Články

 

29.09.2010 - Iva Veselá

Otázky ke třídění odpadu

1965ODV.jpg

 

 

Stále čím dál více lidí se učí třídit odpad a snaží se o šetrný přístup k přírodě. Na stránkách Jaktridit.cz jsou zajímavé statistiky o třídění odpadu v České republice. Podílíte se na nich i Vy?

 

10 390 647 lidí v ČR má možnost třídit odpad

 

6 927 098 lidí již třídí odpad (cca 2/3 obyvatel)

 

565 569 tun odpadu bylo vytříděno a využito v roce 2009

 

190 000 kontejnerů bylo rozmístěno po celé ČR


113 m průměrná vzdálenost

 

 

Otázky a odpovědi

Na výše uvedených stránkách jsou zajímavé odpovědi na otázky, které vás jistě budou při třídění odpadu zajímat. Zejména dotaz, jak je to se sesypáváním tříděného odpadu s běžným komunálním odpadem.

 

PLASTY

Je třeba před vhozením do kontejneru odstranit z PET lahve víčko a etiketu?

PET láhve můžete do kontejneru vhazovat s etiketou i víčkem. Obojí bude při dalším zpracování automaticky odděleno. PET láhve sešlápněte, nasaďte víčko a to již neutahujte!!! Nesešlápnuté láhve jsou objemné a tím zdražují přepravu, komplikují manipulaci a recyklace se tak stává nákladnější.

 

Musím před vhozením do kontejneru kelímky od jogurtů a jiných potravin důkladně vymývat?

Drobné znečištění obalů nevadí. Stačí tedy, když potravinu důkladně dojíte nebo z kelímku pořádně vyškrábnete. Ale je lepší je lehce vypláchnout vlažnou vodou, protože při delším skladování doma, by mohly být cítit. Navíc mastné obaly či obaly se zbytky potravin omezují následnou recyklaci.

 

PAPÍR

Co je pravdy na tom, že papírový obal od vajíček nepatří do modrého kontejneru?

Obal od vajíček je vyrobený z nejméně kvalitních papírových vláken. Jeho další zpracování je velmi problematické, a proto je opravdu lepší ho vhodit do směsného odpadu.

 

Je nutné odstraňovat z časopisů a jiných dokumentů před vytříděním kancelářské svorky?

Svorky není třeba odstraňovat. Při dalším zpracování papíru v papírnách se při rozvláknění a následném několikastupňovém třídění jsou odloučeny.

 

Musím před vhozením do kontejneru na papír z dopisních obálek vytrhnout fóliové okénko?

Do kontejneru na papír můžete vhazovat obálky celé. Při dalším zpracování papíru v papírnách se při rozvláknění a následném několikastupňovém třídění jsou odloučeny Pokud však vyhazujete obálku s ochrannou bublinkovou fólií, tak tu je potřeba odstranit.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

NÁPOJOVÉ KARTONY

Do které nádoby mám třídit krabice od džusů a mléka?

Papírové krabice například od džusů nebo mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Sběrné nádoby, do kterých lze použitý nápojový karton odkládat, jsou označeny speciální oranžovou nálepkou s označením Nápojový karton. V některých obcích je sbírán tento odpad do oranžových pytlů. O způsobu sběru nápojových kartonů ve vaší obci/městě se můžete informovat na obecním nebo městském úřadě (odbor životního prostředí nebo příslušný pracovník mající na starosti odpadové hospodářství).

 

Je nutné před vytříděním nápojového kartonu odtrhnout umělohmotný uzávěr?

Pokud ve vaší obci probíhá sběr nápojových kartonů, prázdný karton pouze vypláchněte vodou, stlačte a i s víčkem odhoďte do kontejneru nebo oranžového pytle, který je ve vaší obci pro tento odpad určen.

 

OSTATNÍ

Kam patří elektroodpad?

Na místa zpětného odběru jako jsou prodejny, kde jste elektro pořídili. Odnést je můžete také na sběrný dvůr. Více informací k elektroodpadu naleznete např. na stránkách www.asekol.cz a www.elektrowin.cz

 

Kam patří starý textil?

Pokud je nositelný, věnujte ho charitě nebo ho ve větším množství odevzdejte do sběrného dvora. V některých obcích, ale ne na celém území ČR, je i zaveden sběr textilu do nádob.

 

Co mám dělat s hliníkovými víčky od jogurtů a kovovými obaly?

Kovové obaly a hliníková víčka odhazujte, pokud existuje ve vaší obci oddělený sběr, do sběrných nádob k tomu určených. Jinak je lze odložit do směsného odpadu. Větší množství můžete odnést do sběrného dvora nebo výkupny kovů.

 

Co mám dělat s použitým rostlinným olejem v domácnosti a obalem od oleje?

Pokud obal od oleje pečlivě vymyjete teplou vodou s přípravkem na mytí nádobí, můžete jej vhodit do plastů. V případě, že tak neučiníte, vhazujte tento znečištěný obal do směsného odpadu. Olej totiž značně komplikuje následnou recyklaci tříděného odpadu. Použitý fritovací olej z domácnosti patří do sběrných dvorů, můžete jej uchovávat v kanystru a až ve větším množství odevzdat.

 

Do jakého odpadu patří řasenka?

Řasenka je sice z plastu, ale je znečištěna zbytky barvy, proto ji vhazujte do směsného odpadu

 

Je normální, že svozový vůz sesypává kontejnery na tříděný odpad dohromady?

Ke svozu kontejnerů na tříděný odpad se běžně používá stejná technika jako je tomu u svozu směsných komunálních odpadů. Pokud svozový automobil sváží tříděný odpad, měl by být viditelně označen nápisem sbírané komodity. Pak nedochází k pochybnostem občanů o sesypávání odpadů.

Pokud jsou u vás používány kontejnery se spodním výsypem, pak je možné některými auty svážet i dva druhy odpadu současně – nákladní plocha u nich musí být oddělena přepážkou.

Existují ale i případy, kdy k vysypání tříděných odpadů do směsného odpadu skutečně dojde. Jedná se o situaci, kdy jsou odpady nesprávně tříděny. Pokud se totiž v kontejnerech na tříděný odpad vyskytuje směsný odpad nebo je odpad natolik znečištěný, že není možné ani jeho dotřídění, celý obsah kontejneru je znehodnocen a musí s ním být naloženo jako se směsným odpadem. Proto je tak důležité třídit odpady správně!

 

Kam mám vhodit obal od zubní pasty?

Do směsného odpadu. Tuby od zubní pasty mohou obsahovat hliníkovou vrstvu. Navíc většinou zůstává určité množství pasty v tubě, takže se jedná o znečištěný obal.

 

V naší obci máme kontejner na plast a na něm je nálepka jak na plast tak i na nápojové kartony. Není to nějaká chyba?

Není, řiďte se nadále pokyny na kontejneru. Taková nálepka na kontejnerech bývá v případech, kdy v obci není samostatný sběr nápojových kartonů a ty se sbírají dohromady například s plastovými odpady. Při následném dotřídění jsou tyto materiály odděleny.

 

Zdroj: Jaktridit.cz

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dopad intenzivního zemědělství 
GMO - naše budoucnost nebo prokletí? 
Jaký je rozdíl v úspoře energie mezi indukční a sklokeramickou deskou? 
Novinka v české krajině - národní geoparky 
Nový americký prezident musí rychle prosadit zákon o ochraně klimatu 


Diskuze

iva klásková

Super článek,odpad třídíme a kolikrát se mi stalo,že jsem držela v ruce věc a nevěděla jsem,do které přihrádky správně hodit,nyní mám jasno:)díky!

29.09.2010 12:15
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny