Články
23.01.2012 - Iva Veselá
Meruňková bábovka - šťavnatá slast
Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete, aby to bylo příliš tučné? Mám pro vás skvělý tip na zákusek, který je rychlý na přípravu, zároveň také rychlý na spotřebu díky skvělé a šťavnaté chuti.
Pozn.: Sice tomu říkám bábovka, ale peču ji ve formě biskupského chlebíčku. Vy ji můžete klidně péct v bábovkové formě. Záleží na vás.
Tak a rovnou k receptu:
Tato bábovka má jednu další výhodu, a to že může být bezlepková, bezmléčná a bez cholesterolu. Bábovka bude tím pádem velmi lehce stravitelná. Namísto pšeničné mouky použijeme rýžovou mouku, namísto vajec můžeme použít rostlinnou náhradu Vajahit, jogurt z kravského mléka lze nahradit za sojový a to samé i s kravským mlékem, které lze nahradit za sojové (Alpro Soya, Promavel, Zajíc,..).
Ingredience
3 šálky rýžové mouky (rýžová je důležitá)
2 vejce (nebo náhrada Vajahitem)
2 šálky netučného meruňkového jogurtu (používám sójový jogurt Sojafit)
2 šálky meruňkové marmelády (ne příliš tuhé, mírně slazené fruktózou) - lze použít také pyré
2 ČL mleté skořice
1 ČL muškátového oříšku
2 ČL kypřícího prášku bez fosfátů
2 šálky nesířených rozinek
Pozn.: 1 šálek = cca 150 g mouky nebo cca 200 g cukru
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady. Jestliže je těsto řídké, přidáme mouku a jestliže je husté, můžeme použít mléko, více jogurtu nebo zavařeniny. Konzistence by měla být taková, aby se těsto mohlo lít. Podle chuti můžeme přidat koření. S muškátovým oříškem nakládejte opatrně, je velmi aromatický a má výraznou chuť. Těsto necháme 10 minut odpočinout a dáme péct. Na tento recept používám domácí pekárnu, kde tuto bábovku nechávám péct max. 45 minut. Formu vymazávat také nemusím, protože je z nepřilnavého materiálu. Většina z vás asi pekárnu nemá, takže doporučuji formu lehce vymazat rostlinným olejem a poté bábovku péct při teplotě mzi 180-200 °C. Poznávacím znamením téměř hotové bábovky je jemně karamelový povrch a její krásná vůně, která se dostane všude po bytě:-)
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pětiČtěte také:
Dalších 10 praktických tipů pro úbytek váhyEfektivnější hubnutí
Nahraďte želatinu zdravým agarem
Strach z posilování - tuky vs. svaly
Udržte si štíhlou linii i na podzim
Diskuze
Dobrý den, Petro, jak je psáno v článku, bývá to cca 150 - 200 g. Záleží na konkrétní ingredienci.
22.01.2012 11:06jeee no tak to ji hnedka vyzkous\'im!!! C\'ausik Ivus\'ko
05.02.2009 14:34