Články

 

29.07.2009 - Iva Veselá

Ekologické pojednání se slimáky

1742ZDM.jpg

 

Jak je možné řešit problém slimáků „přirozenou cestou“? Vždyť problematičtí slimáci (odborný název plzák španělský) jsou k nám zavlečeni člověkem a nemají nic společného s přirozenými procesy v přírodě. Tento nepůvodní druh zde nemá přirozené nepřáte.

 

Není pravdou, že by Plzák španělský (lat. Arion lusitanicus) neměl u nás žádného nepřítele. Naopak, mezi jeho predátory obecně patří tzv. malakofágní druhy (z nichž většina je tzv. generalistů, což znamená, že požírají široké spektrum plžů): ze savců jsou to hlavně ježci, někteří hlodavci a ptáci (hlavně kachny a také domácí drůbež). Z bezobratlých hlavně různé skupiny dravých brouků (střevlíci, drabčíci), hlavně velcí střevlíci r. Carabus - požírají juvenilní jedince a vajíčka.

 

 

K větší, či menší regulaci tohoto druhu by tedy mohlo přispět i množství původních predátorů, v jejichž jídelníčku se vyskytují domácí druhy rodu Arion. Ale zásadním problémem u biologického boje je absence úkrytů jmenovaných predátorů v kulturní krajině dneška. Čímž se vracíme k tomu, že je třeba nikoliv hubit a ničit, ale podporovat přirozenou rovnováhu budováním podmínek pro predátory.

 

Šíření různých druhů - ať už jakýmkoli způsobem - je koneckonců přirozený jev, příroda je prostě dynamická, měnlivá, má ovšem tendenci po každém výkyvu nastolit novou rovnováhu, tak jako každý biologický samoregulační systém, tedy každý organismus. Nedaří-li se jí to, je to známkou jejího nemocnění, oslabení. Tedy ji musíme posílit - což ale jedy a zabíjením těžko dokážeme

 

Plzák španělský má navíc také několik skupin parazitů, hlavním je parazitické háďátko (Phasmarhabditis hermafrodita), které je celkem úspěšně využíváno komerčně k biologickému boji proti běžným plžím škůdcům (komerční název je Nemaslug). Parazitické hlístice P.hermaphrodita aktivně vyhledávají slimáky v půdě a pronikají do nich dýchacími otvory. Vevnitř vyvrhnou symbiotickou bakterii, která se množí a v kombinaci s hlísticemi slimáka usmrtí. Po dokončení vývoje si invazní larvy začnou vyhledávat nového hostitele. Napadený jedinec přestane do 35 dnů žrát a během 7-21 dnů po aplikaci pod zemí hyne.

 

Foto: Dlia.org

Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Británie chystá stavbu 15 ekoměst 
Co dělat po povodních se zahradou plnou bahna, uhynulými zvířaty nebo zatopenými spotřebiči? 
Falešné pesticidy se do potravin nedostanou 
Kupujete dětem školní pomůcky? Vyhněte se ftalátům 
Šrotovné - škody, nebo výhody pro životní prostředí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny