Články

 

07.10.2009 - Iva Veselá

Žíznivé eukalypty v Keni musí pryč

1737NzM.jpg

 

Praha/Nairobi - Zemědělci v centrální Keni kácejí na vodu náročné eukalypty rostoucí v blízkosti vodních zdrojů. Chtějí tak splnit požadavky vládní směrnice o šetření s vodou, kterou vydal ministr životního prostředí John Michuki před třemi měsíci ve snaze zmírnit dopady sucha, píše server SciDev.Net.

 

(Více o eukalyptu ZDE)

 

Eukalypt neboli blahovičník

Blahovičník byl u zemědělců oblíbený především pro svůj rychlý růst. Na druhou stranu ale svými vysokými nároky na vodu ohrožuje zdroje pitné vody i biologickou rozmanitost. Nyní jsou proto stromy rostoucí do 30 metrů od řek, potoků, studen a další vodních zdrojů nekompromisně káceny.

 

"Souhlasíme s tím, že pěstování eukalyptů v blízkosti vodních zdrojů přispělo k vysychání vodních zdrojů, a proto je odstraňujeme," říká Joseck Gatitu, farmář z oblasti Kamune v centrální Keni, který pokácel 15 stromů v blízkosti potoka, který již téměř vyschl.

 

 

James Gitonga z keňské lesní služby, vysvětluje, že ačkoli byly blahovčníky pro zemědělce zdrojem příjmů, nedávné rychlé vysazování druhů Eucalyptus grandis a Eucalyptus camaldulensis, dvou rychle rostoucích dřevin, které byly do Keni přineseny z Jižní Afriky teprve před sedmi lety, je hrozbou pro životní prostředí.

 

"Stromy byly vysazovány ve velkém počtu, a to i v blízkosti řek nebo bažin. Jejich obrovská spotřeba vody značně přispěla k vyčerpání vody, zejména během současného sucha," říká Gitonga.

 

James Gathage, poradce pro lesnictví, říká, že Keňa také potřebuje politiku, na jejímž základě mohou zemědělci pěstovat stromy, aniž by tím ohrožovali zásoby vody.

 

 

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Biopotraviny nejsou zdravější? Jak v kterých novinách! 
Dopad intenzivního zemědělství 
Fair Traide projekt HAND IN HAND 
Falešné pesticidy se do potravin nedostanou 
Máte ekologickou domácnost? - Odpad 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny