Články

 

19.07.2012 - Iva Veselá

Všudypřítomný elektrosmog

1976ODE.jpg

 

Elektrosmogem souhrnně nazýváme elektro-magnetická pole a vlny, která vznikají v důsledku technické činnosti člověka. Tato problematická pole a vyzařování se vyskytují v menší či větší míře všude tam, kde dochází k přenosu elektrické energie, k používání elektrických zařízení či elektromagnetických vln k přenosu informací (tzv. radiové vlny).

 

Najdeme je tedy jak ve volné přírodě, tak v budovách. Vnitřními zdroji elektrosmogu jsou například mobilní telefony (i domácí a dětské chůvičky), vyhřívací dečky, televizory, počítače, svítidla, mikrovlnné trouby, elektrorozvody a mnohé další elektrické přístroje a zařízení.

 

Mezi vnější zdroje se řadí radiové, televizní a datové vysílače, radary, trafostanice, ... Elektromagnetická pole se šíří všude, kde se něco děje s elektřinou, dokonce i v autě. Elektromagnetickými poli, která vytvářejí dotyčný elektrosmog, se obklopujeme každý den.

 

 

Co je elektromagnetické pole?

U vysokých frekvencí nad 30 kHz od sebe nelze odlišit elektrická a magnetická pole. Jedná se o elektromagnetické pole, které se šíří prostorem ve vlnách. U mobilních telefonů se tyto elektromagnetické vlny vyrábějí záměrně, neboť se využívají k přenosu informací.


Vliv elektrosmogu na náš organismus

Je nesporné, že tato pole mají účinek na člověka, jako ostatně na každé vodivé těleso. Tuto skutečnost nelze popřít, neboť vychází z fyzikálních zákonů. Nejednotné jsou dosud názory na to, zda mají tyto účinky až škodlivé následky na zdraví člověka. Vědci žádný důkaz o škodlivosti elektromagnetických polí nenašli, ale když si představíme, kolik zařízení na elektrický proud nás denně obklopuje, jak námi prostupují všechny ty vlny, je jasné, že elektrosmog na náš organismus rozhodně nebude mít vliv pozitivní.

 

Někteří vědci varují, že nadměrné vystavování se elektrickému poli může mít za následek snížení imunity, snížení tvorby hormonu melatoninu, vznik nádorového bujení nebo leukémie u dětí. Mnohé pokusy ukázaly, že jedinci citliví na elektřinu mohou reagovat již na slabá elektrická pole bolestmi hlavy, poruchami spánku, srdečními a oběhovými potížemi nebo depresemi.

 

 

Jak se bránit před elektrosmogem v obydlí a objektech

  • Snažte se z ložnice odstranit všechny elektrospotřebiče nebo je umístěte co nejdále od své hlavy (týká se to i mobilního telefonu). Neponechávejte je v pohotovostním režimu a raději je vypínejte ze zásuvky. Problémy mohou působit také elektrické rozvody.
  • Dejte dále stolní lampy, místo elektrických budíků používejte raději klasické, nespěte u el. zásuvek.
  • Nepoužívejte v posteli elektrické zahřívací deky a polštáře, nedoporučují se vodní postele a někdy dokonce ani matracové postele s vodivými jádry (pružinové).
  • Nepřibližujte se k CRT monitorům počítačů na vzdálenost bližší než 30 centimetrů. Od televizorů udržujte odstup nejméně 2 metry.
  • Mobilní telefony používejte spíše na kratší hovory a pokud možno v místech, kde je dobrý signál (v místech malého signálu telefon vyzařuje nejvíce).
  • Zřekněte se používání bezšňůrových domácích telefonů (DECT...), které neustále vyzařují vysokofrekvenční signál do okruhu několika desítek metrů.
  • Nezapínejte zbytečně více elektrospotřebičů najednou. Elektrosmog vytvářejí také fény nebo holící strojky, takže je užívejte s rozmyslem.
  • Při realizaci nových staveb dbejte na řádné uzemnění všech kovových částí budovy (armatury konstrukce, kari-sítě, rozvody médií, kovové sádrokartonové konstrukce,....).
  • Nestavte své domy v blízkosti vysokého napětí a trafostanic, vysílačů, radarů apod. Pokud je již v blízkosti vašeho obydlí takové zařízení umístěno, pečlivě sledujte, zda nedošlo k nějakým zdravotním symptomům a příp. si dejte změřit zátěž elmag. polem a proveďte možná tech. opatření.
  • Výše uvedené zásady zachovávejte zejména u dětí (dětské ložnice).

Zdroj: Enwiweb.cz

Image: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Český výrobce nabízí EKO parkety 
ČEZ nabízí svým zákazníkům 1000 Kč „šrotovného“ 
Ekologické pojednání se slimáky 
Jaký je rozdíl v úspoře energie mezi indukční a sklokeramickou deskou? 
Levná ropa je definitivně pryč, musejí nastoupit obnovitelné zdroje 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny