Články

 

21.01.2011 - Iva Veselá

Známé i neznámé sojové výrobky

(Zdroj)



Sójové boby jsou již po tisíce let ceněnou potravinovou surovinou zemí Dálného východu. Sója patří mezi teplomilné rostliny. Z důvodu dlouhého vegetačního období a potřeby tepla se v našich klimatických podmínkách pěstují jen keříčkovité odrůdy. Zpravidla obsahuje 35% bílkovin, 30% škrobů, 18% tuků s poměrně značným podílem lecitinu. Znáte všechny sojové výrobky, které jsou na trhu?

 

ČTĚTE TAKÉ: Sója a obsah esenciálních aminokyselin

Dietní potravina
Přírodní tofu obsahuje průměrně ve 100 gramech - 12,9 gramů bílkovin, 4,0 gramů tuků, 0,1 gramů sacharidů, cca 9,1 gramů vlákniny. Jeho energetická hodnota na 100 g je 378 kJ. Obsahuje minerály (draslík, vápník, železo, magnézium), stopové prvky a vitamíny řady B. Proto i vám všem doporučuji ochutnat některé ze sojových výrobků, kterými můžete obohatit svůj jídelníček - perfektně se hodí pro teplou a studenou kuchyni jako rychlá náhrada masa nebo sýru.

 

Sojové výrobky lze běžně zakoupit v prodejnách zdravé výživy, přímo u výrobce (např. firma Sunfood) nebo poslední dobou čím dál více v supermarketech.

 

Nejznámější produkty ze sóji

Edamame (sladké boby)

Edamame, také známé jako sladké boby, pochází z rozsáhlých sojových sklizní, kdy je sója ještě zelená. Tato sladce chutnající sója se může sloužit jako lehké jídlo např. ke svačince nebo jako hlavní zeleninový chod. Jsou v ní vysoce zastoupeny bílkoviny a vláknina a neobsahuje přitom cholesterol. Edamame můžeme nalézt hlavně v USA v asijských obchodech nebo v obchodech se zdravou výživou.

 

Sója (celé sojové boby)

Sojové boby dozrávají v luscích, do tvrdých, suchých bobů. Většina sojových bobů je žlutá. Nicméně, existují hnědé, zelené a černé druhy. Osm esenciálních aminokyselin, které jsou nutné pro lidskou výživu, bylo nalezeno v sojových bobech. Celé sojové boby (znamenitý zdroj bílkovin a vlákniny) mohou být připravovány podobně jako ostatní druhy luštěnin a mohou být používány v omáčkách, při dušení zeleniny a v polévkách. Pro rychlé občerstvení můžeme sóju namočit a opražit, chutná jako ořechy. Sojové boby lze koupit v jakémkoliv obchodu s potravinami.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy, zdravotních potíží nebo sestavení jídelníčku ze sojových produktů, kontaktujte výživového poradce.

 


 

Sojová mouka a vločky

Při zpracování se sojové boby opláchnou, nechají se popraskat a odstraní se slupka. Dále jsou z nich lisovány vločky. Po odstranění sojového oleje se zbývající vločky používají do různých výrobků a jako krmné směsi pro zvířata.

 

Izolovaný sojový protein

Když jsou zpracovávány sojové boby, odstraněním slupky a oleje vznikají odtučněné vločky, které se používají pro výrobu odtučněné sojové mouky, sojových koncentrátů a sojových izolátů. Když se odebere bílkovina z odtučněních vloček, výsledkem jsou sojové proteinové izoláty, vysoce vytříbené sojové bílkoviny. Obsahují cca 92% bílkovin. Tyto izoláty vlastní největší množství proteinů ze všech sojových výrobků a patří k velice stravitelným zdrojům aminokyselin (staveních kamenů bílkovin nezbytných pro udržování a růstu člověka.)

 

Lecitin

Extrakt získaný ze sojového oleje. Používá se v potravinářském průmyslu jako emulgátor ve výrobcích s vysokým obsahem tuků a olejů. Rovněž podporuje stabilizaci, krystalizaci a je antioxidačním činidlem a slouží k tzv. "spattering control" - střikovacím kontrolám. Práškový lecithin se může zakoupit v prodejnách zdravé výživy.

 

 

Náhražky masa

Takto jsou nazvány produkty, které jsou vyloženě nemasové podstaty. Jsou vyrobeny především ze sojových proteinů nebo tofu, do kterých se přidají další ingredience, které napomáhají napodobit rozmanité druhy masných pokrmů. Prodávají se často jako zmrzlé, konzervované nebo sušené speciality. Obyčejně se používají obdobně jako potraviny jimi nahrazované. Nutriční hodnoty různých náhražek, které jsou dostupny spotřebiteli, se odlišují. Obvykle obsahují méně tuků, ale raději si přečtete složení uvedené na etiketce. Náhražky masa vyrobené ze sojových bobů jsou znamenitými zdroji proteinů, železa a vitamínů řady B.

 

Miso

Miso je výživné, slané koření, charakteristické pro základ japonské kuchyně. Japonci z něho připravují miso polévky a používají ho k ochucení stravy. Miso je hladká pasta, vyrobena ze sojových bobů, obilovin (např. rýže), soli a kultury, která dozrává ve velmi starých cedrových kádích. Výroba trvá obvykle od jednoho do tří let. Miso by mělo být uchováváno v lednici. Využívá se k ochucení polévek, omáček, dresingů, marinád atd.

 

Natto

Natto jsou fermentované, uvařené sojové boby. Díky fermentačnímu procesu rozkládá sojové složité bílkoviny a tudíž je natto mnohem snadněji stravitelné než samotné sojové boby. Jeho povrch je slizký a viskózní se sýrovitou strukturou. V asijských zemích natto slouží jako tradiční kondiment na rýži, přidává se do miso polévek a používá se zeleninovými pokrmy. Natto nalezneme v asijských obchodech a obchodech se zdravou výživou.

 

Okara

Okara je drť vlákniny vznikající při výrobě sojového mléka. Obsahuje méně proteinů než samotné sojové boby, ale tyto proteiny jsou vysoce kvalitní. Okara se může péci (chutná podobně jako kokosové ořechy) a může být přidávána jako vláknina do koláčů a čajového pečiva. Může se rovněž používat do párků a klobás. Můžeme si ji zakoupit v obchodech se zdravou výživou.

 

Sojové sýry a sojové jogurty

Sojové sýry a jogurty se vyrábějí ze sojového mléka. Svojí krémovitou strukturou jsou snadnou náhražku kyselé smetany nebo smetanových sýrů. Sojové jogurty můžeme v pestrém sortimentu nalézt v prodejnách zdravé výživy. Bohužel většina sojových jogurtů obsahuje cukr, kravskou syrovátku nebo sušené kravské mléko, proto buďte pozorní při nákupu.

 

Sojová mouka a krupice

Sojová mouka a krupice je vyrobena z pražených sojových bobů, které jsou rozemlety do jemného prášku. Existují dva druhy sojové mouky, které jsou dosažitelné na trhu:

- přírodní neboli plnotučná sojová mouka, která obsahuje přírodní sojový olej

- odtučněná sojová mouka, u které byl odstraněn olej během výroby

Odtučněná sojová mouka je dokonce více koncetrovaný zdroj proteinů než tomu je u plnotučné sojové mouky. Obě mouky by měly být uchovávány v chladu. Ačkoliv se sojová mouka tolik nepoužívá v našich domácnostech, je používána ve velkém množství v potravinářském průmyslu. Zkuste nahradit 1/4 až 1/2 mouky, kterou používáte na výrobu vdolků, koláčů, čajového pečiva, lívanců a rychlých chlebů, právě sojovou moukou. Sojová mouka neobsahuje lepek a chléb vyrobený se sojovou moukou je vláčný a hutný. Sojová mouka může být rovněž nalezena v obchodech se zdravou výživou nebo v odděleních supermarketů k tomu určených.

 

Sojová krupice

Podobná sojové mouce. Sojové boby opražené a rozpukané do hrubých kousků a drtě, než tomu je u hladkého prášku u sojové mouky. Sojová krupice může nahradit v některých receptech sojovou mouku. Obsahuje vysoké množství proteinů. Může být přidávána do rýže nebo dalších obilovin a vařena společně.

 

Sojové ořechy

Opražené sojové ořechy jsou obyčejné sojové boby, které se namočily ve vodě a pak byly pečeny nebo praženy do zlatova. Mají mnohotvárnou chuť, včetně chutě čokoládové. Obsahují hodně bílkovin, jsou podobné struktuře a chuti arašídů. Můžeme si je zakoupit v obchodech s potravinami.

 

Sojový olej

Sojový olej je olej vyrobený přírodní extrakcí ze sojových bobů. Je nejpoužívanější na uzemí Spojených států, odhaduje se až 79% zastoupení na poli všech potravinářských olejů. Prodává se snad v každých potravinách pod všeobecným jménem "rostlinný olej - vegetable oil", je to obvykle 100% sojový olej nebo směs olejů. Při koupi sojového oleje se ujistěte, zda jste koupili správně. Sojový olej neobsahuje cholesterol a obsahuje větší množství poly-nenasycených tuků.

 

Sojové proteinové koncentráty

Sojové koncentráty pocházejí z odtučněných sojových vloček, obsahují kolem 70% proteinů a obsahují nejvíce vlákniny z luštěnin.

 

Sojové omáčky (tamari, shoyu, teriyaki)

Sojová omáčka je tmavě hnědá tekutina vyrobena ze sojových bobů, které podlehly fermentačnímu procesu. Má slanou chuť, ale nižší množství sodíku než tomu je u kuchyňské soli. Specifickým typem sojové omáčky je tamari, shoyu a teriyaki. Shoyu je vyrobena ze sojových bobů a pšenice, zatímco tamari je vyrobena je ze sóji a vzniká při výrobě misa.

 

Sojové mléko

Sojové mléko je smetanově žluté mléko ze sóji. Výborný zdroj vysoce kvalitních proteinů a vitamínů řady B. Sojové mléko můžeme nejvíce nalézt v aseptických obalech (nechlazených ustalených), ale také i v klasických obalech jako je např. baleno mléko. Sojové mléko se rovněž prodává jako prášek, který se míchá s vodou.

 

Tempeh

Tradiční indonéské jídlo, sýr proroslý bílou plísní. Sojové boby jsou fermentovány v plackách do zakouřené až oříškové chutě. Tempeh může být marinován a smažen. Přidává se do polévek, špaget a hlavních chodů.

 

Texturovaný sojový protein

Je znám jako TSP nebo TVPreg), vyroben z odtučněné sojové mouky. Sojová mouka je zhuštená a dehydratovaná do výživného výrobků, který je bohatý na protein a který obsahuje malé množství tuku a sodíku. Patří k velmi dobrým zdrojům vlákniny. TSP se využívá jako nastavovadlo masa nebo slouží k jeho náhradě. Zejména se používá do karbanátku, hamburgrů, protože má obdobné složení. TSP se prodává sušený v granulích a kouscích.

 

Tofu a výrobky z tofu

Tofu je znám jako sojový tvaroh. Je to měkký sýr - pokrm připravený srážením čerstvého sojového mléka koagulátorem. Tofu je jemný výrobek a dovede absorbovat jakoukoliv chuť a vůni, které převezme z přidaných ingrediencí. Tofu je bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny řady B a obsahuje nízké procento sodíku. V supermarketech můžeme nalézt několik druhů. Rozmanitost můžeme nalézt rovněž ve tvaru, struktuře a tuhosti tofu. Tuhé tofu se používá do polévek, na smažení a grilování. Obsahuje více bílkovin, tuku a vápníku než ostatní formy tofu. Měkké tofu je dobré pro přípravu pokrmů, při kterých je vyžadováno tofu na míchání. Jemné tofu je krémový výrobek na výrobu omáček, majonéz, atd.

 

Pro Bio-Life.cz: Sunfood.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Co působí našemu tělu skvalen 
Jak číst obaly potravin 1. část 
Jak číst obaly potravin 2. část 
Jak vybrat kysané a sterilované zelí 
Slovníček zdravé výživy od A po Z 


Diskuze

lászló

Sojové produkty

Dobrý den. Mám takovej dotaz: jsou-li sojové produkty úžitečné při atopické dermatitidě? Děkuju.

08.11.2018 21:38
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny