Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Půst - očista těla

 

Nepleťte se půst s hladovkou! Půst by měl vyzkoušet každý, je jednou z nejbezpečnějších léčivých metod, které jsou v lékařství známy. Samozřejmě trpíte-li vážnými nemocemi jako je rakovina, cukrovka, tuberkulóza, srdeční a cévní poruchy atd., je důležité být pod lékařským dohledem. Postit by se neměli lidé, kteří jsou duševně a psychicky vyčerpaní nebo kteří překonali dlouhodobou nemoc.

 

Jak půst provést?

Nejlepší metodou je jíst po celou dobu půstu jen ovoce nebo jen zeleninu nebo pít džusy. Takový půst do 10-14 dnů není nebezpečný a můžete ho provádět doma i bez dohledu lékaře. Ale přesto je dobré se o jednotlivých fázích půstu informovat, aby vás nic nezaskočilo. Očistné a zdraví obnovující účinky půstu totiž  způsobí plno fyziologických změn ve vašem těle. Během půstu se vám může dělat špatně, můžete mít pocity malátnosti, nevolnosti, únavy, závratě, bolesti hlavy a dále zápach z úst, povlak na jazyku, zhoršená pleť...ale toto jsou vše příznaky toho, že se vaše tělo čistí. Během cyklů půstu mohou vyjít na povrch různé nemoci jako zhoršený stav pleti, mírné teploty a další projevy. To vše je ale dobré znamení ke konající se řádné očisty těla.

 

Délka půstu

Jestliže někdo podstoupí držení půstu z preventivních důvodů, to znamená za účelem pročištění, regenerace a omlazení těla, stačí k hladovění týden až 10 dní. Takovéto krátké půsty můžete držet jednou nebo dvakrát ročně.

Délku trvání půstu z léčebných důvodů, by měl určit sám lékař, který nad vámi dohlíží. Délka tohoto půstu se může vyšplhat až na 40 dní. Ale nejběžnější délka půstu v evropských léčebnách se pohybuje mezi 14-21 dny.

 

Výhoda nad pouhým pitím vody

Jestliže při půstu jíte jen džusy z čerstvého ovoce a zeleniny, zeleninové vývary a bylinkové čaje, vede to nejen k vyléčení z chorob, ale také očistíte a obnovíte tělo lépe než tradiční vodový půst. Džusy z čerstvých produktů mají bohatý obsah vitamínů, minerálů, enzymů a stopových prvků. Tyto životně důležité látky jsou vstřebány přímo do krevního oběhu bez toho, aby zatěžovaly trávicí orgány. Nenarušují tedy léčebný omlazující proces a trávení. Tělo tímto zároveň skvěle detoxikujete, čímž vyplavíte z organismu nebezpečné toxiny.

 

 

Co je možné vyléčit?

-          infekční onemocnění

-          zažívací problémy

-          onemocnění žlučníku

-          krevní a srdcové onemocnění

-          bércové vředy

-          obezita

-          revmatické problémy

-          cukrovka

-          akné

-          kožní nemoci

-          nervozita, nepsavost

-          zápach z úst

-          rozdutí plic

-          astma

-          pomáhá k odvykání kouření

-          posiluje srdce a jeho životnost

-          prodloužení života

 

Co dodržovat

-          džusy připravovat vždy z čerstvých potravin

-          použít dobrý odšťavovač

-          upřednostňujte organicky pěstované potraviny (zelenina a ovoce koupené v běžných obchodech bude pravděpodobně obsahovat velké množství jedovatých postřiků proti hmyzu a jinými látkami

-          připravte si jen tolik džusu, kolik vypijete (uskladňováním ztrácí léčivou a výživnou hodnotu

 

Před vámi takové půsty zvládlo milióny lidí. Máte důvěru v to, co děláte. Půst nejenom přispívá k fyziologické regeneraci a obnovení vašeho těla, ale má významný účinek na vaši mentální kapacitu. Zvyšuje duševní vědomí. Snažte se odpoutat od svých každodenních problémů a zdokonalte své vnitro. Celkově bude váš první půst zázračnou zkušeností, která vám dodá energii, obnoví a omladí vaší osobnost - tělo, mysl i ducha!


Hodnocení článku

Hodnotilo 37 čtenářů průměrem 3.46 bodů z pěti


Čtěte také:

Anémie a její příznaky 
Hypertenze 
Cholesterol 
Onemocnění z potravin 
Tasemnice - jak jí vyvarovat 


Diskuze

Líi

Naprostý nesmysl. Ten, kdo to psal, by měl zvolit tematiku, které rozumí. Radíte tu dietu, ne pust

23.07.2017 16:58
Martina S.

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění dotazníku, který zpracovávám v rámci seminární práce na gymnáziu. Potřrbuji vyplnit dotazník od co nejvíce lidí, kteří již hladovku, půst někdy drželi. Po vyplnění prosím zašlete na můj e-mail mata.sukupova@seznam.cz. Odkaz na dotazník zde: <a href=\"http://www.survio.com/survey/w/K4S0R6Z2V4T4Q3E8N\">HLADOVKA</a> Děkuji

12.12.2013 18:35
ježek

Jak už bylo v příspěvcích napsáno, půst=žádný příjem stravy. Jinak se jedná o dietu, která má jiné účinky na organismus něž půst. Cílem půstu je nastartovat očistu těla (nejen střev). 1-3 denní půst čistí krevní řečiště a střeva, 7 denní půst pomůže i s očistou vnitřních orgánů a lymfatických cest. Delší půsty nastartují spalování zásob tuků a vyčistí tak tělo i od jedů uložených v tukových zásobách. Pokud přijímáte jakoukoliv potravu (i ochucenou vodu), k těmto procesům nedojde.

18.08.2011 09:23
Mira

Ne, ne...

Ne, ne, ne, toto opravdu ne. Žádné ovoce a zelenina, žádné šťávy, žádné ovocné nebo bylinkové čaje, žádný citrón do vody ani med (probůh)... Půst = nic. Jen voda. To je opravdový půst, který skutečně nastartuje v organismu ty správné, žádoucí procesy. Pokud budete konzumovat cokoliv kromě čisté vody, zbytečně organismus vyčerpáváte a stejně nedocílíte kýženého výsledku.

10.02.2011 18:24
Bea

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli při 21 denní očistě může člověk jíst i vařenou zeleninu,Děkuji

01.10.2010 10:41
Radek

Zeleninové a ovocné pití štáv je jen dieta nikoliv půst!

27.09.2010 12:59
tereza

dotaz

dobrý den, je vhodné pít jen vodu a do ní si vymačkat citron a trochu medu přidat? A pokud bych pila bylinkové čaje, tak jaké bych mohla pít? Díky :-)

14.07.2010 17:35
fittka

půst

Půst je super věc...perfektně pročistí tělo, krev a člověk dobije baterky. Všem vřele doporučuju: 1. den pouze zelenina, 2. den pouze ovoce, 3. den pouze ovocené nebo zeleninové šťávy a 4. den půst.

22.07.2009 10:11
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny