Články

 

09.02.2010 - Iva Veselá

GMO - naše budoucnost nebo prokletí?

Také se vám již stalo, že jste na obalu nějaké potraviny nalezli záhadně vyhlížející zaklínadlo „Neobsahuje (případně obsahuje) GMO“ a marně jste dumali nad tím, co to znamená? Zcela jistě nejste sami. V posledních letech se zkratka GMO, tedy Geneticky Modifikované Organismy (anglicky genetically modified organisms) skloňuje ve všech pádech. Zatímco podle jedněch jsou GMO lékem na všechny bolesti světa, jiní je bez milosti zatracují. Co to tedy vůbec je a co si o tom myslet?

 

Co jsou to GMO?

Jistě si pamatujete ze školy, že každý živý organismus si v sobě nese určitý genetický kód. I o lidech se koneckonců říká, že mají něco „v genech“ – někdo sportovní nadání, jiný třeba logické myšlení. A stejné je to i u ostatních živočichů a rostlin. Možná si vybavujete i to, že tyto geny jsou obsaženy v látce nazývané DNA – ale takové podrobnosti nejsou pro tento článek až tak důležité. Podstatné je naopak to, že geneticky modifikovaný, tedy pozměněný organismus je takový, kterému byly některé jeho geny uměle zaměněny za geny jiné. Této úpravě se říká mutace a změněnému organismu transgenní organismus (pokud jde o rostliny, říká se jim transgenní rostliny; jde-li o živočichy, pak o nich hovoříme jako o transgenních živočiších). Oboru, který se mutacemi zabývá, se říká genetické inženýrství.

 

 

K čemu je to dobré?

Napadne vás, proč by někdo něco tak složitého prováděl? Vysvětlíme si to na čistě hypotetickém příkladu. Představte si třeba horkou africkou zemi, kde je kvůli suchému podnebí velmi těžké cokoli pěstovat. Země má kvůli tomu problémy, lidé hladoví. Ale pokud například vědci pozmění geny pšenice tak, aby jí nedostatek vody nevadil, pak bude možné ji v naší vymyšlené zemi pěstovat. Podobným způsobem je možné různým plodinám vštípit i jiné užitečné vlastnosti, třeba odolnost vůči virům a škůdcům nebo lepší nutriční hodnoty. Totéž platí i pro zvířata.

 

Proč být proti GMO?

Z řečeného by se mohlo zdát, že pěstovat GMO je pro nás výhodné. Pokud můžeme zlepšit vlastnosti potravin, které jíme, proč se tomu bránit? A přesto se najdou jedinci i organizace – například Greenpeace – kteří proti GMO razantně vystupují.

Genetické inženýrství totiž představuje obrovský a zcela nepřirozený zásah do organismu. Umožňuje křížit mezi sebou druhy, které by se v přírodě přirozeným způsobem nikdy zkřížit nemohly. Rostlinám a živočichům je implantován gen, který do jejich těla nepatří – například do rajčete je možné vnést tímto způsobem gen ryby – a je těžké určit, jaké dopady pak bude mít pěstování těchto organismů na životní prostředí či jak jejich konzumace zapůsobí na lidské zdraví. Mohou například vyvolávat různé alergické reakce. Dosud nemáme dost informací o tom, zda jsou GMO potraviny bezpečné a jak by na lidský organismus působily při dlouhodobé konzumaci. Kromě toho má genetické inženýrství environmentální rizika – není zřejmé, jaké následky může mít zapojení geneticky upravených rostlin do ekosystému.

 

Co tedy s tím?

Nejběžnějšími transgenními plodinami jsou v současnosti kukuřice, sója, řepka a bavlna. V České republice (i celé EU) se z geneticky modifikovaných plodin smí zatím pro komerční účely pěstovat pouze jeden druh kukuřice, do které byl vložen gen proti hmyzu. Některé státy EU zakázaly i tuto plodinu; u nás se však pěstovat může.

Všechny transgenní organismy, které se u nás dostávají na trh, musejí být schválené Evropskou unií. Pokud je nějaká potravina obsahuje, musí to být na obale označeno. Pokud se tedy chcete GMO raději vyhnout, vyplatí se číst informace o složení. Nutné je ale říci, že v Evropě (na rozdíl např. od USA, kde se produkuje většina světových modifikovaných potravin) se veřejnost staví ke GMO negativně, takže se zde GMO používají hlavně jako krmivo pro dobytek – a může je pak tedy obsahovat i maso nebo jiné živočišné výrobky na vašem stole. A tyto výrobky již označeny být nemusejí.

Řada výrobců naopak pochopila, že lidé výrobky s GMO nechtějí – a na svých výrobcích tak viditelně uvádí, že jsou bez GMO. Zcela bez GMO jsou také všechny certifikované biopotraviny z ekologického zemědělství.

 

Více informací o GMO, potravinách i seznam řetězců, které GMO neprodávají, najdete na stránkách organizace Greenpeace www.greenpeace.cz.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Fair Traide projekt HAND IN HAND 
Kupujete dětem školní pomůcky? Vyhněte se ftalátům 
Nakupujte lokální potraviny 
Otázky ke třídění odpadu 
Přepněte na zelenou ve vaší kanceláři 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny