Články

 

07.04.2009 - Iva Veselá

EU-USA: Společně proti změnám klimatu

 

PRAHA (Ekolist) - Klimatické změny se staly jedním z témat summitu EU - USA, zmínil je i americký prezident Barack Obama během svého projevu v Praze. Jak Evropa, tak USA se shodují v tom, že změny klimatu jsou jedním z klíčových témat světové politiky a každá země světa musí přijmout svoji část zodpovědnosti. Na jednání ale nezazněly žádné konkrétní závazky.


„Nastal čas, kde je potřeba změnit způsob, jakým využíváme energii, abychom ochránili naši planetu," prohlásil americký prezident Barack Obama ve svém projevu v Praze. „Společně se musíme vypořádat s otázkou změny klimatu tak, že ukončíme závislost světa na fosilních palivech," řekl Obama. Dalšími částmi úspěšného receptu mají být nové zdroje energie, jako je vítr nebo slunce. Podle amerického prezidenta musí k úspěšnému řešení problému klimatických změn přispět všechny země světa svým dílem. „A mohu vám slíbit, že Spojené státy jsou připraveny být vůdčí silou v tomto celosvětovém úsilí," řekl dnes v Praze Barack Obama.

 

 

„Rozhodně vítáme změnu amerického postoje k problematice klimatických změn. Jednání v Kodani by mělo být úspěšné," řekl dnes novinářům José Manuel Barroso, předseda Evropské komise. Dodal, že sice evropský závazek je mnohem ambicióznější, než ten současně známý americký, ale Evropa vítá to, že USA se chtějí zapojit do společného úsilí. Zatím jediný známý plán závazku USA do roku 2020 počítá se snížením emisí na úroveň roku 1990, což znamená zhruba snížení produkce o 15 % oproti dnešku. „Díky Spojeným státům je ale naše pozice při snaze prosadit omezení dopadů klimatických změn mnohem silnější, než kdy před tím," dodal Barroso.

 

Současná ekonomická krize nesmí zastavit snahu o omezování emisí skleníkových plynů, říká tisková informace Evropské unie. Naopak, jak EU, tak USA by měly do oživení ekonomiky zapojit nové technologie a principy zelené ekonomiky. Evropa a USA by také měly společně vystupovat při projednávání nové mezinárodní dohody, která má nahradit stávajíc Kjótský systém. Zároveň by měly společně pomoci rozvojovým zemím dosáhnout na jejich vlastní cíle ve snižování emisí skleníkových plynů. Hlavním nástrojem, který by měl pomoci snížit produkci emisí, má být prodej povolenek. Systém obchodování s kredity na emise skleníkových plynů v USA a Evropě by mohl být případě společný. Spolupráce mezi Evropu a USA by také měla pomoci při vývoji a výzkumu využití obnovitelných zdrojů energie, metody zachycování a ukládání uhlíku, lepšího využívání zdrojů energie a zlepšování energetické účinnosti.

 

Zdroj: Ekolist.cz

Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Ekologicky se hospodaří na 8% zemědělské půdy 
Jaký je rozdíl v úspoře energie mezi indukční a sklokeramickou deskou? 
Kontroly na ekofarmách budou přísnější 
Máte ekologickou domácnost? - Odpad 
Otázky ke třídění odpadu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny