Články

 

04.06.2010 - Iva Veselá

Rakovina a vláknina

 

Rakovina tlustého střeva a konečníku postihuje populaci čím dál častěji. Chraňte se! Ročně ze 7500 případů rakoviny zemře přes 5000 lidí. Na jednu stranu je tato nemoc dědičného charakteru nebo střeva mohou být osídlena nežádoucími bakteriemi. Ovšem hlavní příčinu tvoří špatná výživa a životní styl.

 

Změny v jídelníčku

Naši předci v jídelníčku uplatňovali zejména velké množství obilovin, zeleniny a ovoce. Nyní jsme navyklí na jídla s masem a živočišnými tuky. A zelenina nebo ovoce je bohužel v nedohlednu. Konzumace čerstvých potravin klesá, naopak barviv, chemikálií a konzervantů vesele přibývá. Jídla jsou ošizená, jejich kvalita klesá a o biologické hodnotě raději nemluvit. Pravé ořechové to zrovna pro náš organismus není.

 

Chybné stravování

V uspěchané době je zvykem zajít si na oběd (na nějakou rychlovku) do restaurace, jídlo rychle sníst, abychom se nezdržovali a honem vrátit se zpátky do práce nebo běhat po městě, abychom stihli zařídit co nejvíce věcí. Plno lidí se s jídlem netrápí. Vystačí si se smaženým řízkem a hranolky, k tomu zákusek, vše zapijí coca colou....ale už nepočítají s následky. Kam se poděla vláknina? Takto z trávicího traktu vytvoříte nefungující stroj, kdy dochází k zácpě, větrům a stolice nepříjemně zapáchá.

 

V čem je vláknina obsažena
Jako prevence je vhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny, která změkčí stolici a zabrání zácpě, která je příčinou vzniku hemoroidů. Ze zácpy a prasklinek ve střevní stěne v budoucnu může vzniknout karcinom tlustého střeva nebo konečníku. Proto je nutné prvořadě zabránit zácpě. Vláknina je obsažena zejména v:

-          ovoce, zelenina

-          celozrnné výrobky, obiloviny

-          obilné vločky, otruby s klíčky

 

Vhodným doplňkem pro vás může být psyllium. Píšeme doplňkem, protože stále je nejvhodnější čerpat vlákninu z uvedených zdrojů. Ale pro ty, kteří zatím mají s jídelníčkem problémy, se může psyllium stát vhodným pomocníkem.

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

 

Psyllium

Psyllium je sušený čištěný obal semen indického jitrocele. Zdroj vlákniny tvoří právě semena, která obsahují vysoký obsah slizu. Ten v zažívacím traktu dokáže vázat vodu, čímž vytvoří gel. Tento gel se zvětší až čtyřnásobně a poté pomáhá činnosti střev a šetrnému vyprazdňování. Psyllium je 100% přírodní a nenávykové.

 

-          brání vzniku hemeroidů

-          proti vychlípení tlustého střeva

-          proti rakovině tlustého střeva

-          může snižovat hladinu cholesterolu

-          pravidelná stolice

-          nedochází k nadýmání

-          zmírňuje průjmy i zastaví zácpu (do jisté míry)

-          posiluje imunitu

-          vhodný při hubnutí (dostatečně zasytí)

-          pomáhá odstranit kožní potíže

-          přispívá k ozdravení při kandidóze

 

Dávkování

Psyllium najdete v mnoha lékárnách nebo prodejnách zdravé výživy. Dávkování je uvedeno přímo na výrobku.

 

POZOR! Psyllium není vhodné pro malé děti, jimž nadbytek vlákniny odvádí minerály z těla ven.

Chléb
Další variantou jsou chleby je konzumovat pečivo z celozrnného žitného šrotu v podobě zrníčkových hnědých tuhých plátků. Jsou známé pod názvem Fitness chleby apod. Obsahují vysoký vlákniny, proto je všem vřele doporučuji!

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Bulimie a její rizika 
Citlivý zažívací trakt 
Krátce o celiakii 
Půst - očista těla 
Žaludeční vředy 


Diskuze

Ondřej T.

\"Naši předci v jídelníčku uplatňovali zejména velké množství obilovin, zeleniny a ovoce. Nyní jsme navyklí na jídla s masem a živočišnými tuky.\" Záleží, jak daleko zpět se za našimi předky podíváte. Naši dávní předci (za poslední cca milion let) oproti těm novodobějším (za posledních cca 10.000 let) jedli právě naopak hlavně zmiňované maso a živočišné tuky obecně, zemědělství jaksi nebylo. Veškeré civilizační choroby se rozvinuly až za posledních X tisíc let právě s nástupem zemědělství, pojídání obilných a mléčných produktů, o kterých si lidstvo stále myslí, že jsou pro nás to nej. Nicméně vláknina je super! :)

13.01.2012 14:04
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny