Články

 

03.10.2013 - Iva Veselá

dTest - Dětské šunky jsou opět propadákem

2481YjV.jpg

Pokud si myslíte, že potraviny pro děti budou dietnější než potraviny bez takového označení, pak vás náš test šunky vyvede z omylu. Co do obsahu soli předběhly tyto takzvané „šunky pro děti“ polovinu z dalších testovaných šunek. Jedna z nich dokonce byla druhou nejslanější mezi všemi. Po chuťové stránce také neoslnily, v porovnání s ostatními představovaly průměr. Ze všech 16 šunek hodnotitelům bez výhrad chutnala pouze jediná, a ta byla z Německa.

 

Do testů jsme zařadili 12 vepřových šunek nejvyšší jakosti a čtyři výběrové s označením pro děti. Chemickými analýzami jsme nejprve hledali náhražky masa, které pro výrobky těchto jakostních tříd nejsou povolené. Zakázaný škrob, mouku ze sóji nebo z obilí laboratorní zkoušky neodhalily. Prokázána nebyla ani přítomnost strojně odděleného masa, tzv. separátu, ať drůbežího či jiného.

 

Naštěstí bez barviv

V žádném z testovaných výrobků se nenašla barviva, která v těchto šunkách nesmí být. Šunka, je-li správně vyrobena, má přirozeně růžovou barvu. V senzorické části testu se však ukázalo, že požadavek na masově růžovou barvu šunky nesplnily čtyři výrobky, které byly shledány jako světlé nebo bledé.

 

2375Yjk.jpg

Tápete ve výběru potravin a nevíte, co jíst? Kontaktujte našeho výživového poradce!

 


2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Šunka může nést označené pouze vepřová. Výrobky z ostatních druhů masa by se měly nazývat jinak, např. nářezy. Šunky by měly obsahovat více jak 90 % masa a maximálně 2-3% tuků.

 

Méně masa, než je na obalu

Laboratoř současně ověřovala, zda je v šunkách předepsaný obsah čisté svalové bílkoviny. Požadované množství v závislosti na jakostní třídě splnily všechny šunky. Na druhé straně však některé testované výrobky obsahovaly méně masa, než bylo deklarováno na obalu, přičemž ve dvou případech činil rozdíl v neprospěch spotřebitele takřka jedenáct procent.

 

Dětské šunky propadly

Zklamáním testu byly tzv. šunky pro děti, které obsahovaly více sodíku než mnohé ostatní šunky testu a jedna z nich byla druhým nejslanějším výrobkem. I v nich byly konzervanty a stabilizátory. V senzorickém testu na dětských šunkách vadila nakyslá, slanější chuť a tužší či gumovitá konzistence. Všechny měly vlhký povrch a dvě z nich byly i vodnaté.

Více na www.dTest.cz.

 

Chci se objedat do výživové poradny na konzultaci >>

Ponořte se do toho s námi!


2458M2I.jpg


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Konopná a lněná mouka - vyzkoušejte také! 
Léky na bolest zabijí v USA víc lidí než kokain a heroin 
Lidé už se nedopují prášky. Volí šetrnější cesty k úlevě 
SPAR Veggie - nová značka bezmasých pokrmů 
Tablety proti bolesti hlavy a zad už nepomáhají 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny