Články

 

21.12.2008 - Iva Veselá

Staňte se vegetariány a zachraňte planetu, vzkázal Paul McCartney

Bývalý člen skupiny The Beatles prohlásil, že snížení konzumace masa je nejjednodušší a nejefektivnější cestou k redukci emisí skleníkových plynů. V dopise pro The Independent se hudebník postavil za předsedu Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) R. K. Pachauriho, a obvinil tak z globálního oteplování zvýšenou konzumaci masa.


McCartney a Pachauri jsou oba vegetariáni. Věří, že světová potravinová krize byla vyprovokovaná pěstováním obilnin jako krmiva pro dobytek a že masivní přechod k vegetariánství pomůže nejchudším lidem na světě.

Vegetariánství nebo velmi nízká konzumace masa, zvláště hovězího, je "nejjednodušším a nejefektivnějším krokem", který může každý člověk podniknout, a pomoci tak ke snížení skleníkových emisí. Chov dobytka spotřebovává vzácné zásoby vody a způsobuje další formy znečištění životního prostředí, protože jsou k němu potřeba zemědělské chemikálie, argumentují v dopise McCartney a Pachauri.

 

"Bohužel s vyššími příjmy ve společnosti, a to dokonce i v rozvojových zemích, roste i spotřeba masa. Obilniny, které by mohly být využity pro přímou konzumaci člověkem, jsou tak spotřebovávány na krmení hospodářských zvířat," píše McCartney a Pachauri. "Až 60 % úrody potravin v Severní Americe a západní Evropě je spotřebováno na výrobu masa," tvrdí oba vegetariáni a doporučují, aby lidé zhasli světla, vypnuli centrální topení, koupili si kompaktní fluorescenční světla a používali k dopravě kola, uvedl list The Independent.

Doktor Pachauri, jenž obdržel polovinu Nobelovy ceny za mír za IPCC, vegetariánství dlouhodobě podporuje jako způsob boje proti změnám klimatu. Vegetariánem je osm let. McCartney přestal jíst maso zhruba před 30 lety. Jeho motivací byly především obavy o podmínky, za kterých jsou zvířata na farmách chována, napsal deník The Independent.

 

"Jak mezi lidmi roste vědomí potřeby snížení emisí skleníkových plynů, po celém světě se lidé ptají, jakým způsobem vlastně mohou přispět," píší ve svém dopise pro The Independent. "Existuje několik důvodů k přechodu k výrazně nižší konzumaci masa, když už ne ke kompletnímu vegetariánství... Nepíšeme tento dopis proto, že je vegetariánství módní nebo citovou záležitostí, ale proto, že se jedná o velmi atraktivní způsob, jak snížit emise skleníkových plynů, stabilizovat klima a zajistit potravinovou bezpečnost na celém světě."

Ve svém dopise také citují zprávu z roku 2006, kterou vypracovala Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Zpráva udává, že chov hospodářských zvířat patří mezi faktory, které významně přispívají ke klimatickým změnám. Ze 70 % pralesa v Amazonii jsou dnes pastviny pro dobytek, který v současnosti spotřebovává 30 % světového povrchu půdy, napsal deník The Independent.

 

Zdroj: Ekolist.cz

Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Biopotraviny nejsou zdravější? Jak v kterých novinách! 
Český výrobce nabízí EKO parkety 
Drobil: Fotovoltaika je zločin 
Kontroly na ekofarmách budou přísnější 
Vydra se vrací po šedesáti letech do Nového Mexika 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny