Články

 

30.11.2008 - Iva Veselá

Tropická houba produkuje bionaftu

HAMBURK/PRAHA

Dokáže takřka změnit slámu ve zlato - totiž udělat z rostlinných zbytků biodiesel. Americký výzkumník objevil v jihoamerickém lese houbu, která může přinést revoluci ve výrobě biopaliv. Možná také naznačí odpověď na otázku, jak vlastně vznikla nafta.

 

Houba v akci

Výroba biopaliv z rostlinných zbytků má tu výhodu, že zbytky nelze jíst a jejich spotřebování tedy narozdíl třeba od spotřebování kukuřice neovlivní ceny potravin. Avšak pro zpracování zbytků je nutné použít kvasinky nebo bakterie. Výsledkem pak jerozdělení celulózy na cukry. Tento postup je zdlouhavý a vyžaduje vynaložení cenné energie. Gary Strobel z Montana State University však teď v patagonském deštném pralese objevil houbu Gliocladium roseum.

 

Strobel svůj objev zveřejnil v časopise Microbiology. Houba žije ve stromě Eucryphia cordifolia a badatel původně doufal, že se bude hodit k výrobě antibiotik. Zjistil však, že produkuje celou řadu uhlovodíků: alkany, alkeny, esterové sloučeniny, alkoholy a mastné kyseliny. Jde vlastně o hlavní složky dieselového paliva. Gary Strobel a jeho kolegové říkají výsledné směsi "mykodiesel".

 

Houba se přitom spokojí s různými druhy materiálů obsahujících celulózu, kterou přeměňuje v naftu.

 

Co do budoucna?

Eckhard Boles zabývající se biotechnologickým výzkumem ovšem zůstává skeptický. "Očekávat, že tato houba bude sloužit k výrobě mykodieselu, je zcela nerealistické," řekl redakci Spiegelu Online. "Pěstování je příliš nákladné a daří se pouze za omezeného přístupu vzduchu, většina pokusů proběhla v Petriho miskách. Navíc houba roste celkem 18 dnů," dodal.

 

Boles se však přesto domnívá, že pokud by došlo k izolaci některých genů nebo enzymů, hospodářský přínos nakonec není vyloučen. Zdá se, že dnešní nafta kdysi vznikala podobným způsobem.

 

Podle článku Jense Lubbadeha Wundersamer Regenwald-Pilz erzeugt Biodiesel zveřejněného dne 4. listopadu na serveru Spiegel Online


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Bezplatná doprava ve Valašském Meziříčí 
Biopotraviny nejsou zdravější? Jak v kterých novinách! 
Biorestaurace - začínají i končí 
Fair Traide projekt HAND IN HAND 
OSN - program na ochranu pralesů 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny