Články

 

22.06.2011 - Iva Veselá

Kolostrum a jeho účinky

2131ZTJ.jpg

 

Colostrum (kolostrum, mlezivo) je označení pro mateřské mléko, které se vytváří v mléčných žlázách savců prvních 48 hodin po porodu. Mlezivo slouží k výživě savčích mláďat (a tedy i dětí) v prvních dnech jejich života, kdy je jejich organismus nejzranitelnější. Z tohoto důvodu je jasné, že colostrum je jedinečnou živinou. Ve vysoké koncentraci obsahuje ochranné imunoglobuliny. Již roku 1799 upozornil známý německý lékař W. Hufeland na zvláštní ochrannou sílu kravského Colostra, která zajišťuje přežití malým telátkům.

 

Svým složením je naprosto unikátní. Zajišťuje pro organismus novorozence dokonalou ochranu před patogeny, viry a bakteriemi. Obsahuje látky stimulující růst tkání sliznic, svalů, nervového systému vč. mozku a optimalizující metabolizmus. Ve farmacii se používá kolostrum bovinní, získávané z kravského mléka, v němž je obsah biologicky aktivních látek mnohonásobně vyšší než v mlezivu lidském. Preparát obdobný colostru se dosud nepodařilo vyrobit laboratorně. Jeho hodnota je nesrovnatelná s jakýmkoliv jiným přípravkem na posílení imunity.

 

Paradoxně v důsledku pokroku a moderních zemědělských nařízení upadlo Colostrum v zapomnění. V současné době však stále víc průzkumů ukazuje, jak enormní hodnotu představuje mlezivo také pro lidské zdraví.

 

Co přináší colostrum?

Telátkům se dostává počáteční imunitní ochrany právě z prvního mléka, a proto má kravské colostrum nejvyšší podíl imunoglobulinů zejména v prvních 12 hodinách po porodu. Právě toto cenné mlezivo se dále zpracovává a využívá.

 

Látky, které Colostrum obsahuje, fungují u telátka jako přirozená forma očkování – nabízejí rozsáhlou imunitní mateřskou ochranu, která umožní ve zdraví přežít kritické první dny a týdny života. Vysoký podíl životně důležitých komponentů zabezpečuje zdraví a životní sílu novorozence.

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

 

Jak funguje colostrum?

V colostru jsou obsaženy specifické protilátky. Tyto protilátky jsou vlastně „chytré“ obranné molekuly, které rozpoznají bakterie (či jiné cizorodé sloučeniny) a zahubí je.

 

Epidemiologická studie 04/2007, San Valentino došla k tomuto zajímavému závěru, citujeme: „Colostrum, ať již u zdravých subjektů nebo u pacientů s vysoce rizikovým kardiovaskulárním onemocněním, může být až 3x efektivnější než vakcína pro prevenci chřipkovitých onemocnění.

 

Proč colostrum užívat?

Odpověď na tuto otázku je velice jednoduchá – kvůli řadě nenahraditelných látek, které mlezivo obsahuje.

  • 1. Vysoký obsah imunoglobulinů – Každý den nás ohrožují bakterie, viry a toxiny a nejrůznější jiné negativní vlivy prostředí.
  • 2. Růstové faktory – Tyto sloučeniny mají význam v regeneraci tkání našeho těla. Zlepšují výkon, pomáhají regeneraci po sportovních výkonech a při cvičení stimulují růst svalové hmoty.
  • 3. Imunitní regulátory – Imunitní regulátory spouštějí imunitní reakce a pomáhají urychlit uzdravení tkání.

 

Z těchto důvodů může kolostrum pomáhat v prevenci infekcí horního dýchacího traktu a průjmových onemocnění způsobených viry i bakteriemi. Díky posilování imunitního systému je užívání colostra prospěšné při oslabení imunity – např. při oslabení organismu v době nemoci, v zimním období, při pobytech v nemocnici apod.

 

 

Shrnutí účinků

1) Optimalizace funkcí imunitního systému a zvýšení odolnosti organizmu vůči onemocnění u dětí od 3 let i u dospělých. Ochrana v prostředí a situacích s vyšším rizikem nákazy - mateřská školka, škola, cestování hromadnými dopravními prostředky, sychravé počasí, stres, dispozice k chronickým chorobám. S colostrem je téměř nemožné onemocnět.

 

2) Vynikající podpora v terapii banálních i komplikovaných onemocnění, při léčení problémů nejasného původu (viry, bakterie, kvasinky, plísně) či vleklých chorob. Výrazně zkrátí a zmírní průběh běžných potíží jako nachlazení, viróza, chřipka, angína či záněty kdekoliv v organizmu, gastritida, candida, kolitida, salmonela, borélie.

 

3) Hlavní doménou s převratnými možnostmi je oblast nemocí, řazených mezi autoimunitní onemocnění. Sem patří alergie, astma, bronchitida, chronický únavový syndrom, Crohnova choroba, artritida, revmatická onemocnění, lupénka, m. Bechtěrev, roztroušená skleróza.

 

4) Užitečný doplněk léčby antibiotiky. Regenerace po chemoterapii. Účinná pomoc při poruchách gastrointestinálního traktu (žaludek, střeva). Regulace krevního cukru, diabetes.

 

5) Nárůst svalové hmoty při sportu, regenerace tkání po úrazech a degenerativních onemocněních. Odbourávání tukových tkání.

 

6) Revitalizace buněk, tkání a funkcí opotřebených věkem (pokožka, svaly, nervové buňky, psychická kondice, libido) - anti age programy. Obnovení životní energie a vitality, překonání depresivních stavů.

 

Závěrem

Colostrum nabízí silnou a přirozenou imunitní ochranu potřebnou pro náš spokojený a zdravý život. Vzhledem k náročnosti jeho získání a zpracování jsou ceny kvalitních produktů z colostra značně vysoké, ale pozitivní efekt těmto cenám odpovídá. Jako obvykle platí, že kvalita prostě něco stojí.


Pokud by Vás zajímaly bližší informace o této vysoce ceněné tekutině nebo máte zájem Colostrum začít užívat, můžete mě kontaktovat na e-mailu.

 

 

Image: dan / FreeDigitalPhotos.net

Zdroje: Relaxace.cz, Stefajir.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Hubneme spánkem 
Kompletní návod na vytvoření ekozahrady 
Riziko rakoviny asi zvyšují i bazény s chlorovanou vodou 
Sacharidy zlepšují náladu 
Sebediagnostika dráhy plic a tlustého střeva 


Diskuze

Martin Bartoň
Web: http://www.beznudle.cz

Účinky colostra

Zdravím ve spolek. Mám rád colostrum, zajímám se o jeho účinky na zdraví a tak jsem si dovolil o této bezesporu úžasné látce sepsat celkem podrobný článek. Třeba to bude někomu z vás k užitku. Článek je zde: http://www.beznudle.cz/lex-cz-colostrum.html

16.01.2018 11:28
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny