Články

 

26.08.2014 - Iva Veselá

Agávový sirup - nový na eshopu

Agávový sirup patří do zdravé kuchyně.

 

Na našem e-shopu najdete nový agávový sirup. Cenově je velmi příznivý a pokud znáte značku BIO rinatura, tak mi dáte za pravdu, že patří mezi chuťové špičky.

Agávový sirup patří mezi zdravá oblíbená sladidla. Společně s javorovým sirupem a stévií by měl být v každé kuchyni. Alespoň u mě tato trojka v kuchyni nesmí chybět. Oceníte hlavně jeho chuť, která se asi nejvíce podobá klasickému cukru. Moc dobrý je také v kávě. Javorový sirup totiž někomu může připadat moc karamelový, stévie zase příliš bylinková. Tohle je ideální chuťový kompromis.

 

Agávový sirup

Sirup z agáve je přírodní sladidlo získávané z kaktusu agáve. Díky své téměř neutrální chuti je moc dobru náhradou za cukr (například do nápojů nebo kávy) a med. Sladicí složka v agávovém sirupu je inulin. Inulin je probiotikum (podporuje zdravou střevní mikroflóru), ale nestimuluje slinivku k produkci inzulínu. Proto je také vhodný pro diabetiky. Pro svůj velmi nízký glykemický index je vhodný také pro diabetiky. Nicméně ho může používat každý v rámci zdravé výživy. Používá se v polovičním množství než cukr nebo med. Agávový sirup je téměř dvojnásobně sladší.

 

Více o agávovém sirupu

Indiáni si rostlin agáve vysoce cenili a sirup z jejich dřeně používali na slazení nápojů a jídel. V poslední době velmi získává na popularitě u lékařů a lidí, kteří věnují pozornost tomu, co konzumují. Sirup z agáve je získáván zejména z Weberovy modré agáve, protože tento druh obsahuje nejvyšší množství sacharidů. Agáve se sklízí ve stáří 7 až 10 let. Poté se z dřeně získává šťáva zpracovávaná při nízkých teplotách pod 50 °C.

 

Druhy agávového sirupu

V obchodech můžete nalézt dva základní typy agáve: světlý a tmavý. Světlejší sirup je zpracováván při nižší teplotě a prochází jemnější filtrací, takže má více neutrální chuť vhodnou pro mnoho kuchyňských úprav. Tmavší sirupy jsou méně filtrované a pevné částečky zachované v sirupu mu propůjčují lahodnou příchuť někdy přirovnávanou k sirupu javorovému. To je například sirup, který můžete zakoupit u nás v e-shopu. Příchuť tohoto sirupu je však velice jemná a mnohem slabší než např. známe u medu.

 

Agáve je jednou z výborných náhrad rafinovaného cukru, který má velmi vysoký glykemický index a glykemickou zátěž. Oba parametry ukazují dopad konzumace jídla na hladinu cukru v krvi, kterou zvyšuje. Agávový sirup má nízký glykemický index, tedy nepodporuje uvolnění inzulínu, který by jinak v opačném případě podporoval uložení přijaté energie do zásob našeho těla (v tomto případě jako podkožní tuk). Agávový sirup je tedy vhodné zařadit do zdravého jídelníčku a ve střídmém množství neriskujete vznik metabolických poruch a tvorbu viscerálního tuku.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Diabetikům doporučuji nahradit umělá sladidla za agávový sirup anebo stévii, která obsahuje téměř nulové množství kalorií. Fytostevin v našem e-shopu nemá na rozdíl od ostatních sladidlech (na bázi stévie) pachutě. Pokud ho používáte v běžném množství, budete mít opravdu pocit, že sladíte cukrem.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte našeho odborníka na výživu!

 

 

Agávový sirup v jídelníčku

Agáve je asi o 40 % sladší než běžný cukr, proto ho používejte přibližně polovičním množství, než jste zvyklí u cukru či medu. Přestože glykemický index 30 je velmi nízký, berte na vědomí jeho kalorickou hodnotu a sledujte použité množství. Pokud rádi pečete, potěší vás, že agávový sirup můžete používat také do kynutých těst, protože podpoří množení kvasinek stejně jako cukr. Do nedávna jsem si doma uchovávala třtinový cukr právě kvůli kynutému těstu, ale agávový sirup to naštěstí vyřešil a cukr už vlastně nepoužívám vůbec.

 

Proč tedy používat agávový sirup?
  • je to přirozené sladidlo
  • vhodné pro diabetiky (glykemický index = 30)
  • vhodné také pro redukční diety
  • obsahuje inulin
  • má vyšší sladivost než cukr

Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Brambory pod slupkou 
Pochybení na farmářských trzích 
Pozor na čaj s obsahem pesticidů 
Pudingy bez lepku 
Test opalovacích krémů - při výběru se nespalte 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny