Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Nejčastěji kladené otázky

1846MWF.jpg

 

Jistě máte plno otázek ohledně zdravé výživy, na které by vás zajímala odpověď. Účelem tohoto článku je odpovědět na nejčastěji kladené otázky. Odpovídat vám budu jak podle sebe, tak podle dlouholetých výzkumů amerického experta na zdravou výživu.

 

Otázka: Jak se hodí káva ke správné životosprávě?

Odpověď: Stovky milionů lidí na celém světe vypijí ročně nespočet šálků kávy. Téměř nikdo ale nepovažuje svůj ranní nebo odpolední šálek kávy za drogu. Na kofein vzniká jak psychický, tak i fyzický návyk. Kofein je spojován s řadou chorob jako zvýšená srdeční činnost, nepravidelné prokrvení cév, zvýšení krevního tlaku, cukrovka, žaludeční vředy a plno dalších. Ptáte se tedy, jestli by nebyla lepší káva bez kofeinu? Obojí vyjde téměř nastejno. Aby byl kofein z kávového zrnka odstraněn, je potřeba chemického roztoku, který je stráven. Šálek kávy s touto látkou potřebuje několik hodin k tomu, aby prošel ledvinami a močovými cestami. Preferujte tedy klasickou kávu, ale v menším množství. 1-2 šálky zdravému jedinci rozhodně neublíží.

Nebezpečí může nastat, pokud pijete kávu k jídlu, nutí potravu opustit žaludek dříve, čímž zpomalí činnost střev. Špatně rozmělněná potrava je jednou z hlavních příčin zácpy. Černá káva ke všemu sama potřebuje 24 hodin k tomu, aby mohla přes ledviny opustit tělo. Stejně tak jako káva bez kofeinu.

Nikdo vám nechce kávu znechutit, ale je důležité si uvědomit, jaké účinky má na vaše zdraví a v jaké míře může ovlivnit vaše orgány. Káva je navíc diuretický nápoj (odvodňuje organismus), tudíž je nutné o to více doplnit pitný režim.


 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Otázka: Jak je to s limonádami?

Odpověď: V posledních letech výrazně stoupla spotřeba limonád, tzv. soft drinks. Bohužel neobsahují žádné látky, které by byly tělu prospěšné. Kyseliny obsažené v těchto nápojích narušují zubní sklovinu, a tím ztrácí zuby na pevnosti. Dále kyselina fosforečná, která je ve většině takových nápojů obsažena, odvádí vápník z organismu a může docházet v pozdějších letech k osteoporóze.  K tomu si připočítejme přibližně 20 kostek bílého rafinovaného cukru na 1 litr limonády.

Jediný rozdíl mezi klasickou slazenou a dietní limonádou je v tom, že místo cukru je použito umělé sladidlo. Spekulace o nežádoucích účincích na zdraví umělých sladidel jsou nekonečné - u imunitně slabších jedinců mohou sladidla vyvolat různé typy problémů od kožních vyrážek až po průjmy. Nicméně v některých zemích je na etiketách takových limonád výstraha jako na cigaretách. Obecně sladkokyselé limonády způsobují překyselení organismu, které není pro organismus prospšné a oslabuje celkovou imunitu člověka. Rodiče často dělají chybu, že takévé nápoje kupují dětem. Někteří rodiče nedovolí pít dětem černou kávu, ale pití cola nápojů a nápojů obsahující kofein, tolerují.

 

 

 

Otázka: Je kousek čokolády opravdu něco tak špatného?

Odpověď: Téměř nic v malém množství nezpůsobí vážnou škodu. Vybírejte vysokoprocentní kvalitní čokoládu, která v sobě zachovává prospěšné látky. Největší kvalitu můžete hledat v nepražených kakaových bobech.

 

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv? 
Hovězí maso a cholesterol 
Jak naložit s černou ředkví v kuchyni? 
K čemu slouží jarní detox 
Nebezpečí mateřských znamének 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny