Články

 

13.07.2009 - Iva Veselá

Přepněte na zelenou ve vaší kanceláři

Být šetrnější k životnímu prostředí neznamená v dnešní době jen používat recyklovaný papír. Zkuste v kanceláři začít třídit odpad, používat FSC propisky a tužky nebo si nechte firemní trička vyrobit z biobavlny a potisknout šetrnou barvou.

 

V kanceláři trochu jinak

Sedět na židli ze 100 % recyklovaného polypropylenu, používat propisky a tužky z FSC dřeva nebo kukuřičného škrobu, posílat dopisy v obálkách ze starých map, nosit notebook v tašce z rýžových sáčků nebo věnovat zákazníkům reklamní pozornost jako je např. firemní tričko z biobavlny potištěné šetrnou barvou, vizitkář z recyklovaného papíru nebo podložku pod myš s vaším logem z recyklované kůže.

 

Firma Navi Team, s. r. o. (www.navi.cz) přichází jako první na trh s kompletním sortimentem ekologicky šetrných kancelářských potřeb a reklamních předmětů, který plně pokryje provoz vašeho každodenního kancelářského života. Sedět, psát, lepit, gumovat, zvýrazňovat, sešívat, rozřaďovat, posílat, plánovat, tisknout, počítat, obdarovávat zákazníky - to všechno teď můžete dělat eko-logicky.

Třídím, třídíš, kompostujeme

 

Z vlastní zkušenosti víme, že i v kanceláři, kde trávíme asi tak jednu třetinu dne se vyprodukuje docela dost odpadu na to, aby všechen skončil v popelnici se směsným odpadem. Firma Ikea vymyslela šikovné stohovatelné nádoby, které nezaberou tolik místa a velmi dobře splní účel. Můžete tak na prostoru jednoho koše do výšky naskládat na sebe nádobu na plasty, papíry a sklo.

 

 

Všichni nejen píšeme, lepíme, kopírujeme a tiskneme, ale i jíme a pijeme. Z výroby jednoho kancelářského zeleninového salátu poputují do koše se směsí asi tak dvě hrsti odřezků, stopek a zrníček. V Praze a i v dalších městech máte možnost objednat do domu či odpadkové místnosti v kancelářských a obytných budovách popelnici na organický odpad. Některá města a obce dokonce přispívají na nákup kompostéru. Kompostér může sedět ve vaší kanceláři, dostanete k němu balík kokosových vláken a natrhaného papíru, vysadíte žížaly a můžete vesele plnit vermikompostér zbytky z kuchyně, kávovou sedlinou a pytlíky od čaje. Postupem času vám žížaly vytvoří vermikompost – velmi kvalitní hnojivo na zahrádku. Více informací naleznete na stránkách www.ekodomov.cz, kde najdete tipy i pro domácí nebo komunitní kompostování.

 

Tričko s příběhem

Jedním z nejosvědčenějších způsobů propagace čehokoli jsou trička s potiskem. Společností, která u nás s ekologickými alternativami v rámci reklamního textilu přišla před několika lety jako první, je OP TIGER . Pokud chcete potisknout či vyšít tričko, mikinu nebo třeba tašku, nabídne Vám OP TIGER kromě klasického reklamního textilu i textil v biokvalitě. Na výběr dostanete hned z několika možností - pokud Vám jde o nejvyšší kvalitu, zaujmou Vás jistě perfektně zpracovaná trička z biobavlny. Jestliže vás láká něco nového, můžete zkusit tričko z bambusového vlákna, které má přirozené hypoalergenní a antibakteriální vlastnosti a je navíc považováno za udržitelný materiál.

 

Co když mi ale nestačí, že bavlna, ze které je tričko ušité, se pěstuje bez škodlivých chemikálií? Co když chci mít kromě toho ještě jistotu, že se na moje tričko nespotřebovalo zbytečně velké možství vody, že se vyrobilo za využití obnovitelných zdrojů energie a že za šicím strojem nesedělo někde v temném sklepě dvanáctileté dítě? Takzvaná Earth Positive trička zašťituje projekt "biotričko" a pyšní se hned několika mezinárodními certifikáty. Navíc kromě biotriček jsou v nabídce i biomikiny, biopolokošile a biotašky, to vše za příjemné ceny, které nikoho neodradí.

 

Co by to bylo za tričko bez vtipného a výstižného potisku. V tiskárně máte několik možnosti jaký materiál a jakým způsobem na tričko natisknout. OP TIGER nabízí i digitální tisk s certifikátem Ökotex 100 (testuje obsah látek školivých pro člověka i pro přírodu) nebo potisk na vodní bázi. OP TIGER tiskne i klasiku – plastisol, ovšem vždycky dbá na dopad na životní prostředí.

 

Na čištění sít používá stroj, který umožňuje filtraci odpadních vod, škodlivé chemikálie zadržuje v barelech, které se pak odvážejí k profesionální likvidaci. Stejné to má i s „hadry“, kterými se od barev otírají síta a těrky ze strojů, ty tato tiskárna shromažďuje do barelů a pravidelně si je nechává čistit. V rámci ekologizujících aktivit OP TIGER dále díky vlastní osvitové jednotce zodpovědně recykluje a likviduje zbytky filmů a fotochemikálií.

Nechte se certifikovat

 

Nechte se certifikovat

Cenia - česká informační agentura životního prostředí, nabízí kancelářím se šetrným přístupem certifikaci EŠS - Ekologicky Šetrná Služba. Firmy musí splnit několik podmínek, aby si mohly takto označit svojí kancelář (zatím jsou certifikované značkou EŠS pouze hotely a campy, zkuste být první kanceláři). Musíte šetřit energii, používat recyklovaný papír nebo umožnit zaměstnancům cestovat hromadnou dopravou. Pak následuje ekologický audit a když všechno splníte, hned můžete lepit značku a chlubit se. Podrobnosti na webu Cenie.

 

Závěrem

Takže nazujte tenisky z biobavlny a kaučuku z šetrného lesního hospodářství, notebook zabalte do obalu z rýžových sáčků, oblékněte si firemní biotričko, odpad ze svačiny naházejte do svého kancelářského vermikompostéru a vyražte do další třetiny dne s lepším pocitem a vědomím, že jste udělali něco nejen pro sebe, ale i životní prostředí.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Drobil: Fotovoltaika je zločin 
Ekologicky se hospodaří na 8% zemědělské půdy 
Máte ekologickou domácnost? - Spotřebiče 
Přírodní barva BIOFA 
Vědci hledají plodiny odolné vůči klimatu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny