Články

 

27.04.2010 - Iva Veselá

Zánět močových cest

 

 

1673Mzh.jpg


Zánět močových cest je opravdu nepříjemný a potrápí za život téměř každou druhou ženu. V lepším případě nemoc může odeznít sama nebo pomohou antibiotika. Víte, že tato díky této nemoci je absence žen v práci kvůli antibiotikům nejčastějším případem? Ale pokud se nemoc stále vrací, je to vážnější problém. A co může být příčinou?

 

Posilte si imunitu

Příčinou této nemoci může být právě naše oslabená imunita. V tomto případě je vhodné podstoupit v nemocnici preventivní kúru pro posílení imunity. Tato kúra trvá čtvrt roku a měla by se opakovat každý rok. Zdravotní pojišťovny na to přispívají polovinu, takže vám ulehčí peněženky.

 

Příznaky

Příznaky zánětu mohou být bolesti v oblasti močového měchýře, časté močení, pálení a řezání. Moč bývá kalná, páchne a může být v ní i krev. Čím více je zánět horší, tím více stoupá teplota a pacientka může zvracet. Jestliže tato nemoc postoupí dále, může vyústit až v zánět ledvin, což je už život ohrožující stav. Určitě žádné bolesti nepodceňujte, mohlo by se vám to velmi rychle vymknout kontrole.

 

Ženy trpí více

Nemilým faktem je to, že skoro u poloviny žen, které zánět měchýře překonají bez léčby, se nemoc objeví do roka znovu. Ženy jsou opravdu ohroženy touto infekcí častěji než muži. Je to tím, že ženy mají odlišnou anatomie a močová trubice společně s měchýřem jsou daleko snáze napadeny bakteriemi z okolí konečníku a pochvy.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Jak se chránit?

Tyto problémy může spustit prochlazení, celkové vyčerpání, ale také pohlavní styk. Také vídáváte chodit po městě mladé slečny, které mají bundičku k pupíku a venku mrzne? Tyto holky už předem lituji, protože až budou starší, mohou si s touto nemocí zažít peklo. Neuvědomují si, že se to projeví za několik let, až budou dospělé. Bohužel nyní je pro ně důležitá móda a zdraví až na dalším místě. Je to ten nejhorší způsob, jak si zadělat takové nemoci nebo na pozdější problémy s vaječníky. Taková nachlazení jsou velice velice riskantní. Takže děvčata, jestliže čtěte tenhle článek, zamyslete se, jestli nebude lepší být se zády a břichem v teplíčku a vyhnout se tak pozdějším pichlavým a nesnesitelným bolestem v oblasti zad a podbřišku.

 

Pitný režim a hygiena

Riziko zánětu klesá, když ženy budou dodržovat správný pitný režim, tedy 2 – 2,5 litru. Také by měla dodržovat správnou hygienu. Ale s mírou, protože zase velmi čistotné ženy mohou narušit rovnováhu bakterií v těle a také si zadělat na zánět. V prevenci si dávejte pozor na správné utírání po použití toalety – směrem dozadu, aby se zbytky stolice se střevními bakteriemi nezanesly k pochvě a k močové trubici. Řádně vyměňujte ručníky, vložky a tampónů, vymočení se před a po pohlavním styku.

 

 

Ženy, které tato infekce postihla, by se měly vzdát tang. Během nošení zvlhnou potem a sekrety od konečníku cestují i dopředu směrem k močové trubici. Při slabých projevech infekce, tedy jen pří mírném pálení, pomáhá samoléčba. Nejjednodušší je zůstat alespoň týden doma v teple a pít zklidňující čaje. Výborná je směs zlatobýlu, řepíku lékařského a květu hluchavky bílé. Součástí léčby může být i jóga a akupresura, výbornou prevencí jsou  také břišní tance.

 

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 3.71 bodů z pěti


Čtěte také:

Bulimie a její rizika 
Ledvinové poruchy 
Plicní arteriální hypertenze 
Studené nohy 
Zrak - zlepšete ho cvičením! 


Diskuze

Verča

Nevím přesně, jak to tady funguje, jestli dané tazatelky dostaly odpověď na svojí otázku do mailu, ale případně pro Míšu - uroval si já kupuju normálně bez předpisu u nás v lékárně u doktora maxe a kupuju si ten silnější, uroval manosa akut+, zabírá mi rychleji, ale ten jedině pokud nekojíš nebo nejsi těhotná. S antibiotiky už jsem si taky užila svoje, byla jsem dokonce na spoustě vyšetření, aby se zjistilo, proč se mi záněty pořád vracejí, ale nic nezjistili a tak jsem dál dostávala jen antibiotika a pak už jsem měla pocit, že se i dost snižuje ta účinnost a vlastně se to zlomilo, až když jsem dostala zánět v těhotenství, atb jsem nechtěla dokud to opravdu nebude úplně nutné (a ono se to koneckonců ani nesmí v těhotenství) a tak mi gyndařka poradila zkusit ten uroval akut (normální, bez toho plusu), že ho můžou těhotné a zabral mi výborně, takže pak už jsem se záněty ani nikam nechodila a když to jde, léčím doma sama.

18.05.2016 10:20
Míša

Záněty močových cest jsou hodně nepříjemné, já s nimi sice nemám problémy nějak zvláště často, ale ono i když to potká člověka „jen“ jednou, dvakrát do roka, tak je to velmi nepříjemná záležitost. Každopádně bych spíše chtěla poradit, protože nerada užívám antibiotika, nedělají mi dobře, mívám po nich průjmy nebo mykózy, je mi špatně od žaludku, prostě nic moc :/ Tak jestli nevíte o něčem konkrétním, co pomáhá na záněty místo antibiotik. Slyšela jsem o nějakém urovalu akut – to je taky na předpis nebo se to dá normálně volně koupit v lékárně? A funguje to jak?

17.10.2014 18:00
LENKA

Hezky den.poprosila bych co je dobre na ledvinove kameny a jak se to resi.. dekuji

15.02.2013 15:28
LENKA

Hezky den.poprosila bych co je dobre na ledvinove kameny a jak se to resi.. dekuji

15.02.2013 15:27
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny