Články

 

14.02.2009 - Iva Veselá

Máte ekologickou domácnost? - Spotřebiče

Myslíte ekologicky? Jak chráníte životní prostředí? Máte ekologickou domácnost a jak jste šetrní vůči přírodě? Pojďme si zkontrolovat, co bychom měli dělat, abychom minimálně zatěžovali životní prostředí. Každý z nás by měl být vnímavý k životnímu prostředí jako k sobě samému. Nevíte kdy začít? Můžete hned od zítřka, nemusíte čekat na příchod nového roku. Šetrnému způsobu života se věnuje plno publikací, budeme se tedy snažit shrnout to nejdůležitější.

 

Úsporné spotřebiče

Podstatnou část domácnosti tvoří elektrické spotřebiče. Nejen domácnosti, ale všude ve společnosti jsou elektrické spotřebiče. Proto je nutné vybírat je rozumně, ekonomicky výhodně a samozřejmě co nejšetrněšjí k životnímu prostředí. Spotřebiče, jejich enegergetická náročnost je nižší prospěje nejen přírodě, ale i vaší peněžence.

 

Provoz spotřebičů

Zamyslete se nad tím, kolik spotřebičů máte zapnutých během dne, kdy jste v práci a v noci, kdy spíte. Hodiny na mikrovlnce, na sporáku, ditigální hodiny na stěně, budík, video, dvd přehávač, televize v režimu "stand by" apod. Možná se vám to zdá být maličkost, ale netušíte, kolik energie takovým způsobem ročně spotřebujete. Mělo by být pro vás samozřejmostí vypínat spotřebiče, které nepoužíváte, síťovým spínačem nebo pomocí prodlužovaček s vypínačem, který umožní vypnutí několik spotřebičů najednou.

 

Kdo je nejvíc hladový?

Ke spotřebičům, které jsou nejnáročnější na spotřebu energie, se řadí ledničky, pračky atd. Když už vlastníte energeticky náročný spotřebič, měli byste ho využívat naplno a "správně". Například při praní naplňujte pračku celou. Neperte zbytečně jen pár kousků prádla. Kontrolujte lednici, aby se zbytečně nenamražovala apod. Na zamyšlenou je také koupě nových spotřebičů se sníženou spotřebou. Nejméně náročné i nákladné jsou výměny žárovek. Při výběru se zaměřte na energeticky úsporné. Rozhodněte se správně - zaplatíte více za kvalitní, nízkoenergetickou žárovku s dlouhou životností. Ovšem když si koupíte tu nejlevnější žárovku, nejen že je její životnost kratší, ale spotřeba energie v domácnosti značně narůstá.

 

Jaký typ kupovat?

Energeticky šetrné spotřebiče poznáte jednoduše - je to energetická třída A+. Spotřebiče se třídou G jsou nejhorší, které si můžete pořídit. Naštěstí takové druhy z trhu téměř vymizely, ovšem i přesto dbejte na to, do jaké energetické třídy spotřebiče patří.

 

Více na Biospotrebitel.cz


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Jsou biopotraviny zárukou kvality? 
Novinka v české krajině - národní geoparky 
Prací koule slibují ekologii, ale přinášejí opak 
Vánoce s šetrným dřevem 
Žíznivé eukalypty v Keni musí pryč 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny