Články

 

14.07.2010 - Iva Veselá

Drobil: Fotovoltaika je zločin

1918OGE.jpg

 

PRAHA (Ecomonitor) - „Fotovoltaika je velkým zločinem ekonomiky,“ řekl pro Český rozhlas Rádio Česko budoucí ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Drobil je pro rozšíření Dukovan o pátý blok a dostavbu Temelína. Nechce podléhat tlakům, které vedou k vytváření měsíční krajiny na Šumavě.

 

Budoucí ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) v krátkém telefonickém rozhovoru zmínil, že za zvyšování cen elektřiny mohou právě i fotovoltaické elektrárny. „Jakákoli dotace křivý trh, křiví ceny, zdražuje elektrickou energii. Dotaci na fotovoltaiku zaplatí konečný spotřebitel. Ten už je dnes nyní nespokojený s výší ceny a toto je jeden z důvodů," řekl pro Český rozhlas Česko Pavel Drobil. A chce se zasadit o nápravu. „Budu maximálně radikální. Byl bych nejradši, kdyby tam nebyly žádné dotace, pokud je to možné. Je to ale věc jednání do budoucna. Můžu být sice ekonomický liberál, ale jsem i právník a vím, že smlouvy platí. To znamená, že do určitého okamžiku musí být splněny, budu ale prosazovat razantní omezení dotací do této energie," řekl Drobil.

 

Drobil zmínil, že fotovoltaika a větrné elektrárny vytváří tlak na přenosovou soustavu, což také zvyšuje náklady. Drobil má „signály od subjektů, které jsou s tím spojeny, že by tyto investice rády promítly do ceny. Čili do dalšího zdražení."

 

Na dotaz moderátorky pořadu, co si myslí o nedávném vyjádření šéfa ČEZu Martina Romana, že fotovoltaika nás může stát až bilion korun, odpověděl Pavel Drobil, že to vidí stejně. „Já bych to dokonce nazval velkým zločinem ekonomiky,“ říká Pavel Drobil.

 

„Nebudu podléhat ani těžařské lobby, ani tlakům z opačné strany, která dělá pod heslem nezasahování a živelného vývoje ze Šumavy měsíční krajinu,“ řekl Pavel Drobil a dodává, že to, co se stalo na Šumavě, není úplně to nejlepší. „Avizuju, že se na problematiku Šumavy podívám bez ideologických brýlí.“

 

„Těžba černého uhlí ve Frenštátě je v nejbližších desítkách let nereálná. Jestli se někdy za padesát let objeví technologie, které by umožnily těžbu bez dopadu na Beskydy, tak lze o tom nějakým způsobem diskutovat,“ říká Pavel Drobil.

 

Dostavbu Temelína nebude Pavel Drobil blokovat. Pátému bloku v Dukovanech říká ano, pokud bude jeho stavba ekonomicky přínosná.

 

K tématu ekologické zakázky se Drobil nechtěl vyjadřovat s tím, že se nejprve musí s tématem blíže seznámit.

 

Devíti minutový rozhovor Pavla Drobila ve vysílání Českého rozhlasu Rádio Česko.

Pro Bio-Life.cz: Ekolist.cz

Image: dan / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Biorestaurace - začínají i končí 
Británie chystá stavbu 15 ekoměst 
Ekologické boty z odpadků 
Jsou biopotraviny zárukou kvality? 
Lesy kvůli oteplování ztrácí schopnost zadržovat uhlík 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny