Články

 

22.06.2009 - Iva Veselá

Český výrobce nabízí EKO parkety

PRAHA - Certifikát FSC (Forest Stewardship Council) obdržel tuzemský výrobce parket firma Magnum Parket. Informovalo o tom občanské sdružení FSC ČR, které českým zákazníkům zaručuje, že dřevěné výrobky pocházejí ze šetrně sociálně a ekologicky spravovaných lesů. Při jejich zpracování tak nedochází k devastaci přírodního bohatství a nejsou porušována lidská práva domorodých obyvatel či pracovní práva zaměstnanců.

 

Značka FSC je v současnosti v západoevropských zemích chápána jako běžná záruka transparentního původu zboží na trhu. V České republice se nyní vyskytuje přes 52 tisíc hektarů českých lesů, které jsou tímto způsobem obhospodařovány. Ještě v roce 2006 jich bylo jen 20 tisíc. Také počet certifikovaných společností v posledním roce narostl o 50 procent a v Česku je nyní existuje 42 tuzemských firem s certifikátem FSC.

 

 

„Uvědomujeme si, jak je důležité zabránit nelegální těžbě a chránit tak ohrožené ekosystémy. A protože po nás produkty FSC zákazníci, a to především ze západní Evropy, vyloženě žádají, rozhodli jsme se jim vyhovět. Chtějí dnes již běžně vědět, že jsou suroviny z kontrolovaného zdroje,“ tvrdí Radka Hnízdilová ze společnosti Magnum Parket. V současné době lze nalézt na trhu přes 30 tisíc výrobků s logem FSC. Rozšíření certifikovaného zboží aktivně podporují, jak velké obchodní řetězce a podniky (například Hornbach či JYSK), tak některé státní instituce a ekologické organizace.

 

Problematický původ mají především některé výrobky z tropických dřevin. „Týká se to hlavně zahradního nábytku, ale i parket z tropického dřeva, kde by si zákazníci měli dát pozor na jejich původ. Jedině certifikát FSC je zárukou odpovědného přístupu k lesům,“ říká Michal Rezek z FSC ČR. Velká část tropického dřeva a výrobků z něj totiž pochází z nelegálních těžeb či devastačního lesního hospodaření, které ničí lesy i životy místních obyvatel a domorodých komunit.

 

„Získáním certifikátu zajišťujeme zákazníkům, že dřevo, ze kterého jsou naše dřevěné podlahy vyrobeny, pochází z šetrně obhospodařovaného lesa, a že nákupem tohoto výrobku nepřispívá k ničení lesů a nepodporuje nezákonnou těžbu. Jde zhruba o polovinu našeho nabízeného sortimentu,“ potvrzuje Hnízdilová. „Certifikát máme na evropské dřeviny, jde konkrétně o buk, dub, evropský javor, evropská třešeň a akát. Ale tropické suroviny - jatobu a sapeli odebíráme od zahraničních firem certifikovaných taktéž FSC.“ K parketám prý nabízejí i dřevěné lišty vyrobené za stejných podmínek, ekologicky ošetřené udržovací prostředky, lepidla a laky.

 

Podle jiných českých výrobců parket jsou však certifikáty pro zdejší zákazníky zřejmě zbytečné. „Vzhledem k tomu, že zatím prodáváme jen maloobchodně, tak certifikát nepotřebujeme. Zákazníci to po nás nechtějí,“ říká Igor Brezovar z firmy IBC parkety. Podle Svatopluka Štencla z Dřevoparu jsou certifikace vyloženě vyhozené peníze. "Zákazníci to po nás nežádají - až na jednu výjimku kdysi z Anglie".

 

Pro zajímavost

Forest Stewardship Council (FSC) – je mezinárodní nevládní organizace, která podle svých internetových stránek propaguje environmentálně prospěšné, sociálně ohleduplné a zároveň ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů. Dosáhnout toho chce kontrolovaným systémem certifikace lesního hospodářství. Chce-li hospodář získat značku FSC, musí se podřídit pravidlům FSC. Na oplátku může na své zboží umístit značku FSC, a tím prokázat, že pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů. Při vzniku FSC hrály velkou roli ekologické organizace jako Světový fond na ochranu přírody (WWF), Greenpeace nebo Friends of the Earth, členy organizace jsou ale i organizace lesníků nebo firmy – například IKEA, Home Depot nebo OBI.

 

Kromě ústředí v Bonnu jsou součástí sítě FSC i jednotlivé tzv. národní iniciativy, které propagují myšlenky FSC a nabízejí pomoc a spolupráci zájemcům o certifikaci nebo certifikované zboží. Mezi členy české organizace FSC nechybějí ekologické organizace jako Greenpeace ČR, Hnutí Duha nebo Ekologický právní servis, patří k nim ale i Správa Krkonošského národního parku, Odborový svaz pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR, Spolek pro obnovu venkova a několik vlastníků lesů, například Lesní hospodářství Města Solnice nebo Lesy města Stříbra.

 

Zdroj: Ekolist.cz

Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

EU-USA: Společně proti změnám klimatu 
MŽP pomáhá školám třídit odpad 
Novinka v české krajině - národní geoparky 
Pozor na mobily, hrozí vám rakovina 
Praktické rady o vodě 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny