Články

 

16.02.2009 - Iva Veselá

Máte ekologickou domácnost? - Odpad

Myslíte ekologicky? Jak chráníte životní prostředí? Máte ekologickou domácnost a jak jste šetrní vůči přírodě? Pojďme si zkontrolovat, co bychom měli dělat, abychom minimálně zatěžovali životní prostředí. Každý z nás by měl být vnímavý k životnímu prostředí jako k sobě samému. Nevíte kdy začít? Můžete hned od zítřka, nemusíte čekat na příchod nového roku.

 

Jak vytvářet minimum odpadu?

Nejlepší odpad je samozřejmě ten, který vůbec nevznikne. Základem prvotní snahy je vytváření minima odpadů. Jedná se nejen o nákup výrobků, které nejsou zabaleny ve zbytečných obalech, ale i o nákup velkých balení. Když doma vznikne odpad, můžeme postupovat znovuvyužívacím způsobem. Je zbytečné vyhazovat prázdné a čisté  tašky, které můžete použít jako pytlík do košů nebo k balení dalších věcí. Odpad, který vytvoříte, byste měli i recyklovat, tzn. pomoci recyklaci tím, že budete vyhazovat příslušné materiály do příslušných kontejnerů.

 

1. krok - omezení obalů

2. krok - znovuvyužití

3. krok - recyklace

 

Třídění odpadu

 

Kontejnery pro třídění odpadu bývají čím dál více běžnější. Základem je třídit alespoň materiál jako je papír, plasty a sklo. Využít můžete i kontejnery pro další materiály, ale to už vyžaduje více práce a času. Ovšem ta možnost tu je. Opomíjenou surovinou je hliník. Hliník je pro výrobu velmi energeticky náročný a také zátěžový pro životní prostředí. Proto se časem pokuste oddělovat i hliníkový odpad jako jsou hliníkové fólie, alobaly, staré příbory, hrnce, plechovky od nápojů, víčka jogrutů apod.

 

Kdo provádí sběr?

Sběr po Praze provádí např. SEV Toulcův dvůr, což je nezisková organizace. Ovšem ve větším množství by tříděný odpad měly přijímat i sběrné dvory. Můžete si také zjistit, které druhy odpadu a za kolik vykupují. Nakonec tříděním odpadu můžete zaměstnat své děti, aby si přivydělali.

Můžete třídit i kovový odpad, který vybírají sběrny kovošrotu a sběrných surovin.

 

Bioodpad

Tento druh odpadu je kapitolou samotnou pro sebe. Bioodpad tvoří velkou část komunálního odpadu na skládkách a spalovnách. Majitelé zahrádek mohou být šťastni, jelikož tento problém řeší vlastním kompostem. Pro občana panelového domu je situace horší. V ideálním případě sběr bioodpadu zajišťuje městská kompostárna nebo sběrný dvůr.

 

Využití bioodpadu pro "nezahrádkáře"

Přesto je tu i pro ostatní řešení.  Hodláte si pěstovat na balkóně zeleninu? Bioodpad můžete využíti i ke hnojení. Jestliže k pěstování příliš netíhnete a chcete pouze něco pro přírodu, tak organický odpad lze velmi jednoduše skladovat. Postačí nádoba na balkóně nebo na jiném větraném místě a zemina, kterou zasypáváme odpad kvůli zápachu. K pohlcení přebytečné vody poslouží papírové obaly od vajíček.

 

Zajímavou možností využití bioodpadu z domácnosti je také pořízení tzv. vermikompostéru, tedy nádoby s násadou žížal, které výrazně sníží objem uloženého organického materiálu a vytvoří z něj hodnotný kompost k hnojení květin a zeleně v okolí. Vermikompostér lze umístit např. na balkón, na chodbu, garáž kamkoliv, kde se teploty pohybují v rozmezí 15-20° C. Další možností je zřízení tzv. komunitního kompostování pro větší domovní jednotku (např. činžovní dům) ve spolupráci s dalšími obyvateli a společné vyvážení kompostu do místní kompostárny. Více informací o kompostování naleznete na www.ekodomov.cz. Separací biologicky rozložitelného odpadu lze snížit produkci domovního odpadu až o polovinu, jeho tříděním tak ušetříte nejenom životní prostředí, ale - pokud máte vlastní popelnice - i kapsu, díky méně časté nutnosti jejich vyvážení.

 

Třídit lze ale také většinu dalšího odpadu z domácnosti, zejména elektroodpad (sběrné dvory), léky (lékárny), chemikálie, baterie, žárovky a další nebezpečný odpad je nutné odevzdávat ve sběrných dvorech či pojízdných sběrnách nebezpečného odpadu. Pokud si nevíte rady nejlépe je zeptat se na místním úřadě na odboru životního prostředí.

 

Více na Biospotřebitel.cz

 


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Ekologické boty z odpadků 
Lesy kvůli oteplování ztrácí schopnost zadržovat uhlík 
Pohroma pro klima bude, až i Číňané začnou jíst hamburgry 
Vánoce s šetrným dřevem 
Žíznivé eukalypty v Keni musí pryč 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny