Články

 

30.11.2008 - Iva Veselá

MŽP pomáhá školám třídit odpad

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) začíná do škol dodávat koše a popelnice na tříděný odpad. Vzdělávací ústavy mohou získat zdarma nejen nádoby na plasty, papír a sklo, ale také na nápojové kartony a bioodpad. Zároveň také dostanou informace, jak odpad správně třídit, řekli dnes novinářům zástupci ministerstva.

"Celkové náklady projektu jsou téměř 30 milionů korun. Podařilo se nám využít prostředky, které bychom jinak museli vrátit Evropské komisi," uvedl ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Finance pocházejí z takzvané technické pomoci operačního programu Infrastruktura, který na konci letošního roku skončí. Peníze mají být podle zástupců ministerstva využity na propagaci. Úřad prý usoudil, že tento způsob bude přínosnější než například rozdávání propagačních předmětů.

Ministerstvo tak chce vyjít vstříc školám, které odpad chtějí třídit, ale dosud jim na to chyběly prostředky. Původně se prý počítalo s tím, že kromě základních, středních a vysokých škol získají nádoby také další instituce, které projeví zájem, třeba knihovny. Poptávka po sběrných nádobách, kterých má být k dispozici více než 30.000 v různých velikostech, je však zatím vyšší než nabídka. Podle Bursíka ministerstvo zvažuje možnosti, jak v projektu dále pokračovat, například v rámci nového operačního programu Životní prostředí.

Podle ministerstva by školy neměly mít problém s následným svozem vytříděného odpadu, obcím prý pouze přibude nové svozové místo. Distribuce nádob se uskutečňuje ve spolupráci s krajskými úřady. Školy se s dotazy mohou obracet na ně i na koordinátory projektu na ministerstvu.

Autor: Iva Veselá, Ekolist.cz


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Český výrobce nabízí EKO parkety 
ČEZ nabízí svým zákazníkům 1000 Kč „šrotovného“ 
Drobil: Fotovoltaika je zločin 
Ekologické pojednání se slimáky 
Prací koule slibují ekologii, ale přinášejí opak 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny