Články

 

30.11.2008 - Iva Veselá

Levná ropa je definitivně pryč, musejí nastoupit obnovitelné zdroje

1728ZGI.jpg

 

          Poptávka po energiích do roku 2030 vzroste až o 45 %, jestliže se světová energetická politika nezmění. Tvrdí to Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve svém Světovém energetickém výhledu 2008. Hlavní energetickou surovinu bude uhlí, podstatný růst podílu zejména při výrobě elektřiny čeká obnovitelné zdroje.

 

Podle výhledu IEA bude při nezměněných podmínkách růst poptávka po primární energii o 1,6 % ročně, což od roku 2006 do roku 2030 představuje nárůst o 45 %. Oproti minulému roku je odhad růstu pozvolnější, což je důsledek světové finanční krize, růstu cen energií a přijatých politických rozhodnutí. Nejvíce prý poroste poptávka po uhlí, bude tvořit celou třetinu nárůstu ve spotřebě energie. Také podíl obnovitelných zdrojů bude podle IEA radikálně růst a již v roce 2010 se stanou druhým největším zdrojem při výrobě elektřiny, kde nahradí zemní plyn.

 

Nárůst vzhůru

Podle jednoho ze scénářů, se kterým IEA pracuje, bude více než polovinu nárůstu poptávky po primární energii mezi lety 2006 až 2030 tvořit spotřeba Číny a Indie. Novým centrem se stane také oblast Středního východu. Podíl energie spotřebovávané ve městech bude i nadále růst, ze současných dvou třetin na téměř tři čtvrtiny v roce 2030. Podle aktuálního výhledu IEA bude potřeba do roku 2030 investovat do energetiky obrovský balík finančních prostředků – 26 bilionů dolarů. „Současné zdroje i spotřeba energie je neudržitelná, jak ekologicky, tak ekonomicky i sociálně a to se může a musí změnit,“ prohlásil Nobuo Tanaka, výkonný ředitel IEA. Podle něj současný dovoz ropy a koncentrace výroby do několika málo zemí světa vede jednak k velkému růstu cen energií, ale také k větším problémům při výpadcích v dodávkách surovin. „Zároveň neúprosně roste produkce skleníkových plynů, což může nakonec může vést k růstu průměrné teploty až o šest stupňů,“ dodal Tanaka.

 

Cena ropy

Podle IEA je také definitivně pryč doba levné ropy. Podle zpravodajství BBC bude cena přes sto dolarů za barel zase brzy zpátky a kolem roku 2030 se může vyšplhat až na 200 dolarů. Poptávka podle IEA vzroste ze současných 85 milionu barelů na 106 milionů barelů za den. Světu ale nedostatek ropy nehrozí, podle IEA jsou světové zásoby dostatečně bohaté na to, aby spotřeba běžela v nezměněné podobě po dalších čtyřicet let. Nicméně na současných ropných polích se těží stále menší objemy a do budoucna je potřeba výrazně víc investovat do výzkumu a technologií, které umožní vytěžit ropu z dosud špatně dostupných míst.

 

 

Studie IEA se také zabývá dopadem energetického sektoru na klima, podle studie by současné trendy ve spotřebě vedly k nárůstu emisí oxidu uhličitého o 45 % do roku 2030, kdy by produkce oxidu uhličitého dosáhla hodnoty 41 Gt. Tři čtvrtiny nárůstu emisí by vyprodukovala Čína, Indie a Střední východ a celkem 97 % tohoto nárůstu by se uskutečnilo v zemích mimo OECD (členy jsou především země Evropy, ale také USA a Japonsko). Stabilizace koncentrace skleníkových plynů v atmosféře na hodnotě 550 ppm (částic na milion) CO2, kdy by měla průměrná teplota vzrůst o 3 °C, znamená, že celková produkce emisí skleníkových plynů nesmí překonat hranici 33 Gt.

 

Podle IEA musí vzrůst investice do nízkouhlíkové energetiky (vedle obnovitelných zdrojů jde o provozy s možností zachytávat emise) tak, aby se podíl na energetickém mixu zvýšil z 19 % v roce 2006 na 26 % v roce 2030. To znamená investovat o 4,1 bilionů dolarů více než nyní, což podle zprávy IEA představuje 0,2 % ročního HDP. Především má jít o investice na straně poptávky, do úspornějších automobilů, budov i spotřebičů. Na druhé straně investice do zelených energií by měly přinést úspory až 7 bilionů dolarů.

 

 

Udržet koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře na hranici 450 ppm, kdyby mělo dojít k růstu teplot jen o 2 °C, by znamenalo především prudké snížení emisí do roku 2020 tak, aby v roce 2030 nepřekročily hranici 26 Gt. „Měli bychom zapojit do akce všechny velké emitory, podle našich analýz země OECD nemohou samy dosáhnout snížení koncentrace na úroveň 450 ppm, i kdyby jejich vlastní emise byly zcela nulové,“ prohlásil v Londýně při představování výhledu Nobuo Tanaka.

 

Autor: Iva Veselá

Zdroj: Ekolist.cz

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co biopotraviny rozhodně nevyřeší - aneb vyvracení mýtů 
Extrémní horko ohrožuje korálové útesy, varují odborníci 
Klausova nová kniha: Modrá planeta v ohrožení 
Novinka v české krajině - národní geoparky 
OSN - program na ochranu pralesů 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny