Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Vydra se vrací po šedesáti letech do Nového Mexika

PRAHA/SEATTLE (Ecomonitor)

Do řeky Rio Pueblo de Taos ve městě Taos Pueblo bylo tento týden vypuštěno pět říčních vyder odchycených ve státě Washington, píše deník The Seattle Times. Vydry se před desetiletími v řekách Nového Mexika vyskytovaly běžně.

 

Kdo se postaral o návrat?

Za návratem původních obyvatel řek stojí jednak samotné město, jednak úřad pro lovnou zvěř a ryby Nového Mexika (Department of Game and Fish) a federální úřad pro hospodaření s půdou (Bureau of Land Management, BLM). Na návratu se také podílí nevládní organizace Přátelé vydry říční. Koalice občanů, organizací a ochranářů přírody odchytila vydry ve státě Washington v rámci obnovovacího programu.

 

Podle předpokladů žila vydra severoamerická, velmi společenský a hravý tvor, člen rodiny lasicovitých, v řekách Gila, Mora, San Juan, na horní a střední části toku Rio Grande a v povodí Kanadské řeky, uvádí The Seattle Times. Zprávy prvních osadníků v těchto oblastech vydru občas zmiňují, ale od roku 1953 už nejsou zaznamenána žádná pozorování. Pravděpodobným důvodem je lovení vyder a ztráta jejich přirozeného prostředí, píše deník The Seattle Times.

 

Vypouštění vyder

Další vypouštění vyder se ve větším rozsahu plánuje v listopadu na horním toku Rio Grande. Hans Start, mluvčí BLM v Santa Fe, říká, že množství vypouštěných vyder záleží na tom, kolik se jich podaří odchytit. Podle ředitele úřadu pro lovnou zvěř a ryby, Bruce Thompsona, jsou ochrana a obnova původních volně žijících zvířat důležité pro dědictví a ekologii Nového Mexika. „Dnešní akce je prvním pozitivním krokem úsilí vrátit vydru říční do povodí celého státu,“ řekl.

 

Státní lovecká komise (Game Commission) v roce 2006 nařídila ministerstvu, aby začalo vracet vydry do původních míst výskytu. Úřad následně určil místa vhodná pro vypuštění na Rio Grande a v povodí řeky Gila. Minulý rok začaly všechny zainteresované skupiny spolupracovat se státem Oregon na získání vyder. Až dosud byla snaha neúspěšná, vydry se nedařilo chytit, píše The Seattle Times.

 

Úspěšné obnovení vydří populace ve svých řekách se podařilo již dvaceti státům USA, včetně sousední Arizony, Colorada a Utahu.

 

Zdroj: Ekolist.cz


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Biopotraviny nejsou zdravější? Jak v kterých novinách! 
Co biopotraviny rozhodně nevyřeší - aneb vyvracení mýtů 
OSN - program na ochranu pralesů 
Přepněte na zelenou ve vaší kanceláři 
Velké srovnání dodavetelů elektřiny pro rok 2012 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny