Články

 

11.08.2009 - Iva Veselá

Nepříjemné bradavice

 

Léto je v plném proudu, často chodíme na bazény a někdy zapomeneme, že na nás číhá jeden malý strašák - bradavice. Zajímá vás, jak bradavice vzniká, jaké existují druhy bradavic, čeho se vyvarovat a nějaká ta preventivní opatření?

 

Všichni asi znáte čarodějnici na koštěti a s velkou bradavicí na nose. Ve skutečnosti však bradavice nejsou atributem čarodějnic, jedná se o nakažlivou, avšak nezhoubnou změnu kůže, která je způsobována viry.

 

Příčiny

Spouštěčem většiny bradavic jsou lidské papilomaviry, jichž existuje téměř 100 různých typů. Tyto viry se zpravidla přenáší přímým kontaktem, například při podání ruky nebo při chůzi naboso. Mikroskopickými rankami proniknou viry do buněk povrchových vrstev kůže, tam se rozmnoží a podporují růst napadených buněk. Po nějaké době je pak viditelná změna kůže ve formě hrubého, šupinatého povrchu. Viry, které způsobují bradavice, milují vlhké a teplé prostředí. Žádný div, že si většina lidí tyto viry přinese z bazénu nebo sauny. Následky – úporné, nepříjemné a svědivé kožní výrůstky – pak na sebe nenechají dlouho čekat.

 

 

Typy bradavic

  • Ploché bradavice

připomínají pupínky s častou manifestací na čele, tvářích. Jsou ploché, lesklé; barevně se neliší od zdravé kůže. Objevují se najednou, velmi rychle; u dětí po stovkách. Mladiství a dospělí onemocní neočekávaně na tvářích, spáncích i čele, obvykle po holení.

 

  • Pravé - obecné bradavice

jsou nejznámější. Tvoří hrbolaté útvary drsného povrchu. Někdy se objeví i ve shlucích, a to kdekoliv na těle. Obvykle bývají pod nehty a v jejich okolí. Škrábáním se roznášejí na další tělesné partie, kde se tvoří dceřinné bradavice. Časem získají našedivělý nádech. V okolí očí připomínají vzhledem štětečky. Často se zaměňují s jinými kožními výkvěty. Obvykle s bradavicemi stařeckými, které mají jiný původ i význam.

 

  • Bradavice na ploskách nohou

Obecné bradavice jsou příčinou velikých strastí, postihnou-li plosky nohou. Vlivem tělesné hmotnosti nesměřují k povrchu, nýbrž se zanořují do hloubky zrohovatělé kůže. Jsou při chůzi i v klidu mimořádně bolestivé, jako by v kůži vězel hluboký trn. Pro tyto bradavice je kromě bolestivosti charakteristický rohovinový val. Povrch charakterizují drobné tečky načervenalé nebo hnědé barvy. Časem se šíří do plochy až vytvoří mozaikové struktury, ale nad povrch kůže nevystupují. Lidé si je často pletou s mozoly nebo kuřími oky.

 

  • Kondylomata (plochá a špičatá) - fíčky

Přenášejí se výlučně pohlavním stykem. Svědčí jim teplé a vlhké prostředí sliznic v blízkosti i uvnitř genitálu obou pohlaví. Téměř výlučně postihují „žinantní“ oblasti - velké a malé stydké pysky, okolí poševního vstupu, konečník, žalud a předkožku. Viry působící kondylomata jsou rychle přenosné sexuálním stykem Snadno se získají také v průběhu jiných nemocí, např. při zánětu močové roury, předkožky zánětech žaludu, pochvy a střevních parazitárních příhodách. Jsou v některých případech značně rozsáhlé a mají květákovitý vzhled.

 

  • Molluska

Připomíná uzlíky se středovou proláklinou. Jsou hojné mezi mladistvými, kteří se věnují vodním sportům. U děti s ekzémy nebo poruchami imunity je vídáme poměrně často v loketních a podkolenních jamkách i místech vlhké zapářky (podpažní jamky a okolí genitálu).

 

Léčba bradavic na nohou

- mražení tekutým dusíkem (po určité době puchýř buď praskne nebo jeho obsah lékař vypustí)

- odstranění laserem beze zbytku

- molluska se odstraňují vyškrábnutím ostrou lžičkou v místním znecitlivění. U rozsáhlých projevů a zanedbaných případů dětí se někdy musíme uchýlit k chirurgickému ošetření v celkové narkóze.

- kondylomata je vždy třeba léčit současně u obou sexuálních partnerů. Používání kondomů až do vyléčení, stejně jako gynekologické vyšetření nemocných žen je nezbytné. Rozsáhlejší projevy vyžadují chirurgické ošetření s místní, výjimečně i celkovou anestezií. Jelikož se jedná o virovou infekci, bývá nezbytné terapeutické postupy kombinovat.

 

Čeho se vyvarovat

Bradavice nesmíte v žádném případě ani škrábat, protože tak se uvolňují viry, které mohou napadat další oblasti pokožky. V lékárně dostanete účinné přípravky, které bradavice během krátké doby rozpustí. Lékaře však vyhledejte tehdy, pokud se vzhled bradavice mění nebo pokud se náhle objeví mnoho bradavic současně.

 

Prevence

Důležitá je prevence, abychom vůbec zabránili vzniku bradavic. Jaká jsou tedy rady?

- pozor na bazény, na koupaliště a v sauně noste vždy koupací obuv

- používejte vždy vlastní žínky a ručníky

- po koupání nebo saunování důkladně osušte prostor mezi prsty na nohou

- touto prevencí zabráníte rovněž mykóze neboli plísní na nehtech nohou

 

 

Foto: i.ehow.com, Littlewoodsbingo.com

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.63 bodů z pěti


Čtěte také:

Atopický ekzém 
Kvasinky a acidophilus 
Onemocnění z potravin 
Sekundární osteoporóza 
Zánět močových cest 


Diskuze

ivča klásková

Z lázní jsem jako holka chytla na chodidla stašné bradavice(šlápla jsem tam na střepy)-byla to velmi dlouhá léčba než jsem se jich zbavila.K prevenci bych přidala ještě jednu radu:pokud máte na těle nedohojené oděrky atd,odpusťte si bazén,saunu či koupaliště.

11.08.2009 08:39
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny