Články

 

20.04.2009 - Iva Veselá

Lesy kvůli oteplování ztrácí schopnost zadržovat uhlík

 

PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor) - Lesní porosty se mohou stát zdrojem emisí skleníkových plynů, namísto toho, aby emise samy pohlcovaly. Ničení lesů je zodpovědné asi za 20 % světových emisí oxidu uhličitého, ale rostoucí lesy pohlcují až 25 % těchto emisí. Jenže to se může kvůli oteplování změnit, píše agentura Reuters.

 

Když se průměrná teplota planety zvýší o 2,5 °C nebo více, kvůli zvýšenému odpařování vody odumře obrovské množství stromů v tropických oblastech Afriky, jižní Asie a Jižní Ameriky. A plyny z tlejících lesů dále prohloubí klimatické změny, píše agentura Reuters. „Když bude teplota stoupat i nadále stejným tempem, pak se tak stane na konci tohoto století, nebo i dříve," řekl agentuře Reuters Risto Seppala, šéf studie vydané Mezinárodní unií lesního výzkumu (IUFRO), což je nevládní vědecká organizace. (Zde najdete odkaz na studii "Adapatce lesů a lidí na změny klimatu")

 

 

Ne všechny lesy ale budou změnou ohroženy stejně. Například borové lesy v severních regionech budou nejdříve na změně klimatu profitovat. V severní Evropě nebo v Kanadě nejdříve porostou lesy rychleji a může z toho těžit i lesnictví a papírenství. Také stromy v mírnějších oblastech světa porostou nejdříve rychleji. „Lidé, kteří žijí v průmyslově vyspělých zemích na severní polokouli z počátku nepocítí žádné velké škody," tvrdí Seppala. Více změny pocítí lidé v rozvojových zemích, kteří jsou na lesním ekosystému více závislí. Lesy jsou pro ně zdrojem potravy, čisté vody a dalších životních nezbytností.

 

Ale i lesy v chladnějších oblastech světa můžou být ohroženy výskytem dříve zde neznámých škůdců. Ti se mohou šířit na sever právě díky stoupajícím teplotám. Příkladem můžou být škody na lesích v Britské Kolumbii v Kanadě způsobené za poslední desetiletí kůrovcem.

 

Zdroj: Ekolist.cz

 


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Co dělat po povodních se zahradou plnou bahna, uhynulými zvířaty nebo zatopenými spotřebiči? 
Levná ropa je definitivně pryč, musejí nastoupit obnovitelné zdroje 
Prací koule slibují ekologii, ale přinášejí opak 
Průmyslové zemědělství a zdraví 
Výroba vs. spotřeba: čím zatěžuje automobil více? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny