Články

 

24.03.2011 - Iva Veselá

Hubnutí - odhodlání a motivace

2083N2Y.jpg

 

 

Snad každý se někdy potrápil myšlenkou hubnutí nebo si přímo nějakým hubnoucím procesem prošel. Úspěšným gratuluji, neúspěšní mohou číst dále. Před samotným hubnutím je nutné si uvědomit, CO vlastně nastartuje vaše hubnutí.

 

Nadváha, obezita - časté příčiny

Kilogramy navíc jsou nejčastěji způsobeny jednoduchou nerovností - pasivita převládá nad aktivitou neboli energetický příjem je vyšší než energetický výdej. Jedná se o nedostatek fyzické aktivity v kombinaci s přejídáním.

Druhou možností může být částečně genetika (pouze do jisté míry!), hormonální změny, hormonální léčba či jiné léky.

 

Překonání nevhodných výživových zvyklostí

Takový proces je dlouhodobý a probíhá na několika úrovních:

  • kognitivní (poznávací) - musíte pozorovat a předvídat důsledky toho, co děláte, vhodnost nebo škodlivost potravin
  • racionální - zdůvodnění provedení změn, jaký z nich budete mít prospěch, co tím získáte nebo ztratíte
  • motivační - vytvářejte si nové zvyklosti, měňte postoje k jídlu, okolí, svému zdraví a přírodě, vnímejte pocity spokojenosti
  • emoční - potlačení nevhodných zvyklosti může být doprovázeno nervozitou, únavou, změnami nálady apod. Na druhou stránku se můžete radovat z podpory blízkých, kladného hodnocení vaši osoby a celkově budoucích výsledků
  • konativní - úroveň, kde se musíte aktivně zapojit do různých činností, které jste před tím nikdy nedělali (vyhledávat na trhu vhodné potraviny, čtení obalů potravin, spolupráce s výživovým poradcem, přizpůsobit cílům svůj denní režim apod.)

 

Nad čím přemýšlet

Není pouze důležité vědět, kolik kilogramů chcete redukovat, jak a pomocí čeho zhubnout. Tuto teorii si každý může jednoduše načíst v časopisech nebo na internetu. První věc, kterou si musíte připustit je to, že hubnutí nebude cesta na několik týdnů, ale na několik dlouhých měsíců. Nejde o to jen začít, ale také vytrvat. Stále musíte mít na paměti, že je to delší boj a jen silné osoby vyhrají. Jenom VY jste ti, kteří si touto změnou, drsnou cestou musí projít - ne váš lékař, kamarád, manžel nebo manželka.

 

Počítejte s tím, že pokud jste svá kila nabírali a drželi několik let, není vhodné se nabraných kil zbavit hned. Takové 2 kg za měsíc jsou velmi dobrým krokem - vždyť za rok je to celkem 24 kg! A to není málo. Samozřejmě lze hubnou rychleji, za zdravou normu se považují 2-4 kg za měsíc. Ale počítejte dopředu se vším - s lepší i horší variantou. Pamatujte na to, že čím delší dobu budete kila shazovat, tím výsledná váha bude trvalejší bez hrozby jojo efektu. Jednoduše necháte organismu čas přizpůsobit se novým podmínkám, ve kterých může dlouhodobě setrvat.

Určitě se rozlučte s krátkodobými dietami - ty opravdu nic neřeší, však to sami znáte :-)

 

V případě dotazů ohledně svého stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.

 

 

Kdy začít?

Známý výrok "začnu pěkně od zítřka" se velmi dobře říká, když si zrovna nacpeme bříško něčím dobrým a hlad je to poslední, na co myslíme. Je jedno, kdy začnete, ale chce to odhodlání, zapálení do změny a vytrvalost. Už jsme si říkali, že to není otázka několika dnů nebo týdnů.

Mělo by vám být jedno, jak se na vás tváří okolí (jinak jíte, více sportujete), prostě ignorujte běžné zvyklosti jako přejídat se na oslavách nebo návštěvách. Jde přece o VÁS a nesmíte se nechat zlomit zvyklostmi druhých. Naopak ti druzí mohou tiše závidět, že jste tak odhodlaní dosáhnout svých vysněných cílů a oni jsou na stejném místě se svými kilogramy navíc.

 

Kouzelná slovíčka

Abyste podpořili své odhodlání, musíte správně formulovat to, co chcete. Prosba CHTĚL(A) bych zhubnout zní jinak, než odhodlané CHCI zhubnout nebo já prostě ZHUBNU. Nejsilnějši bič, který nad vámi bude, je ten váš.

 

 

Image: Getideaka / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3.4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jablečný ocet a hubnutí 
Ptáme se odborníka: první kroky při hubnutí 
Udržte si štíhlou linii i na podzim 
Umělé sladidlo - DiaChrom 
Zázračné hubnoucí doplňky stravy 


Diskuze

ivča klásková

Pravdivý článek,děkuji za něj a kdo mě znáte,držte mi pěsti,začala jsem před 14 dny se sebou něco dělat. Nacházíte se někdo ve stejné situaci? Můžeme se podělit o zkušenosti i výsledky! :-) Všem přeji hodně zdraví,úsměvů na tváři a pohody. Zdraví Iva

24.03.2011 13:00
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny