Články

 

12.03.2012 - Iva Veselá

Biohovězí jako prevence nemocí

2208ZDk.jpg


Hovězí a jehněčí přispívá k vyvážené stravě a obsahuje životně důležité prvky. Vedle své vynikající chuti a univerzálnosti v kuchyni, jsou hovězí a jehněčí důležitým zdrojem těchto prvků:

 

• Železo – je důležité pro utváření červených krvinek. Libové hovězí a jehněčí jsou cenným zdrojem železa v potravě. Železo existuje ve dvou hlavních formách 1) hemové železo, které se vyskytuje jen v mase a je mnohem lépe vstřebáváno lidským organismem – až 25 % železa v hovězím a jehněčím se využito. 2) nehemové železo, které se nachází v části zeleniny, sušeném ovoci, chlebu, vejcích či čokoládě. Tato forma železa není vstřebávána tak dobře – např. jen 5 % železa obsažené ve špenátu je využito. Absorpci nehemového železa můžeme zlepšit (při konzumaci spolu s libovým červeným masem nebo potravinami obsahujícími vitamín C) či zhoršit (při konzumaci potravin s obsahem vlákniny, např. cereálií).

 

• Vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, B6 a B12) – tyto vitamíny jsou potřebné pro přeměnu energie a další metabolické funkce v organismu. Vitamín B12 se nachází pouze v potravinách živočišného původu jako libové hovězí a jehněčí, ryby, mléko, vejce a je potřebný pro utváření červených krvinek.

 

• Zinek – Maso dodává cca čtvrtinu potřeby zinku v jídelníčku a pomáhá imunitnímu systému bojovat s infekcemi a nemocemi. Zinek také pomáhá udržovat plodnost. Libové hovězí a jehněčí jsou důležitým zdrojem lehce absorbovatelného zinku.

 

• Bílkoviny – jsou potřeba pro růst a hojení tkání. Libové maso dodává asi čtvrtinu potřebných bílkovin. Bílkoviny jsou obzvláště potřeba pro rostoucí děti, nemocné a všechny s velmi aktivním stylem života. Bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami. Libové hovězí a jehněčí obsahuje esenciální aminokyseliny.

 

V případě dotazů ohledně výživy, vegetariánství, konzultací ohledně svého jídelníčku nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 


• Vitamín D – napomáhá absorpci vápníku. Výzkumy prokázaly, že libové červené maso je cenným zdrojem vitamínu D, a ve velmi dobře využitelné formě. Vitamín D se vytváří dopadem slunečního záření na pokožku a většina z nás se spoléhá na tuto tuto formu zásobení vitamínem D. Čím méně se však pohybujeme na slunci, např. kvůli práci v kanceláři, tím více jsme závislí na příjmu vitamínu D z potravy.

 

• Omega-3 mastné kyseliny – výzkumy prokázaly, že jsou velmi prospěšné srdci. Ačkoli jsou mnohem častěji spojovány s rybami bohatými na tuk, tak podstatnou porci těchto mastných kyselin mohou dodat libové hovězí a jehněčí.

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Amalaki - 100 g lepší než 15 kg jablek! 
Čechy nejvíce zajímá původ chipsů a gumových medvídků 
EU zakázala Čechům užívat byliny. Při nemoci letos jen s chemií 
Kde koupit nejlevnější biopotraviny 
Letní konzultace jen za 250 Kč - 30.8. končí! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny