Články

 

07.05.2010 - Iva Veselá

Bravo, šéfe!

1694YzY.jpg

 

Bravo, šéfe! aneb jaká je nová kniha Zdeňka Pohlreicha. Dnešní článek je inspirován článkem z webu Stalosemi.cz, ve kterém si můžete přečíst o názorech na knížku našeho Pana kuchaře. Tuto knížku si můžete zakoupit na pultech už od 199,-!

 

Dojmy z kuchařky jsou kladné :)

Jak jsem slíbil, tak plním. Nejprve pár technických údajů: kniha se jmenuje Bravo, šéfe!, má 64 stran, vydala ji Euromedia Group, k.s. a má podtitul Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni. Uvnitř se dočtete, že byla vydána ve spolupráci s Pražským kulinářským institutem, což je kulinářsjé studio, ve kterém se pod vedením zdatných lektorů můžete učit vařit. Jestli se nemýlím, jedním z lektorů je i Zdeněk Pohlreich, alespoň podle fotografií na stránkách. Podle popisku na obalu obsahuje kniha 30 nejlepších receptů vynikajícího šéfkuchaře a DVD s dalším zajímavým obsahem.

 

Zdroj:Stalosemi.cz


Můj první dojem? Kniha je poněkud menší, než jsem čekal. Když ji porovnám s běžnou kuchařkou, tak působí poněkud drobně. Člověk by za 229 Kč čekal přeci jen něco většího, ale na druhou stranu je součástí knihy i zmiňované DVD, na které se podíváme za chvíli.

 

Zdroj:Stalosemi.cz


Hned v úvodu se dozvíme, proč se říká Ano, šéfe. Prozrazovat to nebudu, to si přečtěte sami :) Následuje 30 slíbených receptů, popsaných pěkně přehledně i s krásnými obrázky připravovaného jídla. Protože je na každé stránce vždy alespoň jedna Zdeňkova fotka, můžete při čtení receptů úplně slyšet jeho hlas, jako by recept sám vysvětloval – přesně jak to známe z televize z právě vysílané řady Ano, šéfe! Mezi recepty jsou zastoupeny předkrmy, saláty, polévky, hlavní jídla i dezerty, naučíte se připravovat například slavný Caesar’s salát, kuře Cordon Bleu (ovšem profesionálně), vyhlášená Pohlreichova telecí líčka na červeném víně s bramborovou kaší, několik jídel z kuřecího masa, hamburger s karamelizovanou cibulí, kachnu, těstoviny a tak dále. Vyjmenovávat nemá smysl, seznam najdete v obsahu knihy.

 

Zdroj:Stalosemi.cz


Když jsem si recepty pročítal, uvědomil jsem si, že kniha za ty peníze stojí. Totiž získat úspěšné recepty přímo od kuchaře formátu Zdeňka Pohlreicha za to stojí. Profesionální kuchyně je velmi vzdálena od toho, co běžně lidé jako já jedí a připravit si tato jídla doma podle návodu profesionála je jistě zážitek sám o sobě.

 

Zdroj:Stalosemi.cz


Jak jsem tak knihou listoval, úplně jsem zapomněl na přiložené DVD. Není do knihy vloženo volně, ale je na takovém vehiklu, jak by řekl jeden můj kolega. Má to výhodu a nevýhodu – výhoda je, že vám z knihy nevypadne. Nevýhoda je ta, že sundat ho z vehiklu dá trochu práce :) Mně se to povedlo, takže jdeme na něj.

 

Zdroj:Stalosemi.cz


Po vložení DVD do mechaniky počítače nebo stolního přehrávače (podle vašich preferencí) se nejprve zjeví klasické upozornění na autorská práva, a pak již následuje menu, ve kterém si můžete vybrat z následujících položek: porcování kuřete, cordon bleu, plněná křídla, kuřecí ballotine, kuře na medu, kuře Kyjev, kuře na pivu, dušená kuřecí prsa, kuře tandoori. Některé položky pod sebou mají ještě další podmenu, což zjistíte, až když je spustíte :) Jedná se o videonávody, ve kterých můžete sledovat Zdeňka Pohlreicha, jak připravuje některé z receptů popsaných v knize. Co však neuslyšíte, je sám Zdeněk. A tady přichází jediné zklamání z knihy. Namísto Zdeňka popisuje přípravu někdo jiný. Mužský hlas sice popisuje postup srozumitelně, ale není to Zdeněk. Na rovinu, tohle se mne dotklo. Navnaděn a nadšen knihou, tohle je podpásovka. Pokud by recepty komentoval sám Zdeněk Pohlreich a občas to proložil některou ze svých hlášek, stalo by se DVD kultovní záležitostí, o to se klidně vsadím. Takto kniha jako celek s DVD zbytečně ztrácí body a DVD se tak stává jen doplňkem, který nenaplňuje očekávání.


Závěr?

Pokud by recepty na DVD vysvětloval přímo Zdeněk Pohlreich, byla by kniha naprostá bomba, 100% by bylo málo a DVD by si člověk pouštěl nejen aby se něco naučil. Takto je můj celkový dojem někde na 70%. Ale i přes tento nedostatek je kniha výborným dárkem pro všechny fanoušky Ano, šéfe! a Zdeňka Pohlreicha. Inu, svět není dokonalý.

 

Děkujeme za skvělý článek stránkám www.stalosemi.cz!


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Černá rýže boduje v antioxidantech 
Chufa - další oříšek do kuchyně 
Kde koupit nejlevnější biopotraviny 
Pozor na čaj s obsahem pesticidů 
Seznam farmářských prodejen 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny