Články

 

24.10.2011 - Iva Veselá

Pozor na vyhazování zářivek! Pokuta až 20 000 Kč

2176NWI.jpg

 

Nazeleno.cz: Úsporná zářivka obsahuje až 5 mg toxické rtuti, která může ohrozit životní prostředí i naše zdraví. Její recyklací navíc vrátíme do oběhu až 96 % materiálu, z něhož je vyrobena. Proč tedy úsporné zářivky recykluje méně než polovina domácností?

 

Úsporné zářivky se čím dál tím více zabydlují v našich domácnostech – konec konců nic jiného nám nezbývá, když jsou ty klasické stahovány z trhu. Z celých 80 % domácností, ve kterých úsporné zářivky svítí, je ale jen polovina správně recykluje. Někteří z nás si zvykli třídit PET láhve, sklo, papír - považujeme to za něco, co „můžeme, ale nemusíme.“ Jenže s úspornými zářivkami je to jiné – pokud je vyhodíme do běžného směsného odpadu, může to být hodně nebezpečné.

 

„Rtuť z jedné zářivky může znečistit až 10 000 litrů vody!“

 

Úsporné zářivky fungují na jiném principu, než na jaký jsme byli zvyklí u klasických žárovek. Nemůžeme k nim tedy přistupovat stejně. Zářivky vydávají svit díky elektrickým výbojům do par rtuti. Každá úsporná zářivka tedy obsahuje malé množství toxické rtuti, toto množství ale rozhodně není zanedbatelné.

 

Jen 40 % zářivek je správně tříděno

Problém ale není v tom, že bychom si nebezpečí úsporných zářivek neuvědomovali. „Lidé vědí, že by neměli úsporné žárovky házet do běžné popelnice, ale mnoho jich to stejně udělá. Postupnou osvětou chceme dosáhnout toho, aby žárovky recyklovalo až 65 % domácností,“ říká Radoslav Chmela, zástupce společnosti EKOLAMP, která zajišťujíce zpětný odběr zářivek. V současnosti zářivky recykluje asi 40 % domácností.

 

Je nutné si uvědomit, že pokud se zářivka rozbije, což se při vyhození do popelnice pravděpodobně stane, toxická rtuť se uvolní. A již toto množství z jedné žárovky může znečistit až 10 000 litrů vody. Podle společnosti EKOLAMP skončí ve směsném odpadu asi 66 % úsporných světelných zdrojů. „To představuje značnou ekologickou zátěž více než tisíce tun směsi skla, plastů, kovů a hlavně zhruba 75 kilogramů toxické rtuti ročně,“ říká Radoslav Chmela.

 

Riziko, které představuje uvolněná rtuť, je přitom větší než si mnozí uvědomují. Ačkoliv se její množství (např. proti množství v teploměru) může zdát naprosto zanedbatelné (2 až 5 mg), není to tak. Rtuť, která unikne z odpadu do vody a půdy, se dostává do potravního řetězce a je velice nebezpečná pro nervovou soustavu. Své zdraví tak můžeme poškodit tím, že sníme plodiny pěstované na kontaminované půdě nebo i rybu, které žila v takto znečištěné vodě.

 

 

Z úsporných zářivek se dá využít až 96 % materiálu

Kromě ekologického významu, je recyklace navíc i ekonomicky výhodná. Málokdo ví, že z recyklované zářivky se dá znovu využít až 96 % materiálu! Díky správné recyklaci je ze zářivky možné vrátit do oběhu kov, plast, sklo a dokonce i již zmiňovanou rtuť. Ta se po přečištění dále využívá v chemickém průmyslu, sklo je využívané většinou jako technický materiál (izolační materiál ve stavebnictví aj.), ale často i jako materiál pro další zářivku, a kovy (hliník, mosaz, aj.) je možné znovu zužitkovat při kovovýrobě. Recyklace zářivek je tedy velice efektivní.

 

Pokud do běžného odpadkového koše vyhodíme PET láhev, nemůže nám nikdo nic říci. Je již ale méně známé, že pokud nebudeme správně třídit úspornou zářivku, nemusí se nám to vyplatit ani finančně. Od obecního úřadu nám hrozí pokuta až 20 000 Kč. I přesto, že se často mnozí řídí pravidlem „kde není žalobce, není odsouzený,“ a ve víře, že je nikdo nevidí, jsou schopni vyhodit zářivku do běžného odpadu, je třeba se zamyslet, jestli je taková recyklace opravdu tak náročná.

 

Za recyklaci zářivky platíte již při její koupi

Míst, kde je možné odevzdat zářivku k recyklaci, je mnoho. Kromě speciálních sběrných dvorů (jejich seznam naleznete zde), můžete zářivky vyhodit do malých modrých nádob umístěných nejčastěji na veřejných místech, jakými jsou úřady, školy, obchody a bytové domy. Malé sběrné bedýnky se navíc stále častěji objevují i v mnohých firmách.

 

„Zájem firem o umístění sběrných nádob roste meziročně o 61 %. Doposud jsme jich rozmístili 1 300 a jen letos jich přibylo 178,“ říká Radoslav Chmela. V neposlední řadě můžete zářivky odevzdat v obchodě, kde kupujete zářivku novou. Za odběr zářivek navíc nic neplatíte, resp. už jste zaplatili při jejich zakoupení. V současnosti činí příspěvek na recyklaci obsažený v ceně 5,21 Kč/ks + DPH.

 

Které žárovky patří do sběrného dvora a které ne?

Zatím byla řeč jen o úsporných zářivkách, neboť právě ty jsou v domácnostech čím dál tím častěji. Navíc vzhledem ke stažení 60 wattových žárovek z trhu se předpokládá, že tento trend bude ještě narůstat. Jaké osvětlení patří do zvláštních kontejnerů?

 

Do speciálních sběren odevzdejte lineární a kompaktní zářivky, halogenidové, sodíkové a směsné výbojky, světelné zdroje s LED diodami. Naopak do směsného odpadu můžeme vyhodit běžné žárovky a také reflektorové a halogenové žárovky.


Televizi nebo vysloužilé video bychom do popelnice také nevyhodili – proč tedy zářivky? V současnosti poskytuje společnost EKOLAMP téměř 3000 sběrných míst, kam je možné zářivky odnést k recyklaci. Není proto žádný důvod je vyhazovat do běžného odpadu a ohrožovat tím, jak životní prostředí, tak své zdraví. Již v loňském roce se zpět do výroby vrátilo 721,9 tun zářivek a 276,9 tun průmyslových svítidel. Pokud z každé žárovky lze využít 96 % materiálu, jistě si uvědomíme, kolik správnou recyklací ušetříme.

 

 

 

 

 

 

Pro Bio-Life.cz: Nazeleno.cz

Image: dan / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 1 bodů z pěti


Čtěte také:

Barevné hrnce v kuchyni aneb veselé vaření 
Krokodýlí maso v našem jídelníčku 
Mnohé šunky moc masa neviděly 
Nevěřte mýtům o jogurtech 
Pozor na nákup tropického ovoce 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny