Články

 

11.02.2011 - Iva Veselá

Využití celozrnné mouky

2021MDg.jpg

 

Celozrnné mouky jsou pro mnohé z nás trošku tabu, což je velká škoda. Tímto článkem bych vás chtěla seznámit s několika druhy mouk, ke kterým připíši i pár receptů z letáčku společnosti Pro-Bio.

 

Proč používat celozrnné mouky?

U celozrnné mouky nejsou odstraněny před mletím zrna obalové vrstvy a klíček, které obsahují podstatnou část minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Proto je celozrnná mouka výživově hodnotnější než mouka bílá. U celozrnné mouky z konvenční produkce může slupka obsahovat kromě vitamínů a minerálů také zbytky chemických látek nebo těžkých kovů. Proto je vhodnější kupovat mouky v biokvalitě. Pečivo z celozrnné mouky má tmavší zabarvení, ale chuťově je daleko zajímavější.

 

Celozrnná mouka pšeničná

Nutričně zajímavější varianta ke klasické mouce bílé. Díky vysokému obsahu kvalitního lepku se hodí pro klasické domácí pečení sladkých i slaných pochutin.

 

Celozrnná mouka špaldová

Nutričně, ale i chuťově zajímavější alternativou ke klasické mouce bílé. I tato mouka obsahuje kvalitní lepek, a proto se hodí pro jakékoliv vaření či pečení. Oproti pšeničné mouce je mouka špaldová zajímavější svojí jemně oříškovou chutí.

 

Celozrnná mouka žitná

Výživově hodnotná mouka, u nás se používá především k pečení chleba, ať už v kombinaci s moukou pšeničnou nebo samostatně. Je základem tradičního kvásku pro výrobu celožitného kváskového chleba a hlavní surovinou pro výrobu staročeských medových perníčků.

 

Celozrnná mouka ječná

Výživově hodnotná mouka s nižším obsahem lepku. Proto není vhodná pro klasické pekařské účely, ale je zlehka přidávána do základů těst, jelikož zvyšuje jejich svěžest, vláčnost a trvanlivost. Z ječné mouky se připravují skvělé lívance a palačinky.

 

Pohanková mouka

Nutričně i chuťově zajímavá mouka, jejíž výživový význam spočívá v absenci lepku, a proto ji s oblibou využívají hlavně lidé trpící celiakií. Z pohankové mouky lze připravit skvělé francouzské palačinky, sladké crepes a slané gallets. Použít ji můžeme ale i pro přípravu sladkých sušenek, k zahuštění polévek či omáček.

 

REPEPTY

Následující recepty nejsou vždy dietní, takže pozor na množství:-)

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo stravování kontaktujte našeho výživového poradce.

 

 

Marokánky ze sušených meruněk

Ingredience:

200 g nakrájených sušených meruněk, 150 g nasekaných loupaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 PL loupaných slunečnicových semínek, 1 P" mletého máku, 2 PL rýžových vloček, 2 PL sezamu, skořice na špičku nože, 3 PL vody, 80 g květového medu, 250 ml mléka, 60 g másla, 40 g dětské krupice

Postup:

Mléko, máslo med a krupici uvedeme do varu, přidáme meruňky, mandle nebo ořechy, koření, semínky, vločky a vodu. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanáším lžící hrudky a z nich tvarujeme menší placičky, které pečeme zhruba 15 minut při 170°C. Po upečení sejmeme a necháme vychladnout na rovném podkladě, aby se nekroutily. Po vychladnutí spodní stranu natíráme rozpuštěnou hořkou čokoládou.


Medové perníčky ze žitné mouky

Ingredience:

400 g žitné mouky, 2 vejce, 2 PL květového medu, 150 g třtinového cukru, citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu, 200 g másla, 1 perníkový prášek do pečiva

Postup:

Vše promícháme a 5 minut vypracováváme na pomoučněném válu hladké těsto. Poté těsto necháme minimálně 3 hodiny odpočinout. Těsto vyválíme do 0,5 cm tloušťky a z něj vykrajujeme vánoční motivy, které klademe na pečící papír. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu asi 15 minut, dokud perníčky nezačnou na povrchu zlátnout.

 

Makronky z ovesných vloček

Ingredience:

65 g másla, 150 g ovesných vloček, 100 g sušených nesířených meruněk, 1 vejce, 150 g třtinového cukru, 1/2 čl skořice, špetka mletého hřebíčku, 1 vanilkový cukr BIO, 1 čl strouhané citronové kůry bez chemického ošetření

Postup:

Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm za stálého míchání upražíme vločky do světležluta. Na velkém talíři je necháme vychladnout. Meruňky nakrájíme na malé kousky. Vejce s cukrem, skořicí, hřebíčkem, vanilkovým cukrem a solí ušleháme ponorným mixérem do pěny. Přidáme ovesné vločky, meruňky a citronovou kůru a promícháme. Troubu předehřejeme na 180°C. Plechy vyložíme papírem na pečení. Navlhčenou lžičkou uděláme na plechy kopečky o velikosti vlašského ořechu. Makronky pečeme v horní polovině trouby 10-15 minut do světlehněda. Vyjmeme je z trouby, rozložíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.

 

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Více na Pro-bio.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.17 bodů z pěti


Čtěte také:

Co byste měli u chleba sledovat 
Co je wasabi? 
Příprava švestiček Umeboshi 
Výmysly a skutečnosti - je konzumace zákusků mezi jídly špatná? 
Značky na potravinách - vyznáte se? 


Diskuze

Andrea

Ano mají, už jsem se též dívala. Zítra jdu na ně.

03.07.2016 22:09
marta

jo, zitnou mají,kupuju ji na chleba do domácí pekárny. ty pernícky me taky zaujaly

30.06.2016 15:06
Andrea

Medové perníčky ze žitné mouky? hned vyzkousím. Perníčky mají u nás uspech a kdyz budou zdravejsi, jen dobre. Bezne na pecení pouzívám babaiccinu volbu, ale myslím, ze delá i zitnou.

28.06.2016 10:37
KAREL

Mouka ze mlýna

Zdravim všechny nadšené pekaře, dobrou celozrnnou mouku mají v prodejně ve mlýně, kde jí maj za dobrou cenu a ještě přímo ze mlýna. S moukou jsem moc spokejen. Kdyby někdo měl zájem tak tady je odkaz www.prodejnamlyn.cz

31.05.2016 21:39
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny