Články

 

18.04.2013 - Iva Veselá

Dejte zahradám Svobodu!

 

Úspěšnákniha z pera českého autora Jaroslava Svobody vás provede všemi zákoutími ekologické zahrady a zavede vás i k budování rodového statku.

„Ekozahrada je zahrada založená v souladu s přírodními pravidly, která se stará sama o sebe a příliš vás k tomu nepotřebuje, která je daleko hezčí než všechny ostatní a nechce po vás žádné peníze na údržbu. Je to zahrada, která kvete, plodí ovoce a obsahuje spousty jedlých rostlin,“ vysvětluje Jaroslav Svoboda.

 

Jedná se o směr, který zatím stojí stranou pozornosti odborné veřejnosti, ale mezi laiky se rychle rozšiřuje. Představuje totiž alternativní přístup k vlastní zahradě, který umožňuje přírodu neznásilňovat, ale využít její síly k vlastnímu prospěchu – ke krásné zahradě, poskytující bohatou úrodu.

 

 

Příroda také nezalévá, nepleje ani nehnojí – stačí se u ní inspirovat. Na každém místě se v ní ujmou jen ty rostliny, které se na něj hodí (ať již jde o kvalitu půdy, množství slunečního svitu nebo třeba vítr a sucho), nikde nezůstává obnažená holá hlína, ale rostliny se překrývají, odumřelé části rostlin zetlívají na místě a hnojí půdu pod sebou, různé rostliny si navzájem prospívají...

 

To vše jsou principy, které lze využít i na zahradě – a to nejen na venkově na statku, ale i na zahrádce řadového domku na kraji města, okrasné předzahrádce domu ve městě, a dokonce i v truhlíku na balkoně nebo za oknem.

 

Je potěšující sledovat, jak se tento přístup k zahradničení stává čím dál častěji přirozenou součástí našich zahrad a životů. Tento „přírodní“ přístup k zahradě má své příznivce i mezi známými osobnostmi – například Sára Saudková si u svého domu vytvořila zahradu, v níž umožňuje rostlinám, aby si rostly po svém, Jaroslav Dušek si vlastníma rukama staví dům z přírodních materiálů, který až doslouží, přírodu nijak nezatíží.

 

„Myslím, že s ekozahradami nastává podobná situace jako před pár lety s biopotravinami,“ říká Martina Boledovičová, ředitelka nakladatelství Smart Press. „Když jsme vydali Biokuchařku Hanky Zemanové, jen málokdo věděl, co to bio vlastně je. S ekozahradou to je podobné – víte, co si pod tím představit? Věříme, že za pár let budou ekozahrady stejně běžné, jako je dnes biozelenina v supermarketu.“

 

Pro Bio-Life.cz: Biospotrebitel.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je biodynamické zemědělství 
Máte ekologickou domácnost? - Odpad 
MŽP pomáhá školám třídit odpad 
Novinka v české krajině - národní geoparky 
Pohroma pro klima bude, až i Číňané začnou jíst hamburgry 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny