovala agentura AFP.

 

"Až dosud jsme si mysleli, že tasmánská megafauna vyhynula ještě před příchodem člověka na ostrov," říká profesor Richard Roberts, člen australsko-britského výzkumného týmu.

 

Důvod vymření gigantických klokanů a dalších vačnatců zůstává sporný, někteří vědci se domnívají, že k němu došlo ještě před příchodem člověka. A to v období, kdy byl ostrov přechodně zaledněn. Autoři nové studie však přišli s hypotézou o lidském vlivu na tomto vyhubení. Vycházejí zejména z výzkumu klokaní lebky nalezené v tasmánské jeskyni v roce 2000.

 

Tato lebka pochází z období před jedenačtyřiceti tisíci lety, což je dva tisíce let po příchodu prvních lidí. Podle Robertse byli gigantičtí klokani o váze až 120 kilogramů, wombati a vačnatí lvi vyhubeni člověkem. Představu vyhynutí způsobeného změnou klimatu zpochybňuje skutečnost, že klima v této části Austrálie vykazovalo v době vymizení megafauny naopak velkou stabilitu.

 

Roberts je přesvědčen, že vyhubení praklokanů měli na svědomí lovci, kteří snížili počty zvěře pod hranici umožňující reprodukci. Nešlo přitom o žádné tažení proti klokanům s cílem vyhubit je, ale o normální lov. Tak velká zvířata totiž zřejmě nebyla schopna rychlého rozmnožování, a proto mohla vymřít velice rychle, i když lov znamenal jen jedno mládě klokana ve vánočním hrnci.

 

Zdroj: Ekolist.cz

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Drobil: Fotovoltaika je zločin 
Jeskynní medvědy vyhubily změny klimatu 
Novinka v české krajině - národní geoparky 
Prací koule slibují ekologii, ale přinášejí opak 
Rtuťové teploměry končí. Co místo nich? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny