Články

 

10.02.2009 - Iva Veselá

Koutky

 

Postižení ústního koutku není nic příjemného. Kdyby alespoň jeden, ale v případě obou koutků je bolest ještě horší. Koutky se začínají vytvářet na přechodu sliznice jako malá červená skvrna s prasklinkou uprostřed. Tato skvrna se postupně zvětšuje, rudne, svědí nebo bolí a prasklina se prohlubuje. Nakonec se pokryje žloutou neob červeno-hnědou krustou.

 

Příčiny

Nejčastější příčinou jsou tzv. staphylokoky, které vyvolávají puchýřovité onemocněí kůže. Toto onemocnění vyvolá následně bakterie, které hnisání způsobují. Tato forma se spíše vyskytuje u dětí, ale nevyhýbá se ani dospělým.

Další častou příčinou jsuo kvalinky. U starších lidí je příčinou špatně sedící protéza nebo sliny v ústních koutcích. Zde mají kvasinky přímo živnou půdu. Navíc se v těchto oblastech často vyskytuje opar. Koutky se objevují u lidí trpící chudokrevností nebo kteří mají zažívací potíže, jelikož je ovlivněna tvorba vitamínů B.

 

Léčba

Klasicky se na léčbu používají antibiotika, masti nebo antimykotika. V případě ekzémo kortikoidy a k tomu se navíc doporučuje užívání vitamínu B (B komplex).

 

 

Z pohledu celostní medicíny je činnost bakterie, plísně nebo alergenu činností druhotnou, jelikož se usadily na oslabeném a citlivém místě. Prvou příčinou vzniku koutků je výsledkem procesů v těle, které trvají dlouhou dobu, než vyjdou na povrch. Jedná se o nesprávné poměry uvnitř těla a následkem toho je nerovnováha.


Jak se koutkům vyhnout

Vznik koutků také způsobuje přetěžování střev, ledvin a jater. Je to následek nesprávných stravovacích návyků - pojídání sladkostí, chemických derivátů, pití Coly, Sprite apod. nebo také opakované užívání antibiotik. Svou roli zde hraje i stres a celkový psychycký stav. U dítěte můžu být příčinou rozrušení denního rytmu, napřílad časným vstáváním do školky. Místo toho, aby se vyprázdnilo ráno, potlačuje stolici přes celý den a vyprázdní se až večer nebo na druhý den.

 

Léčebné prostředky

Při léčbě koutků věnujte pozornost celému člověku, jeho životnímu stylu, stravování, biologickému rytmu, psychice. Doporučujeme následující:

 

 

- probiotickou úpravu střeva (Acidophillus, Chlorella nebo vláknina)

- správné čistění zubů (až 4-5 x denně)

- následná desinfekci dutiny ústní

- konzumace ovoce a zeleniny, popř. doplňků (vitamíny, aminokyseliny, enzymy, stopové prvky)

- sport, procházky, pobyt na horáč nebo u moře


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 3.57 bodů z pěti


Čtěte také:

Anémie a její příznaky 
Celulitida 
Rašelina – účinná pomoc při bolesti zad, kloubů a páteře 
Refluxní nemoc jícnu - zánět 
Studené nohy 


Diskuze

pajuša

Auaua, to musí bolet!

10.02.2009 21:55
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny