Články

 

09.08.2009 - Iva Veselá

Biopotraviny nejsou zdravější? Jak v kterých novinách!

Nejen českými médii se prohnala bouře v podobě britského výzkumu o zdravotní bezvýznamnosti biopotravin, více než o biopotravinách však vypovídá o stavu našich médií.

 

Málokdo v posledních dnech nezaznamenal sérii článků v českých médiích (např. Novinky.cz, idnes.cz, týden.cz, ihned.cz, etc.) oznamujících „konec jedné módy“. Jasná zpráva ke všem českým spotřebitelům zní: „Biopotraviny nejsou o nic lepší než potraviny běžné, jsou jen dražší“.

 

Je to skutečně vážné konstatování, navíc podpořené důvěryhodným výzkumem zadaným britským státním úřadem (přesněji Food Standards Agency – něco jako naše SZPI), které je jistě třeba medializovat.

 

Odhlédněme od faktu, že celé řadě jiných významných studií realizovaných neméně významnými úřady (např. EU) se takové medializace vůbec nedostalo a podívejme se raději na to jak se zprávou pracují česká média.

 

 

Na mediálním pokrytí tohoto tématu zarazí především její pojetí - zpráva je tak jak stojí a leží otištěna, aniž by si novináři dělali hlavu s ověřením údajů v primárních zdrojích či se zjišťováním výsledků jiných významných prací.

 

Proč se česká média (až na čestné výjimky) nesnažila o hlubší vhled do problematiky, jako se to povedlo například on-line verzi týdeníku Times, který přináší ke studii názory z mnoha různých stran? Těžko říci.

 

Skutečností tak zůstává, že česká média opominula snad nejdůležitější sdělení celé studie: tedy to, čím se studie vůbec nezabývala! A tím byly obsahy škodlivých kontaminantů (jako jsou rezidua pesticidů, herbicidů, dusičnanů atd.) v jednotlivých potravinách, které bývají v popředí zájmu spotřebitelů a ekologické zemědělství v jejich absenci intenzivní způsob produkce překonává.

 

To čím se vlastně studie zabývala trefně vyjádřila jedna z diskutujících jednoho ženského serveru: „Vidíte já myslela, že biopotraviny jsou bio, protože s nimi nepozřu pesticidy a herbicidy. A ono je to poměrem dusíku s fosforem…“

 

Nelze se potom divit, že česká média nezaznamenala, že studie vůbec nezahrnula také všechny další aspekty, které s ekologickým zemědělstvím souvisejí, to znamená například:

 

  • dopady zemědělského systému na samotné zemědělce (aplikace pesticidů a jiných toxických látek v konvenčním zemědělství může být velmi nebezpečná);
  • dopady na přírodu a krajinu - eroze, eutrofizace, zhutňování půdy, ubývání biotopů pro volně žijící živočichy, snižování biologické rozmanitosti, atd. (to jsou pojmy, které konvenční zemědělství způsobuje a ekologické zemědělství řeší);
  • chov hospodářských zvířat (co si vyberete výběh na trávě nebo klec/kotec/cokoliv, kde se nemůžete ani otočit?);
  • a mnoho dalšího.

 

Nechceme, zde v žádném případě naznačovat, že média jsou nějak zaměřena proti ekozemědělství a biopotravinám, to by možná bylo ještě dobré. Obáváme se ale, že takováto praxe se může týkat i dalších zahraničních zpráv, které k nám prostřednictvím sedmé velmoci dolehnou…

 

Zdroj: Biospotrebitel.cz

Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je biodynamické zemědělství 
Dejte zahradám Svobodu! 
EEA - Zabíjející slimák a další... 
Klausova nová kniha: Modrá planeta v ohrožení 
Praktické rady o vodě 


Diskuze

fittka

Vůbec nechápu, jak si tak velké servery mohou dovoli psát takové bláboly, které jsou postavené na důkazech, které s tím vůbec nesouvisí. Jak se říká - na jednom konci vesnice si uprd, na druhém se posr* :D Tak to asi chodí v novinách...

11.08.2009 08:52
ivča klásková

Četla jsem ten článek na internetu-jedním slovem:hloupost.Nechápu,že pustí mezi lidi takové lži.Kdo biopotraviny papká,zná ten rozdíl chutí oproti běžné zelenině,ovoci atd.Nezbývá než zakroutit nad tím hlavou a říct si:to snad není možné! a doufat,že takových článků bude méně a méně.

11.08.2009 08:07
Ondrasek

Tak tenhle clanek by meli otisknout na novinky.cz!!! Je to presne tak...delaji z nas debily!!!

09.08.2009 13:50
fittka

biopotraviny

To je zajímavý, že o úspěšných výzkumech o biopotravinách se vůbec nemluví. Naopak když se objeví podobná zpráva, tak jsou toho plný noviny. Jisté výzkumy mluví za vše a já osobně budu biopotravinám dál fandit. Sama cítím rozdíl v chuti např. biojablek, zeleniny, kečupu! nebo jogurtů. Je to naprosto nesrovnatelný chuťový rozdíl. A ekologicky šetrné čisticí přípravky taky budu používat. Zaprvé jsou šetrné k přírodě a zadruhé nemusím mít strach, že mi to sežere ruce! :D

09.08.2009 13:41
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny